Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość escapelle

tabletki PO - escapelle

Polecane posty

Gość escapelle

witam. zaliczylam wpadke z mezem dokladnie w dniu jajeczkowania ( najprawdopodobniej- cykle mam jak w zegarku po 1 ciazy). Cale to zdarzenie mialo miejsce w sobote . Wiadomo w niedziele niewypada do ginekologa dzwonic. Dzisiaj wiec dostalam recepte + zazylam tabletke. Z przeliczen wyszlo mi ze tabletka zostala wzieta 36,5 h od wpadki. Niby skutecznosc tego leku jest duza. Ale tu pojawia sie jeden moj problem. Na innym forum dziewczyny wspomnialy, ze proces zagniezdzenia komorki jajowej przy sciance macicy trwa do 72 h a u niektorych kobiet moze dojsc szybciej. A wowczas z ulotki wynika lek nie dziala - a wzrecz potrzymuje ciaze. Nie wiem co mam o tym myslec. Dowiem sie moze od jakiejs kobietki ktora ma wiedze w jakim czasie po zaplodnieniu komorka osadza sie w macicy ?

Jeśli się już zagnieździ to podtrzymuje ciążę. Ale o ile wiem implantacja to 6-12 dni. Pierwsze słyszę o 3 dniach.

Gość escapelle
dlateggo bylam zdziwiona i pytam dalej. dziekuje za odpowiedz

" ponieważ zdolność jaja do zapłodnienia ocenia się na 24-48h od chwili owulacji, to zapłodnienie może nastąpić tylko w jajowodzie, gdyż wędrówka jaja do macicy trwa około 72h" IMPLANANTACJA "po znalezieniu się w macicy zygota przez dalsze 4-5 dni czerpie substancje odżywcze z wydzielin błony śluzowej macicy, zwanych "mlekiem macicznym". Wszczepienie (implantacja) dzielącego się jaja do błonyvśluzowej macicy następuje w 7-8 dni po zapłodnieniu" Z mojej ksiażki do Anatomii :) czyli jeśli stoczy się do macicy to jeszcze 4-5 dni zanim będzie implantacja.