Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama zgrzytka:)

synek zgrzyta zęgami

Polecane posty

a mi ciary takie po plecach przechodzą ze nie wyrabiam;) jaka moze byc tego przyczyna?? kiedyś słyszałam, ze dzieci zgrzytają zębami kiedy mają robaki?? czy to tylko takie głupie babciowe gadanie?? synek ma 10 miesięcy i 6 zabkow, w kupkach nic nie zaobserwowalam:) moze poprostu odrył nowe umiejętności??;)

Wiesz też się nad tym zastanawiam . Córcia ma 8 miesięcy i 6 ząbków... i ostatnio też zgrzyta nie często, nie w nocy tylko w dzień .. hmm wiem ze mozna zrobić badania na robaki

moj tez zgrzytal przez jakis czas i samo przeszlo a zgrzytal tylko w dzien bo ponoc jak sie zgrzyta w nocy przez sen to sie ma robaki wiec ja jasam nie wiem ale u nas nic nie bylo i samo milelo po jakims czasie

on waśnie też zgrzyta sobie w dzien, w nocy nie:) a zgrzyta jakmu sie nudzi;) bo jak sie czymś zajmie to o zgrzytaniu zapomina;) czyli nie mam się czym martwoć, musze przeczekać;) nie wiem jak to moje uszy zniosą;)

ja tez sie martwilam jak tak zgzrytal ale nie robil tego zbyt czesto tylko czasami zgrzytal i jakos samo minelo bo tez sie balam zeby nie byly to jakies robaki bo tez o tym slyszalam no ale nie zgrzytal w nocy tylko wlasnie czasami w dzien wiec przeczekalismy ti i nawt nie wiem kiedy minelo takze nie martw sie u was tez to minie:)

Gość A TO DOBREEE
Mój tez zgrzyta ale ma 18 miesięcy i uważa to za świetną zabawę robi to zawsze jak chce mi zrobić na złość. Potrafi tak zgrzytnoć że mjestem cała w gęsią skórkę :)

ale to raczej chodzi o mlodsze dzieci a nie o potoraroczne moj teraz ma 17 miesiecy a zgrzytal jak mial kilka miesiecy

Gość zroznicowana
Moj tez zgrzyta,a ma 2latka3 miesiace,w nocy rowniez zgrzyta,robakow nie ma, a zgrzyta tak ze masakra,czasami to sie martwie ze sobie zeby polamie :P

Gość A TO DOBREEE
tak?? gdzies jest napisane że chodzi o młodsze dzieci?? cos się stało że napisałam??

mój kuzyn ma 8 lat i w nocy przez sen zgrzyta. A na robaki się już leczył i podobno się wyleczył :/

ja tylko napisalam ze to chodzi raczej o mlodsze dzieci tak mi sie przynajmniej wydaje ale moze sie myle nie bede sie klocic pisze jak bylo u nas bo wydaje mi sie ze jak starsze zgrzytaja to robia to specjalnie albo taki nawyk po prostu

a to dobre--> ;) ale wiesz Twoj robi to świadomie, a ta moja zaraza 10 miesieczna wątpię zeby chciala mi zrobić na zlość zgrzytaniem;)

moj tez zgrzyta tyle ze moj w nocy. nie robi tego specjalnie. ma 3 lata a zgrzyta w nocy od dawna. w dzien nie zgrzyta. dentysta mowi ze na chwile obecna nic sie raczej z tym nie da zrobic. robakow nie ma.

i wszystko jasne;) tzreba przeczekać:)

Gość ddeeeww
zgrzytanie może też być na tle nerwowym,bynajmniej u nas tak było,po zabiegu strasznie zgrzytał kilka tygodni,zrobiliśmy badania kału,nic nie wyszło,a potem samo mineło.I po stresie jak poszło do przedszkola znowu to samo,po kilku tygodniach mineło.

ddeeewww - tez mi sie wydaje ze u nas to chyba na tle nerwowym bo on robi to w nocy nieswiadomie. ale nie wiem sama bo u nas to jest co noc od dawna. nie wiem kiedy sie zaczelo, moze jak mial rok, moze wczesniej, moze pozniej. nie pamietam ale dlugo to juz trwa. tylko ze nie nasila mu sie to jak sie stresuje. po prostu ma tak co noc. a stresow raczej wiekszych nie ma wiec nie wiem co jest powodem. boje sie ze sobie zeby posciera w ten sposob ale narazie nic nie moge z tym zrobic. jesli z tego nie wyrosnie to pewnie kiedys bedzie musial nosic ochronki na zeby w nocy. mojego meza brat tak ma ze zgrzyta w nocy zebami i na noc zaklada nakladki. zycze zeby Wasze maluchy wyrosly z tego :)

Gość praktyczna mamuśka
mój zgrzyta odkąd wyrosły mu 4 ząbki, teraz ma 15 m-cy i nadal zgrzyta, robi to celowo, mam wrażenie, że to go uspokaja, robaków nie ma na górnych ząbkach niestety już widać uszkodzenia, ale na razie nic z tym się nie da zrobić mam nadzieje, że szybko wyrośnie z tego

Gość l a y n a
kochane sprawdzcie moze co to /bruksizm/

Gość l a y n a
==> to ja mussa Jak myślisz to może być to ? :O

nie mam pojecia ale warto chyba poczytac o tym chociaz ja sie nigdy z takim okresleniem nie spotkalam no ale skoro o tym pisza to pewnie istnieje cos takiego

Gość l a y n a
niestety ja znam to na własnym przykładzie :O

Gość l a y n a
i jeśli to dolega waszym dzieciom to radzę zareagować. U mnie nikt nie reagował , teraz mam zęby jakie mam :O

Gość praktyczna mamuśka
Ja wiem co to bruksizm ! Ale jak już pisałam, na tym etapie nic z tym się nie da zrobic. Za male dziecko. Ma dopiero 12 ząbków i kolejne w drodze.

layna --- u mnie synek zgrzytal jak mial kilka miesiecy ale to minelo teraz ma poltora roku prawie i nic takiego sie nie dzieje wiec mam nadzieje ze nie bedzie nigdy wiecej zgrzytal ale lekcewazyc nie mozna

Gość l a y n a
Ważne żeby obserwować. Nie jest powiedziane , że każde zgrzytające dziecko ma bruksizm :) Jeśli przeszło to bardzo sie cieszę :)