Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama z kafe.

zakażenie dróg moczowych u małych dzieci. jak się zachowywały Wasze?

Polecane posty

Gość mama z kafe.

moja córka ma 17miesięcy i nie umie powiedzieć czy coś ją boli jedynie pokazać czy płakać i dziś ze 3razy złapała się za pampersa i zaczęła płakać,krzyczeć...obejrzałam jej krocze i nie ma żadnego zaczerwienienia, nie wiem co robić, czy to może być infekcja dróg moczowych? teraz śpi, więc ocenię dopiero jak wstanie co dalej...jakie jeszcze mogą być symptomy zakażania? czy powinna iść w poniedziałek do laboratorium zrobić jej badanie moczu? (dziś i jutro już zamknięte). jak pobrać taki mocz? nigdy w życiu tego nie robiłam...sobie wiadome do kubeczka, a tak małemu dziecku sikającemu w pampersa? może ktoś pomoże?

Gość mama z kafe.
powinnam* - zjadłam "m"

moja córka od dluzszego czasu tak robi. łapie sie za pampersa i mowi ała. zdejmowalam pampersa, ogladalam i nic. mi sie wydaje [bynajmniej u mojej corki] , ze ona tak zwraca swoja uwage. nie placze przy tym specjalnie, nie wrzeszczy tylko mówi ała. czasem wołała ała, jak sobie napisiała, wtedy dotknęłaam pampersa i czułam, ze jest ciepły co znaczyło, ze jest świezo napisiane, zmienialam pieluche i wszystko ok. z reszta codziennie tak robi, codziennie mowi ała i dotyka pieluche od wielu tygodni. gdyby jej cos bylo nie tak juz dawno bylyby jakies nastepstwa choroby.

a nie możesz prywatnie zrobić badań na izbie? chyba z 10zł to kosztuje, z posiewem do 20zł powinnaś sie zmieścić. moze ją boleć podczas sikania, piec. lekarz pewnie przepisze furagin, ale to juz musi ocenić lekarz na podstawie badań. a siuśki pobierasz nap do specjalnego woreczka kupujesz w aptece woreczek dla dziewczynki i pojemniczek na mocz. dokładnie podmywasz dziecko, czystą wodą. nie używaj do tego chusteczek nawilżanych bo nie przyklei Ci się woreczek. najlepiej jeszcze psiknąć takim preparatem odkażającym co się nazywa octanisept (ok.28 zł), przyklepić woreczek, dac małej coś do picia i powinna nasikać. pote, zdjąć woreczek i włożyć do pojemniczka, podpisać i na badania :)

moja corka skonczy w niedziele poltora roku. a jak zbadac mocz? kupujesz w aptece woreczki dla dzieci, musisz zaznaczyc plec w aptece, najlepiej weź wiecej tych woreczków bo cięzko jest złapac mocz u takich maluszkow, które sie duzo ruszaja. moja mala miala wiele razy mocz badany, latwiej bylo jak byla leżąca albo ledwo siedząca, wtedy tak bardzo sie nie ruszala wiec latwiej bylo zlapac mocz.

a może ona zaczyna kumać że coś robi i to jest moment żeby ją na nocnik zacząć sadzać? :)

jesli chodzi o moją córcię to watpię :) kieys jak nie chodzila to sadzalam ją jak widzialam, ze namusza sie na kupe, i wtedy musialam wymyslac niestworzone rzeczy zeby tlko siedziala, teraz umie chodzic i ucieka, nie chce niestety.