Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cikitaaaaaaaaaaaaaa

ślub cywilny czy kościelny ??

Polecane posty

Gość cikitaaaaaaaaaaaaaa

jakie jest wasze zdanie???? ..., który lepszy ??

Gość Agentka csi
ktory lepszy??? co za glupie stwierdzenie?? slub cywilny jest dla osob ktore nie wyznaja religii lub z jakis wzgledow nie moga wziac koscielnego, zas slub koscielny jest dla osob wierzacych, dodatkowo to sakrament swiety. Slub to slub, dwoje ludzi przyrzeka sobie uroczyscie milosc, wiernosc i ze zostana ze soba do smierci.

Gość lokatka
chyba w takiej sprawie nie mozna mowic ktory jest lepszy ktory gorszy :/ w swietle prawa cywilny jest wazniejszy, a to czy chce sie wziac slub koscielny zalezy wylacznie od osob ktore chca go zawrzec, i jest to sprawa wiary, czyli sprawa osobista

każdy decyduje się na taki, jaki jest wg niego właściwy, ja akurat zdecydowałam się na cywilny.

"Slub to slub, dwoje ludzi przyrzeka sobie uroczyscie milosc, wiernosc i ze zostana ze soba do smierci" kolezanko - myslisz sie okrutnie, w przypadku slubu cywilnego nie ma ani slowa o zostawaniu z druga osoba do konca zycia;-)))

Nie można powiedzieć, który ślub jest lepszy. Dla mnie jako praktykującej katoliczki kościelny tylko wchodzi w grę. Ale są ludzie niewierzący albo z innej wiary, albo po prostu z wyboru zawierają tylko małżeństwo cywilne. Tekst przysięgi ślubu cywilnego: "Świadomy praw i obowiązków wynikających z założenia rodziny, uroczyście oświadczam, że wstępuję w związek małżeński z (imię Panny Młodej) i przyrzekam, że uczynię wszystko, aby nasze małżeństwo było zgodne, szczęśliwe i trwałe." Teks przysięgi ślubu kościelnego: Ja ...(imię Pana Młodego) biorę Ciebie...(imię Panny Młodej) za żonę i ślubuję Ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz to że Cię nie opuszczę aż do śmierci. Tak mi dopomóż Panie Boże Wszechmogący w Trójcy Jedyny i Wszyscy Święci. przy wymianie obrączek Pan Młody mówi: ...(imię Panny Młodej) przyjmij tę obrączkę jako znak mojej miłości i wierności, w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego. Każda przysięga zawiera inną treść i oznacza co innego. To jaki ślub wybieramy, zależy od wyznawanych wartości.