Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aneczkaaaa777

Higiena napletka u noworodka, pytanie...!

Polecane posty

Gość aneczkaaaa777

Mam syna, ktory ma 4 miesiace. Do tej pory nie odciągałam napletka. Mam pytanie, czy powinno sie to robic? czy poczekac az napletek oddzieli sie od zoledzi?

Gość aneczkaaaa777
czytam, ze nie wolno, ze trzeba poczekac.. Lekarka jest innego zdania, mowi ze trzeba to robic. Mam mętlik w glowie

Lepiej nic nie ruszaj, aż do skończenia roku. Nam na szkole rodzenia położna wmawiała, że mamy, które nie odciągają napletka stoją później w kolejce do chirurga do usunięcia stulejki. No więc my zaczęliśmy delikatnie odciągać i faktycznie po jakimś czasie ładnie schodził. Ale niestety kiedyś napletek sam z siebie zrobił się jakby cały zakrwawiony - popędziliśmy do chirurga dziecięcego i kazała nam zostawić to w spokoju, ewentualnie smarować czasem oliwką.

Gość znalazlam cos takiego
Fałd skórny pokrywający żołądź prącia. Chłopcy rodzą się z napletkiem zlepionym z żołędzią. Jest to zjawisko naturalne. Nie próbuj odciągać napletka na siłę, ponieważ to bardzo boli, może spowodować uraz lub stan zapalny. W czasie kąpieli odsuwaj napletek na tyle, by było widoczne ujście cewki moczowej. Myj dokładnie to miejsce i czekaj, aż napletek odklei się sam w 2.-3. roku życia. Idź do lekarza, gdy: wąski napletek nie da się odsunąć na tyle, by odsłonić ujście cewki moczowej. Może to być oznaką stulejki, która wymaga interwencji chirurgicznej; wąski napletek utrudnia siusianie; napletek jest obrzęknięty, zaczerwieniony i bolesny; chłopiec po ukończeniu 3 lat ma nadal przyklejony napletek. Zabieg odklejenia w znieczuleniu przeprowadzi chirurg. Potem trzeba napletek przez tydzień regularnie odciągać, inaczej przyklei się ponownie.

Gość aneczkaaaa777
dzieki za odpowiedzi. Chyba nie bedziemy nic z tym robic, tak mowi moj maz i chyba ma racje co lekarze to inna opinia

Gość cegla1998
Racja nic nie rob ,jak dziecko skonczy rpk wtedy podczas kapieli delikatnie powoli zacznij sciagac tylko ile to mozliwe,nic na siłe.

Gość praktyczna mamuśka
ja jestem mamą chłopca nie ruszaj napletka !!! do 3 roku ma prawo byc przyklejony ja też się naczytałam na głupim forum, że trzeba odciągac w kąpieli i zaczęłam to robic odrobinkę tylko, po 2 dniach siusiak stał się czerwony, skończyło się na antybiotyku... nie wolno nic ruszać u tak małych dzieci, na bilansie pediatra sprawdza czy wszystko ok i to wystarczy

Gość aneczkaaaa777
TYLKO WLASNIE LEKARZ MI TO PORADZIL. WCZESNIEJ MYSLELISMY, ZE NIE WOLNO I TAK TRZEBA. A LEKARKA POWIEDZIALA ZE TRZEBA, I ZE ZDZIWIENIEM W OGOLE SLUCHALA JAK MOWILISMY, ZE CZYTALISMY ZE NIE ITD. .... NIe bede ruszac! tak jak piszecie tylko wkurza mnie ta lekarka..powiem jej co mysle nastepnym razem.