Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kadzidełko

Potrzebuję pomocy-gotowanie

Polecane posty

Szczerze mówiąc nie umiem zbyt dobrze gotowac i zawsze mam problem co przygotowac na wizytę mojego chłopaka. Doradzcie mi jakies szybkie i proste w wykonaniu dania. Będe bardzo wdzieczna.

Gość mam ten sam problem
przygotuje sałatke z tuńczyka + jajka na twardo, kukurydza, groszek z puszki, ogórek kiszony, majonez, sól, pieprz. grzanki czosnkowe - na chleb tostowy wycisnąć czosnek, położyć plaster sera zółtego i zapiec.

Gość mam ten sam problem
kupna pizza jeszcze wchodzi w gre.

Gość LlelumPolelum
pierś z kurczaka w kostkę podsmażyć z curry i przyprawami do tego ryż i sos do potraw chińskich ze słoika lub z proszku winiary czy knorr. szybko, smacznie (jak kto lubi) i do syta.

Gość LlelumPolelum
albo spagetti. mięso mielone podsmażyć z przyprawami, ugotować makaron i sos też z torebki bo tak najprościej chyba że wolisz sama zrobić z pomidorów z puszki, serem posypać i smacznego:)

Gość chce zrobić ogródek
po co się truć sosami z torebki jak sos do spaghetti domowej roboty jest banalnie prosty :) wystarczy zmiksować pomidory z puszki i wlać do podsmażonego mięsa, przyprawić solą, pieprzem, bazylią i gotowe :)

Gość no ja tez ...
agadza sie a nawet mozna bez miksowania i dodac cebule z czosnem

Gość chce zrobic ogródek
ja cebulę i czosnek podsmażam razem z mięsem :) Czasami też ząbek dodaję do sosu ale to różnie

Gość Milennnn
Zapraszam na blog z lekkimi przepisami, dzięki którym nie bedziesz rzucać się na jedzenie. Są to potrawy smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Sama jestem na diecie i dlatego takie właśnie przepisy zamieszczam. Są tu zarówno przepisy na słodkie przekąski jak i na dania obiadowe ;) Wszystko przedstawione KROK PO KROKU www.kochamy-jedzenie.blogspot.com

a wszelkiego rodzaju zapiekanki makaronowe, ziemniaczane? wystarczy skladniki zalac smietanka z przyprawami i do piekarnika

Gość margolka66
Rolada waflowa . 2 - 3 suche wafle obłożyć mokrymi czyściutkimi ściereczkami , aż wafle zmiękną.Zrobić farsz: w drobną kosteczkę pokroić 0,5 kg pieczarek i 1 cebulę wszystko poddusić do miękkości , doprawić solą i pieprzem.Do ostudzonego farszu dodać 10 - 15 dkg startego żółtego sera , równomiernie rozłożyć na waflach i zwinąć je w rolady, łączeniem końcówką w dół.Ciasno zawinąć w folię spożywczą.Na 1 godzinę.Wyjąć z folii , roladę pokroić na 5 - 6 roladek , otoczyć w roztrzepanym jaju i bułce tartej , smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.Podawać z barszczem czerwonym - może być gotowiec np. Winiary - jest dobry .

Gość margolka66
Mięso pieczone! Łatwo zrobić i bardzo smaczne można podawać na ciepło i na zimno. Kup tak około 1,5 kg ładnej szynki lub karkówki.Dobrze umyj . ponakłuwaj mięsko czymś ostrym i wąskim (cienki nóż .W powstałe otwory powciskaj maleńkie plasterki czosnku.Tak spraw mięso ze wszystkich stron.Natrzyj mięso w koło olejem, posyp do smaku pieprzem i solą , obłóż w koło (przylep) kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego.Pozostaw tak mięso na 2 dni w chłodnym miejscu.Kup rękaw do pieczenia mięsa lub worek do pieczenia mięsa.Zdejmij ponalepiane liście i kulki ziela.Zapakuj mięso do worka lub rękawa , zepnij mocno klamerkami( są dołączone z workami i rękawem.Piekarnik rozgrzej do 200st.C ułóż na blaszkę i piecz mięso ok.1,5 godziny.Jeśli mięsa jest mniejszy kawałek to krócej.Przyjmuje się, że 1 kilogram mięsa piecze się 1 godzinę. W trakcie pieczenia delikatnie(przewracaj worek ,by mięso piekło się ze wszystkich stron, ostrożnie bo może pęknąć).Po upieczeniu rozwal worek od góry, zlej powstały sosik mięsny , może posłużyć z bazę do sosu.Lub przelej do brytfanki drobno pociachaj kilka dużych cebul i w tym sosiku je duś, duś tak długo aż cebula wysmaży się na szklistą , gładką masę.Często mieszaj , by uniknąć przypalenia.Taka masa cebulkowa jest idealna do posmarowania chleba a na to dać kawałek - cienki plaster upieczonego mięsa.Grubszy plaster mięsa na ciepło można podać do ziemniaczków.

Gość margolka66
FACECI TO UWIELBIAJĄ !!!!!