Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość unchainmyheart

Plamienie i krwawienie, a stosunek.

Polecane posty

Gość unchainmyheart

Dwa tygodnie temu zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne. Po skończonym cyklu menstruacyjnym pojawiły się u mnie plamienia, ale czytałam, że może to być jeden ze skutków ubocznych brania tabletek, więc nie przejęłam się tym wyjątkowo i postanowiłam poczekać do terminu kolejnej wizyty u lekarza, aby o to zapytać. Jakieś 2-3 dni temu plamienie ustało. Teraz pojawia się tylko po stosunku, w dodatku bardziej przypomina skąpe krwawienie. Czy powinnam się niepokoić?

Gość poszlabym do ginekologa
krwawienie po stosunku to moze byc nadzerka

Gość unchainmyheart
Jestem zapisana do lekarza, ale niestety termin jest odległy i nie da się go przesunąć, bo kolejki do niego są taaaaakie. Czy to krwawienie jest bardzo niebezpieczne i muszę iść niezwłocznie do lekarza, czy mogę poczekać te 3 tygodnie?

jesli to nadzerka, to powodem jej krwawienia jest uderzenie tego miejsca penisem. Samo z siebie nie jest niczym groznym. Ale musisz sprawdzic, czy to na pewno to. No i wykonac cytologie, bo leczenie nadzerki zalezy od jej wyniku. Istnieja bowiem nadzerki "wlasciwe", ktore sie usuwa i takie niegrozne, wynikajace z fizjologii kobiety. Wygladaja tak samo, rozroznia sie je po wyniku cytologii. Jesli jest prawidlowa, wszystko w porzadku. Ale moze sie rozniez okazac, ze hormony cos u Ciebie "pokrecily"...moze sa za slabe? Bierzesz dwuskladnikowe pigulki? Czytalam, ze przy jednoskladnikowych moga pojawiac sie krwawienia. Lepiej jak to lekarz skontroluje :)

Gość unchainmyheart
Biorę Novynette. Poza tymi plamieniami nie mam żadnych skutków ubocznych. nic mnie nie boli, nie przytyłam, nie czuję się źle. W środę idę tylko po receptę, więc wstępnie zapytam, żeby się uspokoić, a w kwietniu zrobię tę cytologię, bo przyznam szczerze, że trochę się boję. ;|

idz na cyto, nie zaniedbuj tego. Wiem, bo sama mam nadzerke i...fajnego ginekologa-onkologa ;) czytam tu, ze wiekszosc od razu kieruje na zabieg, a ten wcale nie zawsze jest konieczny. A nie mozesz tej wizyty po recepte zamienic w "pelna wizyte"? Mialabys problem z glowy..? Bezplatnie mozesz ja wykonac w ramach Programu Zapobiegania Rakowi Szyjki Macicy w roznych placowkach na terenie calego kraju. Od kilku lat lekarze wspolpracujacy w ramach tego programu wysylaja zaproszenia do kobiet. Wrzuc nazwe w google, wyskocza adresy Wojewodzkich Oddzialow tego programu, a w srodku strony punkty badan :) ja kiedys skorzystalam i nie zaluje. Teraz juz regularnie biegam na badania :)

Gość unchainmyheart
Chciałabym, żeby mnie w środę zbadał, ale nie wiem czy będzie to możliwe, bo chodzę do niego z NFZtu i zapisy są z ogromnym wyprzedzeniem. Zaraz jak zauważyłam zmiany pobiegłam się zapisać i... pierwszym wolnym terminem był 6 kwietnia. Jak pójdę to z nim pogadam, może się nade mną zlituje, bo to bardzo sympatyczny lekarz. Oby to nie było nic poważnego i skończyło się tylko na strachu. Dziękuję za cenne odpowiedzi ;)

prosze bardzo :) nie denerwuj sie. Jesli regularnie sie kontrolujesz, to w krotkim czasie miedzy wizytami u lekarza, nic wielkiego sie nie stanie. Przypominam jednak o badaniu cytologicznym, bo lekarze pracujacy na Fundusz czasem wola je "olac", ze wzgledow "oszczednosciowych" (limity NFZ), gadaja , ze wystarczy badac sie raz na 3 lata itp... A przy krawieniu po stosunku lepiej zeby sprawdzil Cie dokladnie i znalazl przyczyne. Nie odpuszczaj, masz prawo do takich badan i tyle :) trzymaj sie

Gość unchainmyheart
Podczas ostatniej wizyty powiedział mi, że na kolejnej zrobi mi cytologię, bo teraz to niemożliwe z racji tego, że miałam jakąś małą infekcję i musi się wszystko unormować, więc nie powinno być raczej z tym badaniem problemu. Jeszcze raz dziękuję ;)