Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hanka24gherbgvgu

Rodzina na obiedzie

Polecane posty

Gość hanka24gherbgvgu
????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mając na uwadze gości (same nieco starsze osoby) zamieniłabym chyba tę karkówkę na coś lżejszego, np. pierś z indyka upieczoną w rękawie, może z jakimś fajnym nadzieniem (szpinak, morele?). I jak najbardziej brokuły, choć niekoniecznie w cieście, może skropione oliwą i posypane prażonymi płatkami migdałów? Wino - tak, ewent. koniak do kawy i deseru. Powodzenia! Fajnie, że chcecie wykorzystać okazję do rodzinnej integracji:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hanka24gherbgvgu
Menu dobrałam pod względem tego co potrafię przyrządzić sama no i że to wychodzi dobre :) Możesz napisać jak zrobić tą pierś indyka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeśli potrafisz upiec karkówkę, to i z indykiem dasz radę! Natrzyj przyprawami (sól, pieprz, czosnek, tymianek, troche oliwy), w naturalną jakby ,,kieszeń" w filecie nałóż farsz (szpinak podduszony z czosnkiem i pokruszonym serem feta albo suszone morele, albo jeszcze cos innego, albo bez nadzienia), trochę obwiąż nitką, żeby zachować kształt, włóz do rękawa i upiecz. Powstały sos możesz trochę odparować, zagęścić masłem roztartym z mąką, dosmaczyc wg gustu - i już. Mozna zrobić wczesniej, pokroić na porcje na zimno (nawet lepiej sie kroi), podgrzac w sosie. Spróbuj!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hanka24gherbgvgu
Dzięki, bardzo ciekawy przepis :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hanka24gherbgvgu
up up up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bardzo fajne menu
wykombinowałaś. Ja niedawn też robiłam obiad dla rodzinki z takiej samej okazji jak Ty i podałam kurczaka pieczonego w rekawie, kotlety ze schabu z pieczarkami, dwie surówki. Jedna kapusta pekińska, pomidor, ogórek, papryka, kukurydza, rzodkiewki i sos wineegret, druga sałata lodowa z jogurtem greckim. Potem deser, kawa, ciasto, winko. U mnie najbardziej wszystkim smakował vermuth biały podawany ze spritem, lodem i plasterkiem cytryny. Na obiedzie miałam starsze osoby tak od 55 do 80 lat więc nie kombinowałam z nowinkami kulinarnymi. Wczesniej robiłam imprezkę dla młodszych, to na ciepło były żeberka w kapuscie, do tego 3 sałatki: gyros, jarzynowa, pierś z kurczaka z selerem i ananasem. Do tego jakieś wedlinki, ogóreczki i alkohol.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hanka24gherbgvgu
oooo bardzo ciekawe menu, fajny obiadek podałaś :):) co to jest vermuth i jak to sie robi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bardzo fajne menu
vermuth to rodzaj wina z ziołami korzennymi. Popularne vermuthy to Istra, Ciociosan. Osobiscie samego nie lubię, ale z spejtem i cytryną mi bardzo smakuje. Ja zapytasz w monoplowym o Vermuth to Ci dadzą. Jest czerwone i białe ale do spejta lepiej pasuje białe. mam kuzynkę barmanke i oo niej sie tak nauczyłam pis vermuthy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bardzo fajne menu
przepraszam za literówki, nie wiem, czy ja tak szybko piszę, czy klawiatura mi zaczyna szwankować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hanka24gherbgvgu
ok nic nie szkodzi :-) dzięki że napisałaś :) pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zamiast dwoch pieczonych wieprzowych miesek, proponuje zroznicowac, czyli np. poledwiczki, a jako drugie mieso cos z drobiu, albo ryba (np. caly upieczony filet z lososia) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalimmara
Poledwiczek nie da sie spartaczyć-ekstra wybór.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mnie tez czeka obiad
dziewczyny, a ile piekłyście te mięska w rękawie? i na jakim 'programie' (termoobieg?) mnie też czeka podobna "impreza" za miesiąc, a Wasze przepisy są super, więc chętnie skorzystam. tylko napiszcie proszę, ile czasu to piec :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja poprosze o jakies fajne przekąski na zimno bo za dwa tyg mam urodziny i musze cos nowego wymyślec

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nic strasznego
Ja proponuję zrobić kaczkę po pekińsku,korzystałam z przepisu Kuronia super.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mam super przepis na karkówkę , Kroimy w plastry ,nacieramy delikatnie solą i pieprzem, przysmażamy chwilkę na oliwie i do rękawa, na to około 1 kg kapusty kiszonej ( wypłukanej uprzednio w zimnej wodzie), ananasy z puszki w plastrach, sok z ananasow i do piekarnika na godzinkę . Danie super

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×