Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość i dont know,...malutka

kupuję dzisiaj laptopa i się waham: poradzcie 13 czy 15 cali?

Polecane posty

chcę go nosić w torbie lub plecaku tak mniej więcej 1-2 x w tygodniu w odwiedziny do brata i czasem go gdzieś zabierać lub z nim podróżować. do tego oglądam filmy maniakalnie często: średnio 1 codziennie lub co 3 dni i przeraża mnie trochę 13,3 cali. za to 15 ma dużo lepszy procesor ale jest gorsza w przenoszeniu. do tego jestem chudziutka i się ubieram dziewczęco to plecak nie za bardzo będzie mi pasował. przychylam się do kupna 15 ze względu na matrycę, procesor i kartę graficzną ale 13,3 kusi mnie mobilnością. ps. nie mam dużego monitora zewnętrznego i docelowo oglądałabym filmy na laptopie. boję się tylko, że 2,5 kg i gabaryty 15 mnie przerosną w noszeniu. 13,3 waży 2,1kg i jest dużo mniejszy.

Gość facetto
Jak przenosisz go tylko czasami to wez 15 a jak często to 13. Ja mam 16 cali i 2x w tyg przenosze i nie narzekam :D Mam torbe do niego i nie wazy duzo ale jestem facetem :P

jesli tylko sporadycznie chcesz go nosic to zdecydowanie 15. ja mam 12" ze wzgledu na to, ze czesto uzywam go w terenie ale czesto moje arkusze tam sie nie mieszcza. na szczescie wtedy mam 15" meza i sobie pozyczam :D. a ogladac filmow nie wyobrazam sobie na 12/13"

Gość kup wiekszy, te male to jakas
porazka. Filmy kiepsko sie na nich oglada. Kup sobie fajny, wygodny plecak do noszenia laptopa i wcale nie odczujesz jego wagi :)

Gość vgjnjnjdnja
Lepsza 15tka, większy komfort używania a 400 g to naprawdę nie jest jakaś ogromna różnica. Jeśli nie chcesz plecaka to chociaż spraw sobie taką torbę z długim paskiem którą będziesz mogła nieść na ramieniu.

laptop nie nadaje się do oglądania filmów. lepiej kupić kabel i podłączyć go do TV (co da lepsza jakość dźwięku, jeśli nie używasz słuchawek/dodatkowego system audio oglądając na laptopie, i lepszy obraz) laptop nadaje się do 3 rzeczy : - internet - prezentowanie czegoś klientowi w terenie gdzie nie możesz przynieś stacjonarnego kompa - dla tych co serwisują kompy u klienta (ale nie zawsze jest potrzebny)

Gość vgjnjnjdnja
zresztą teraz robią naprawdę fajne te plecaki

Gość vgjnjnjdnja
a mnie się właśnie świetnie ogląda filmy z laptopa no ale co kto lubi. Więcej czasu spędzam przed laptopikiem bo tv u mnie właściwie wyłączony stoi. :)

vgjnjnjdnja -> podłącz sobie do tv to zobaczysz różnicę szczególnie we dźwięku jeśli nie używasz dodatkowego przy lapku ;) poza tym ja bym brał mniej cali bo widać autorka dużo nosi lapka.

chyba mnie przekonaliście do 15 :) a dobrze się nosi ją w torbie zawieszonej przez ramię? bo dosyć chuda jestem i jak kiedyś miałam torbę listonoszkę, wyglądałam jak dziecko dzwigające wielką torbę.

Gość sar-a
zdecydowanie 15

Gość kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk.
mniejszy, i zwróc uwagę jesli będziesz kupowała do niego torbę, u mnie sama torba waży kilka kilogramów :o

Gość vgjnjnjdnja
nosi się na pewno lepiej niż w ręce, przewieszasz przez ramię i jest git, tylko pasek nie może być za długi ale to kwestia regulacji :)

Gość vgjnjnjdnja
ktoś tu przegiął z torbą ważącą kilka kg :D co do baterii to kwestia laptopa bo teść ma 15- tkę i również sporo wytrzymuje, nie ma przyciemnienia obrazu po odłączeniu.

vgjnjnjdnja -> nowsze laptopy mają znacznie lepsze baterie niż te sprzed 2-3 lat ;)

normalnie sama już nie wiem. przez 5 min wydaje mi się, że podjęłam decyzję a potem znowu niezdecydowanie mnie ogarnia. eh,... w końcu chyba pójdę i kupię w ciemno bo sama już nie wiem. teraz mam laptop 14,1 cali i wydaje mi się, że ma zbyt mały ekran, waży 2,1kg (nie wiem gdzie jak wydaje się dużo cięższy) i noszenie go to dla mnie udręka. jak noszę go w plecaku cały dzień to mnie ramiona bolą a jak przez ramię to mi ramię wysiada niesamowicie bo miałam uraz i barku i może to po tym :/ za to 15tka ma i7 quad core i dedykowaną grafikę. jak dla mnie to dobrze bo studiuję na technicznym kierunku. chyba, że kupię 15 i dodatkowo jakiś badziewniejszy mały 10 cali...

w przypadku tych obu laptopów, które wybrałam baterie podobnie działają do 7 godzin użytkowania. a orientuje się ktoś czy na ipada można normalnie zgrywać pliki czy ich ten system nie zapisuje?

Gość pojebbbbbb
ile masz kasy do kupienia ?

myślałam trochę o nokii booklet ale wiele osób zachwala eeepc to może się faktycznie skuszę. ale wymienić laptopa na taki z lepszym procesorem i tak muszę bo ten, który obecnie mam mi nie wystarcza. najlepszy byłby ten z quad core właśnie. mam do dyspozycji 7500.

Gość vgjnjnjdnja
to może 15,5?

Gość gb zdnAn
kupowalam ost (tzn 3 miechy temu) lapka i tez wachalam sie meidzy 15 a 13,3, chcialam bardzo 13 w aluminium, maly lekki i ladny :P mam zewnetrzy monitor wiec wielkosc matrycy pod wzgledem filmow nie miala znaczenia. generalnie postawilam sobie jasne wytyczne - czyli zewnetrzna grafika, duzy dysk i w miare procesor :D wiec stanelo oczywiscie na 15calach i teraz szczerze mowiac nie chcialabym 13...waga nie jest jakas astronomiczna czy wielkosc ale komfort uzywania sporo wiekszy, minitora zew. uzywamwylacznie dofilmow a tak na codzien korzystam tylko z lapka, wygodnie krozysta sie z dokumentow, dobrze przeglada sie strony no ogolnie 1 moglabym miec ale jako dodatkowy lapek :)

Gość Agentka csi
ja ma 13 i jest super, z powodzeniem wystarcza a jest maly poreczny, nawet jak go nie przenosze to i tak mniejszy lepszy, poza tym jest bardziej dziewczynski :D