Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

EwelinaK

5cio letnia córka chodzi na palcach

Polecane posty

Witajcie ! Moja 5 letnia córka zaczęła chodzić gdy miała 11 miesięcy. Chodziła na paluszkach, potem już szczerze mówiąc nie zwracałam na to uwagi. Córka rosła i rosła. Aż teraz dopiero do mnie doszło, że ona we wrześniu idzie do szkoły, a cały czas chodzi na palcach i ją wyśmieją ;/ Co robić ? Zwracam jej uwagę, to chwilkę chodzi normalnie, ale zaraz z powrotem jest na palcach.

Gość dezirers
do baletu ją zapisz zrobi światową karierę

Gość shazz
ja też chodziłam na palcach, a później tak śmiesznie stąpałam, że najpierw stawiałam palce, a potem opuszczałam piętę, czyli odwrotnie niż normalnie chodzić należy. rodzice uważali to za dziwactwo, ciągle słyszałam "jak ty chodzisz? nie możesz chodzić normalnie jak wszyscy ludzie?", ale nic nie zrobili, żeby mnie nauczyć, tylko krytykować potrafili. dopiero jako bodajże 8- czy 9-latka zaczęłam chodzić "normalnie", sama sobie to nakazałam, bo już miałam dość jęczących starych. ćwiczyłam chodzenie, ciągle sobie przypominałam, że mam najpierw stawiać piętę, a potem palce, no i teraz chodzę jak wszyscy :)

Gość shazz
hahaha z tym baletem dobry pomysł :P w szkole często słyszałam, że chodzę jak baletnica czy inna tancerka i wszyscy mieli z tego kupę śmiechu, bo byłam dzieckiem grubym i bynajmniej na żadną tancerkę się nie nadawałam :P a poza tym jestem bardzo wysoka, a do baletu to chyba takie kobietki 165 cm maksymalnie przyjmują

Nie wiem już jakie mam stosować metody. Cały czas ją poprawiam, pokazuję jak się chodzi, nawet kupiłam jej buty z twardą podeszwą, a ona nadal swoje ...

Ja jako dziecko tez chodzilam na palcach, wszyscy mowili ze tak ladnie, jak tancerka :) ... a po latach okazalo sie ze mam przykurczone sciagna Achillesa. Operacji uniknelam, ale chodzilam na gimnastyke i do dzisiaj nie potrafie chodzi w butach bez chocby minimalnego obcasu, przy jezdzie na nartach cierpna mi nogi i musze buty co kilka/kilkanascie minut dopinac.... Corka potrafi kucnac na calych stopach ? Powiedz o tym lekarzowi przy okazji wizyty. Jesli nie ma jeszcze przykurczu to moze sie go nabawic.