Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość yuyuyuggi

czy to schizofrenia

Polecane posty

Gość yuyuyuggi

może ktoś jest w stanie mi pomóc wstydzę się okropnie i boję się że to schizofrenia może mam dziwne przeczucia i słyszę dźwięki różne czasem szepty udaję że jest normalnie ale czasem ktoś coś za mną mówi a ja nie reaguję bo boję się że to w mojej głowie mam tak od dawna jak byłam mała też czasem pamiętam szepty ale teraz jest coraz gorzej bo jest jakby głośniej wiem że zaraz się wyśmiejecie i wyzwiska padną od różnych głupoli ale może ktoś miał coś podobnego czy ja jestem nienormalna i najbardziej boję się psychiatryka albo jakiś leków ogłupiających

Gość 22miśka
Raczej tak

Gość tak to
schizofrenia

Gość 22miśka
Btw 2/10

lekarza i leków nie ma się co bać zapisz się do poradni zdrowia psychicznego i jak najszybciej rozpocznij leczenie nikt tu nikogo nie będzie wyśmiewał ani wyzywał schizofrenia to powazna choroba i trzeba ją poważnie traktować zapisz sie na wizytę, psychiatra to nie psychol ;)

Gość 98493849
I to sa twoje jedyne objawy? Bo schizofrenia daje też masę innych.... Masz halucynacje słuchowe, sa często przy schizie, ale nie tylko

Gość nie masz schizofrenii
nie masz schizofrenii ludzie ze schizofrenia nigdy nie podejrzewaja sie o chorobe, uwazaja, ze to wszystko co slysza jest realne

Gość maliboo.
a masz kogos w rodzinie ze schizofrenia? choroba ma czesciowo podloze genetyczne te szepty nie musza koniecznie oznaczac, ze masz schizofrenie, ale slyszenie glosow jest jednym z symptomow schizofrenii Najlepiej jakbys sie skonsultowala ze specjalista

Gość nie masz schizofrenii
ok, nie bede sie klocila, bo tak naprawde znalam tylko 1 przypadek schizofrenii najlepiej po prostu sie zbadaj, autorko, powodzenia :)

Gość normalna roznica wieku
spokojnie to na pewno nie schizofrenia. soby chore na schizofrenie nie wiedza ze sa chore, no chyba ze biora leki to wtedy jest oki. Ty mas zpo prostu omamy sluchowe co rpawda sa to jedne z objawow schizofrenii ale skoro mas zje od dawna a schizofrenii nie mas z ( bo innych objawow tez nie masz ) o moze masz jakas psychoze lub nerwice. Powinnas udac sie do psychoatry lub psychoterapuety albo do zwyklego lekarza rodzinnego, ktory zdecyduje co dalej...ja mimo wsyztsko na Twoim miejscu poslzabym od razu do psychiatry. Moze wystarcza jakies proste leki :) ale co to wogole za dzwieki? Moze slyszysz jakies szumy czy cos? to moga byc problemy z uszami...

Gość tak to
oczywiscie ze chorzy maja wiadomosc choroby. autroka tez ma bo by nie pytala. przykro mi ale uwazam ze jestes chora. ja mam to od czasu do czasu...t.z raz na jakis czas mam jakies halucynacje lub slysze ze ktos do mnie mowi...no moze jakies 3-5 razy w roku..w moim przypadku to raczej psychoza a nie schizofrenia.

Gość tak to
swiadomosc choroby mialo byc.

Gość 98493849
spokojnie to na pewno nie schizofrenia. soby chore na schizofrenie nie wiedza ze sa chore, no chyba ze biora leki to wtedy jest oki. Ty mas zpo prostu omamy sluchowe co rpawda sa to jedne z objawow schizofrenii ale skoro mas zje od dawna a schizofrenii nie mas z wypowiedziała sie specjalistka od siódmej boleści..... :(

To nie schizofrenia, bo chorzy nie sa świadomi swojej choroby dopóki nie podejma leczenia... Bo dla nich sie wydaje, że to normalne, że cos słysza... Może jakas psychoza... a ile masz lat??

Gość 98493849
idż po prostu do lekarza, bo tu dowiesz sie tylko idiotyzmów, Tylko poszukaj dobrego, np. polecanego przez kogoś, nie idz w ciemno. Halucynacje bywają też przy niektóych zab osobowości, np. schizotypowym, przy psychozach, chyba tez przy uszkodzonym ukł. nerwowym. Przy schizie oczywiście też.....

na schizofrenie nie choruje sie od dziecka, więc słyszenie głosów nie jest dla chorego sprawą normalną - pojawia się nieoczekiwanie w pewnym momencie życia

Gość 98493849
Edyciak, kobieto po co pierdzielisz od rzeczy???

98493849 - akurat wiem co pisze, poczytaj troszke zamiast krytykowac innych

Gość 98493849
Przeciez jest coś takiego jak schizofrenia dziecięca....

Gość 98493849
[zgłoś do usunięcia] normalna roznica wieku - to ty poczytaj.....

no, coś takiego jest nieczęsto z ponad 200 pacjentów, których historie znam, nie ma żadnej chorej osoby od dziecka

ja mysle ze nikt nie moze Ci tu powiedziec co Ci dolega,najlepiej bedzie jak sie udasz do poradni,porozmawiasz z psychologiem lub psychiatra( uprzedzam teksty w stylu ze to lekarz od glupkow...)do psychiatry chodza ludzie z nerwicami,depresja ,chorobami psychicznymi ale takze Ci ktorzy czasami nie umieja sobie poradzic z jakimis sytuacjami( nadmierny stres,strata bliskiej osoby).Przybywa coraz wiecej zuoelnie zdrowych osob w ich gabinetach-ida tam z checi poznania siebie itd, nie boj sie tego lekarza.Mozliwe ze Twoje objawy sa wynikiem choroby( ale mamy 21 wiek,metody leczenia sa rozne i nie musza ograniczac sie tylko do lekow,sa psychoterapie itd.A jesli lekarz uzna za konieczne to,by leczenie wspomoc farmakoterapia to nie ma powodu do obaw w tych czasach leki nie oglupiaja,mozna zyc normalnie,trzeba tylko unikac spozywania alkoholu np.),ale mozliwe ze cierpisz na jakas forme nerwicy lub jestes czlowiekiem zyjacym w zbyt duzym stresie. udaj sie do lekarza jak najszybciej,zycze wszystkiego najlepszego i zdrowka.odezwij sie do nas ,daj znac:) :**

Gość 98493849
tyle że wiele osób chorych nie slyszy głosów, tylko piski, szumy , trzaski. Nie mają pojęcia nawet że to halucynacje.... Nie wiem czy z tymi dziećmi jest tak rózowo- w końcu same nie powiedzą, z reguły dziecka nie traktuje sie zbyt serio.

Gość tak to
nie nie lecze sie bo nie mam zamiaru i to mi nie przeszkadza ani szkodzi. i owszem mialam to juz rowniez jako dziecko no i co z tego? tak jak pisalam 3-5 razy w roku zdarzy mi sie, ze mam uczucie ze ktos do mnie gada. przestrasze ise i to wszystko. to nie powraca natretnie. n.p raz slyszalam taki obrzydliwy glos ktory mi mowil, ze jestem chora na pluca. pozniej mi sie snilo ze jestem chora na pluca. pol roku pozniej wydalo sie, ze to prawda..a wiec na co niby mam sie leczyc?

98493849 - wiec chory na schizofrenie wie ze ejst chory? niewyedukowana jestes kobieto a ktykykujesz wsyztskich po kolei...

ta Majusia to ma wzrok... myślałam, że tylko moja grubcia tak wrednie patrzy ;)

ja mysle ze nikt nie moze Ci tu powiedziec co Ci dolega,najlepiej bedzie jak sie udasz do poradni,porozmawiasz z psychologiem lub psychiatra( uprzedzam teksty w stylu ze to lekarz od glupkow...)do psychiatry chodza ludzie z nerwicami,depresja ,chorobami psychicznymi ale takze Ci ktorzy czasami nie umieja sobie poradzic z jakimis sytuacjami( nadmierny stres,strata bliskiej osoby).Przybywa coraz wiecej zuoelnie zdrowych osob w ich gabinetach-ida tam z checi poznania siebie itd, nie boj sie tego lekarza.Mozliwe ze Twoje objawy sa wynikiem choroby( ale mamy 21 wiek,metody leczenia sa rozne i nie musza ograniczac sie tylko do lekow,sa psychoterapie itd.A hjeslim lekarz uzna za konieczne to,by leczenie wspomoc farmakoterapia to nie ma powodu do obaw w tych czasach leki nie oglupiaja,mozna zyc normalnie,trzeba tylko unikac spozywania alkoholu np.),ale mozliwe ze cierpisz na jakas forme nerwicy lub jestes czlowiekiem zyjacym w zbyt duzym stresie. udaj sie do lekarza jak najszybciej,zycze wszystkiego najlepszego i zdrowka.odezwij sie do nas ,daj znac:) :**