Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Marina102

Ciekawostki z UK

Polecane posty

Proponuję taki temat. Czy wiecie że: Południowe wybrzeże GB jest nazywane angielską rivierą, ludzie zamieszkują tam po przejściu na emeryturę ze względu na ciepły klimat i brak przemysłu ciężkiego. W Walii żyje 3 miliony ludzi i 11 milionów owiec Język Walijski ( Welsh) jest najstarszym językiem w Europie. Rugby jest narodowym sportem w Walii. Tylko 10 % Brytyjczyków zjada obecnie typowe brytyjskie śniadanie złożone z jajek na bekonie, większość pije dużo kawy zamiast przysłowiowej herbaty z mlekiem. Nikt z moich znajomych Anglików nie pija herbaty o godzinie 17. Zwracają natomiast uwagę na sposób w jaki jest parzona. Pomimo to, wielu ludzi twierdzi że wyższa klasa średnia nadal celebruje zwyczaj picia herbaty o godzinie 5 po południu. Wielka Brytania nie posiada napisanej konstytucji! Jest jedynym takim krajem w Europie. Posiada za to zbiór historycznych dokumentów, takich jak Magnacarta z 1215 roku które są podstawą konstytucyjną. Królowa Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej jest ponad prawem, jest głową Kościoła Narodowego Anglii, przywódcą Sił Zbrojnych oraz atrakcją turystyczną. Rządzi premier i parlament. Tony Blair jest pierwszym od 40 lat brytyjskim premierem który mówi biegle po francusku. Pomimo że mają blisko do wybrzeża z każdej strony, większość Brytyjczykow nie umie pływać! Szczerze mówiąc to nie chcą pływać w morzu bo jest za zimne! Ostatnia nowosc : http://www.gadulek.pl/plotki-ze-swiata/nie-beda-uprawiac-seksu-do-slubu/ Tyle lat sie znaja a tu nagle takie cos ...

Symbol 1 (jedynki) pisze się jako zwykłą pionową kreskę. jezeli napiszesz jedynke z kreseczka to zaraz bedziesz zapytany co to za cyfra. jezdzac samochodem nie musisz miec zadnych dokumentow przy sobie. ja pijesz herbate z cytryna to zaraz brytyjczyk zapyta czy jestes chory. nie ma formy grzecznosciowej pani/pan. do wszystkich zwracasz sie na "ty"

Gość jakatarina
co do tej cyferki 1 to zawsze mylą z 7 bo piszą bez kreseczki, także przy podawaniu numeru tel trzeba posługiwać się ich pisownią ogólnie to strasznie mało domyślni są i mało wiedzą o świecie, geografia ogranicza się u nich tylko do powierzchni UK i ew Irlandii zawsze przekręcają Polskie nazwiska, choćby były najprostsze..nawet Kowalski przekręcą na Kowlaski :D

Gość jakatarina
jak pierwszy raz przyjechałam do Uk jakieś 7 lat temu, spytano mnie jak się żyje w Pl, czy nadal wypiekamy sobie sami chleby w piecach w domu odpowiedziałam, że mamy paleniska na środku pokoi i ogrzewamy się przy nich :D

Gość ..qqqq.....
w usa tez jeden pisze sie jako kreske i mowi do wszystkch na ty:P i nie trzeba miec dokumnetwo jadac autem:)

Gość samsung234
- w angielskich radiostacjach sa piosenki tylko w jezyku angielskim, to samo w telewizji - dla mnei ciekawostka jest tez sklep Argos, ktory nie ma towarow na polkach tylko katalogi :) - w supermarkecie mozna swobodnie chodzic z torbami z innych sklepow i nikt sie nie czepia

"dla mnei ciekawostka jest tez sklep Argos, ktory nie ma towarow na polkach tylko katalogi" z tym pierwszy raz mialam styk w niemczech. moj ojciec pracowal w niemczech jak bylam mala i przynosil takie wlasnie katalogi dla nas bo fajnie sie je ogladalo dzieciakom. "w supermarkecie mozna swobodnie chodzic z torbami z innych sklepow i nikt sie nie czepia" to tylko w polsce chyba sie tak czepiaja..

Gość icomm
!. Ciekawostka niesamowita bylo to ze mozna sobie doladowac gaz i prad za pomoca takie plastikowego "patyka-klucza" 2. Argos tez mnie zadziwial na poczatku. 3. To ze ludzie przechodza na czerwonym swietle i nawet policja sie zatrzymuje, zeby ich przepuscic. 4. To ze trzeba machac na autobus 5. Sklepy funciaki w ktorych wszystko jest po funcie! W polsce niby sa sklepy wszytsko po 4zl a prawda taka, ze malo co tam jest po tyle.... 6. Zadziwia mnie tez przysmak wyspiarzy Marmite

Gość a wiecie co
mnie zaszkoczyla tu biurokracja a wlasciwie jej brak, praktycznie wszystko zalatwia sie przez inernet i telefon, np ubezpieczenie auta 5 minut rozmowy telefonicznej cos pieknego, a nie stanie czasem caly dzien w kolejce jak w pl tak samo przyzwyczailam sie ze w Uk mozna chodzic po sklepie z 10 cioma torbami i wszyscy maja to gdzies, a w PL z jedna siatka wejdziesz i zaraz 20 pracownikow cie obserwuje jak zlodzieja

Gość Nkiggf
Mnie zadziwily skrzynki pocztowe tzn otwór w drzwiach :) listonosz wrzuca listy do mieszkania.

Gość wiesz co moze ty juz nie pisz
Od kiedy Tony Blair jest premierem UK??

Gość Lucekwe
i tak najwięcej ciekawych rzeczy można znaleźć na odkry.li :) na prawde są tam rzeczy mega wypasione :)