Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość daga25

O KROK OD ANEMII

Polecane posty

Gość daga25

dziś byłam u lekarza, od ponad 2 miesięcy boli mnie po lewej stronie jelita, mam na przemian biegunki i zaparcia, bulgotanie przelewanie w żoładku, dostałam skierowanie na kolonoskopie.Dodatkowo miałam wykonać badania krwi.Wyszło że jestem krok od anemii, niedokrwistość, brak żelaza. Zle sie ostatni czuje krwotoki z nosa, ospałość, brak energii. Nie mogę przyjmować żelaza,gdyż ma ono wpływ na wynik kolonoskopii,mogę tylko jeść produkty które zawierają ten pierwiastek. Pomóżcie co zawiera go najwięcej!!!!

Gość dla Dagi
Notabene, nie ma leków/sposobów cud na zdrowie, zatem jedyną radą, to realizacja 5. punktów : 1.prawidłowe odżywianie, postudiuj dokładnie t. „Chudnij bez wyrzeczeń, „Zasady dietetyczne, W walce z chorobą i w profilaktyce należy wzmocnić organizm prawidłowym odżywianiem - najlepiej dietą surową warzywno-owocową http://www.wellness.pijnazdrowie.pl/artykuly/jedzenie_ma_znaczenie/ 2.wysiłek fizyczny-rekreacyjny na poziomie potu i sauna sucha raz/tydz. To i wiele innych wiadomości znajdziesz pod linkiem: WWW.vademecum.zdrowia.prv.pl 3.higiena w pełnym tego słowa znaczeniu 4.pozytywne nastawienie psychiczne, w tym trening autogenny wg Mironskiego, szczegółowo postudiuj temat z www pn.STRES 5. systematyczne oczyszczanie organizmu z toksyn, tu masz link do filmu http://video.google.com/videoplay?docid=6169050139483021263

NAJWIĘCEJ ŻELAZA MA W SOBIE PIETRUSZKA [NIE KORZEŃ TYLKO NAĆ ] CZEKOLADA I BANANY

Gość daga25
13 maj - piątek

DOPIERO???!!! kurcze dużo czasu jeszcze z twoimi objawami powinien cię na cito dać wykończysz się do tego czasu

też miałam bardzo mało żelaza i te krwotoki z nosa byly uciążliwe, ogólnie byłam osłabiona, czerwone mięso ma najwięcej (ja akurat jestem wegetarianką) czekolada gorzka.

Gość cera
a macie problemy z cera ?

Jakieś dwa lata temu kiedy przestałam miesiączkować, zrobiłam wyniki krwi i okazało się, że mam bardzo silną anemię. Przeleżałam jakiś czas w szpitalu, potem zażywałam jakieś tabletki z żelazem. I nic, było coraz gorzej... Poszperałam w internecie i zaczęłam pić sok z buraka czerwonego oraz z kiszonej kapusty. Dziennie po 2 szklanki tego i tego. Po miesiącu nie było śladu anemii... Do dziś nie mam z tym problemu.

Gość daga25
to i tak dobrze, bo zwolniło sie miejsce, początkowo miałam na lipiec!

ja zgłosiłam sie z takimi samymi objawami do poradni mąż mnie prawie wnosił taka byłam słaba po 4 dniach mi zrobili kolonkę

Gość daga25
i co? to nie są jakieś pasożyty?

Zanim zaczniemy szukać źródeł występowania tego mikroelementu należy powiedzieć o jego biodostępności, czyli o stopniu w jakim żelazo zostanie wchłonięte z przewodu pokarmowego, aby spełniało swoje funkcje krwiotwórcze. W produktach żywnościowych występują dwa rodzaje żelaza: hemowe, które znajduje się głownie w produktach pochodzenia zwierzęcego niehemowe, występujące głównie w produktach roślinnych Żelazo niehemowe jest wchłaniane zaledwie w 2%, podczas gdy przyswajalność żelaza pochodzącego z produktów zwierzęcych wynosi około 22%. Warto zaznaczyć, że na biodostępność żelaza niehemowego mają wpływ inne składniki diety. Korzystnie wpływają: witamina C pochodząca z warzyw i owoców nawet niewielkie ilości mięsa Należy natomiast „uważać na: kawę, herbatę polifenole w nich zawarte utrudniają wchłanianie żelaza; ważne więc aby nie popijać posiłku herbatą! szpinak, szczaw, rabarbar ze względu na kwas szczawiowy nadmiar błonnika w diecie m.in. produkty z nieoczyszczonego ziarna np. razowe pieczywo, otręby pszenne itp. jaja mimo dużej ilości żelaza w żółtku nie jest ono dobrze przyswajalne mleko i przetwory mleczne z powodu wapnia, który ogranicza przyswajanie żelaza Dla zaspokojenia potrzeb organizmu na żelazo konieczne jest zwrócenie uwagi na odpowiednie zestawienie poszczególnych posiłków. Powinny się w nich znajdować produkty, będące dobrym źródłem tego pierwiastka kwas foliowy najbogatsze jego źródła to sałata, szpinak, natka, brokuły, owoce cytrusowe jednym słowem produkty, które dodatkowo są bogactwem witaminy C ułatwiającej przyswajanie żelaza niehemowego oraz drożdże, wątroba, pełne ziarna zbóż, rośliny strączkowe; witamina B6 - występuje w większych ilościach w drożdżach, kiełkach pszenicy, otrębach pszennych, nasionach roślin strączkowych; witamina B12 należy jej szukać głównie w wątrobie i nerkach, w mniejszych ilościach natomiast występuje w mleku i jego przetworach; witamina C jej źródła to wymienione wyżej warzywa

nie na pewno nie pasożyty zapewne masz chorobą crona albo zespół jelita drażliwego albo cu oj dużo tych chorób jelit może być albo yersinia jest wiele mozliwości

Gość daga25
straszny jest ten ból po lewej stronie, nie jest cały czas ale jest bardzo dokuczliwy.

Gość daga25
a Tobie co było?

wiem też mnie bardzo bolało współczuję ci a jeszcze bardzie ci współczuję picia xprep przed kolonką z drugiej strony będziesz to już miała za sobą i znała diagnozę

Gość daga25
ten środek nie jest refundowany?

Gość zaczynam znów!-----
pij herbatę z pokrzywy, ma w sobie dużo żelaza