Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

maja77777

Trombofilia i skaza krwotoczna w ciąży

Polecane posty

Witajcie kochani. Bardzo PROSZĘ o pomoc. Mam 32 lata i bardzo chciałabym mieć dziecko. Niedawno wykryto u mnie trombofilię mutacja w genach, czyli skłonności do zakrzepów. Ponadto mam nieprawidłową funkcję płytek krwi, czyli skłonności do krwawień. Badania były robione dwukrotnie w Instytucie Hematologii w Warszawie. Poza tym wszystkie badania w normie, czyli: układ krzepnięcia, morfologia, płytki krwi, tarczyca hormony i przeciwciała, homocysteina, von Villebrand, przeciwciała antykardiolipinowe IgG, IgM ujemne, Anty-Phosfoliphidowe IgM, IgG wynik negatywny, antykoagulant tocznia nieobecny, anty-beta-2-Glikoproteina IgG, IgM wynik negatywny, HBS antygen, P.ciała anty-HCV, HIV- wszystko ujemne.Jeżęli ktokolwiek miał taki problem lub zna ośrodek lub lekarza który w odpowiedni sposób poprowadziłby ciążę z trombofilią i skazą krwotoczną bardzo kroszę o kontakt. Wiem, że moje schorzenie jest bardzo rzadkie i wymaga bardzo dobrego specjalisty. Proszę o pomoc.

Gość albo w prawo albo w lewo
szukaj lekarza w dużym mieście,gdzie istnieją specjalistyczne szpitale ginekologiczno-położnicze w których lekarze mają doświadczenia w prowadzeniu trudnych ciąż.Taki pierwszy lepszy gin nie poprowadzi Ci ciąży, bo po co mu taki kłopot.

Witam, mam opodobny problem. Jestem w ciąży i mam stwierdzoną mutację MTHFR(zakrzepicę) oraz skazę krwotoczną.Mam pytanie czy udało Ci się znależć dobrego specjalistę i jednocześnie czy wszystko się szczesliwie zakończyło? pozdrawiam

Gość grochowka
slyszalam gdzies o dobrym hematologu, ale tam bez duzy lapowek nie da rady, ludzie 300 km i wiecej tam jezdza

Gość alaaaaaaaaaaaaaaaaaa
syla zakrzepica i skaza krwotoczna? to jakie masz wyniki? czy skaza to jest zakrzepica?

skaza a zakrzepica to dwie rózne sprawy.Mam stwierdzoną mutacje MTHFR(typu mutant 677T/T)i to jest trombofilia czyli zakrzepica. Natomiast skaza krowotoczna wyszła mi w wyniku ostatnich badań. czyli: czas okluzji KOL/ADP 113(NORMA 62-100) oraz czas okluzji KOL/EPI 165(norma 82-150), czynnik VIII skolei mam podwyższony 155(70-150) Idę dzisiaj do hematolga, ma podjąc jakies działania, ale nie wiem czy mój ginekolog sprosta zadaniu:/ Troche sie obawiam, bo to dość cięzki przypadek mieć jedno i drugie- mam nadzieje, że tym razem z moja dzidzią damy radę. pozdrawiam

niestety takiej wiedzy nie mam- podejrzewam ze ten czynnik VIII ma znaczenia przy diagnostyce wielu chorób.Ja mam go skolei zawyzony, sama nie wiem ide dzisiaj do hematologa- jedyna nadzieja w nim.

aha to jednak dotyczy hemofilii typu A, ale u Ciebie moze tak sie zdarzyć z powodu właśnie ciąży, tj. lekkie podwyższenie bez choroby daj znac co hematolog na to powodzenia!!!

albo moze spowodować właśnie zakrzepicę, bo to chyba podwyższenie jednak jest naprawdę no zobaczymy

Witam cię Syla 802.Cieszę sie bardzo, że odezwałaś się do mnie.Teraz wiem,że nie jestem sama na świecie z takim problemem. Narazie nie odważyłam się zajść w ciążę za duże ryzyko.Ciągle jestem w trakcie badań.Podziwiam twoją odwagę.Dotychczas nie udało mi się znaleść właściwego lekarza ginekologa .który zająłby się odpowiednio tą sprawą.Uwież mi najeżdziłam się dużo.Bardzo chciałabym porozmawiać z Tobą napewno wymieniłybyśmy się ważnymi dla nas informacjami.Jeżęli też chcesz pogadac podaj mi jakieś namiary nr telefonu ,lub gadu gadu albo skejp.Ciewrpliwie czekam.Serdecznie pozdrawiam.

Gość trombocytopenia
ja mam trombocytopenie. w czasie rzutu choroby mam skasowane plytki krwi do kompletnego zera. tez bardzo balam sie zajsc w ciaze bo do tej pory leczono mnie prednizonem a to dla dziecka jest szkodliwe, po drugie sama skaza w ciazy tez jest ryzykowna. na szczescie cala ciaza przebiegala prawidlowo. tez leczylam sie w instytucie hem. w warszawie. tu gdzie teraz mieszkam bardzo ciezko o dobrego hematologa a w wawie juz mnie nie chca... dziewczyny a jak to jest, przyzanam szczerze ze mnie zaskoczylo ze mozna miec zakrzepice i skaze jednoczesnie. czym to sie objawia?

Witam.Moje badania wykazały trombofilię mutację w genach czyli skłonności do zakrzepów co jest niebywale zdumiewające ponieważ ja miałam kilkakrotnie krwotoki przy usuwaniu zębów , krwawienia z nosa a okresy są koszmarne bardzo obfite ze skrzepami.Robiłam również badania na skazę krwotoczną i okazało się że mam nieprawidłową funkcję płytek krwi.Więc wygląda na to że można mieć te dwa schożenia jednocześnie.Czy słyszał ktoś o trombofilll z krwotokami.Tylko nie mówcie że badania były żle zrobione.Robiłam je kilka razy i za każdym razem wychodziło to samo.Jest mi bardzo smutno z tego powodu.Ciągle myślę o dziecku i szukam specjalistów którzy pomogliby mi spełnić moje mażęnie.Nie poddam się tak łatwo chociaż wiem że zrealizowanie tego mażenia będzie graniczyło z cudem ponieważ mogą wystąpić olbrzymie powikłania.Czekam na wasze porady.

cześć Maja7777-podaj proszę maila do siebie, to wymienimy się informacjami. Pozdrawiam

Mój hematolog ze względu na to, że dopiero niedawno wykrył tą skazę, szuka leku, który spowoduje zwiększenie krzepliwości krwi. Ponoc nie mam na razie przejmowac się trombofilią bo do tej pory(czyli do czasu zajścia w ciąże) miałam ja unormowaną. Biore kwas foliowy 15mg, który ponoć pomaga w tej mutacji i chyba rzeczywiscie tak jest bo poziom homocysteiny, hormonu który jest ważny w tej mutacji mam o dziwo w normie. W poniedziałek poraz pierwszy robiłam badania będąc w ciąży na m.in. określenie poziomu homocysteiny.Sama jestem ciekawa co wyjdzie- mam nadzieje ze bedzie ok. Troche jestem przerażona tym wszystkim, bo mając tylko zakrzepice brałabym w ciąży heparyne czy clexane i prawdopodbnie wszystko skonczyłoby się dobrze. A teraz to wykluczone. Z tego co czytałam to ze skazą mogą być problemy przy porodzie:(