Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiem o co chodzi

list polecony priorytetowy a pewna opcja

Polecane posty

Gość niewiem o co chodzi

o co chodzi z opcją "potwierdzenie odbioru"? kosztuje ona 1,90 zł? czy to jest tak że listonosz musi adresatowi wręczyć osobiście list i pobrać od niego podpis? a nie tylko wrzucić list do skrzynki na listy. pomoże ktoś? :)

Gość polecony oznacza, ze
musi byc podpis, a z potwierdzeniem - dwa podpisy, bo drugi wraca na zoltej karteczce do nadawcy, ze wiesz, kiedy i kto podpisal.

tak to zolta karteczka, przyklejona do listu. Adresat podpisuje odebranie. tylko to potwierdzenia baaardzo dluga wraca - duzo dluzej niz normalny list

lyko ze ta zolta karteczke samemu trzeba wypelnic, na jaki adres ma wrocic. czyli w sumie wypenia sie 3 razy adresy nadawcy i odbiorcy: na kopercie, na kartce/druku poleconego (biala) i na kartce ze zwrotnym (zolta). a jak zwykly polecony to tylko na kopercie i na bialym druczku.

i chodzi Ci tylko o to, zeby nie wrzucono do skrzynki, to sam polecony wystarczy, a ta opcja niepotrezbna, tak sie wysyla np. do sądu.

Gość niewiem o co chodzi
więc jeśli wysyłam list z rzeczą sprzedaną na allegro te potwierdzenie odbioru nie jest mi potrzebne prawda? dzięki za wyjasnienia :)

szkoda pieniedzy, raczej nikt tak nie wysyla. polecone albo polecone priorytetowe.

Gość niewiem o co chodzi
Dziękuję Ci serdecznie za pomoc! :)

Gość ssseeeeeeecdf
jaki tlumok z autora, samo przez sie mowi ze bedziesz mial/a potwierdzony odbior przesylki!!!!!

ma za co :) jak bylam mlodsza, tez na kafaterii ktos mi tlumaczyl, jak sie wysyla polecone :D

Gość goniado
wystarczy jak wyslesz polecony-wypelnisz tylko biala kartke na dowod ze wyslalas ,tam jest nr pzresylki itp.jest to dowod nadania wysylki wystarczy w razie reklamacji,ta opcja jest tansza i taka rowniez wystarczy jak sie wysyla do sadu czy innej waznej instytucji,za potwierdzeniem odbioru(zolta) jest juz w wyjatkowych wypadkach stosowana ,niektore firmy ja preferuja,obie formy polecony(bialy) i polecony z potw.odbioru(zolty) sa dostarczane przez listonosza do do domu i wymagaja podpisu przy odbiorze

Gość goniado
piorytetowy polecony oznacza ze ma byc "ekspresowy" ale w naszej poczcie niekoniecznie to szybko dostarczaja wiec ja rezygnuje calkowicie z priorytetu bo czesto on idzie tyle samo co zwykly polecony