Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardzo nie w temacie

2 pytania: test glukozy i ktg

Polecane posty

Dziewczyny, chodzę do lekarza prywatnie i wszystkie badania są płatne niestety. Ostatnio lekarz mówił mi o kolejnym zestawie badań, które muszę zrobić, plus właśnie glukoza. Powiedział coś takiego, że będę musiała kupić tą glukozę czy coś w tym rodzaju. Nie przyszło mi do głowy żeby spytać gdzie kupić :D W laboratorium? Czy w aptece? Czy gdzie? Wybaczcie durne pytanie, ale nie mam pojęcia. A, i czy przed testem trzeba być na czczo? A co do ktg - w którym tygodniu zaczynają się te pomiary? Jak wzrasta z czasem ich częstotliwość? Trzeba się na to umawiać w szpitalu czy idzie się "z ulicy"? Ile czasu trwa taki pomiar?

Gość mamachichi
u nas w laboratorium podają glukozę i to jest chyba wliczone w koszt badania-zadzwoń do laboratorium to Ci powiedzą, w razie czego możesz kupić w aptece, to jakaś groszowa sprawa,a ktg miałam robione od 2dni przed terminem do porodu codziennie (poród 14dni po terminie), najpierw przez 3dni przyjeżdżałam (bez wcześniejszego umówienia się) do szpitala a potem mnie przyjęli na patologię ciąży(lekarz uznał, że mam daleko do szpitala i lepiej będzie jak będę na miejscu) no i w szpitalu robili jakieś 3razy dziennie

Gość tqrw
Ja ci mogę powiedzieć z własnego doświadczenia, a więc: glukozę kupujesz w aptece 50g Co do drugiego p[ytania to w trzecim semestrze ja chodziłam prywatnie do lekarza i u niego przed każda wizytą miałam ktg.

Gość tqrw
miał być w trzecim trymestrze :)

Gość mamachichi
a co do badania-tak najpierw musisz być na czczo, potem wypijasz glukozę i badają poziom chyba 1godz i 2godz po podaniu ale tu nie jestem pewna, moja ciąża to już 3,5roku temu

Gość co do glukozy
to kupujesz w aptece tylko musisz wiedziec czy 75g czy 50g, musisz być na czczo. Ja miałam 75g więc poszłam już ze swoją glukozą do labolatorium najpierw pobrali mi krew, później rozpuścili glukoze w wodzie i wypiłam , aha weż sobie cytrynę do wpuszczenia wtedy jest łatwiej to wypić :). Po godzinie kolejne pobranie krwi, i po kolejnej godzinie następne. I koniec:) Co do ktg to nie wiem bo mi lekarz nie kazał robić.

Gość mamachichi
tak, z tą cytryną to dobra rada, ja myślałam, że tego świństwa nie wypiję

Gość gość
Ja wypiłam glukozę bez cytryny :) każdy mówił, że to świństwo, że będę się źle czuć po tym, że nie dam rady itd. co do czego przyszło szybko wypiłam i nie miałam żadnych mdłości :) kwestia gustu. Smakuje jak rozpuszczony cukier puder.

Gość mamachichi
no a pomiar ktg trwa ok 20-30 min, zakładają Ci dwa pasy na brzuch-jeden od rytmu serca dziecka, drugi od skurczy, nie boli, tyle, że trzeba leżeć i się w miarę możliwości nie wiercić

Dzięki dziewczyny, wszystko juz wiem dzięki wam :) Zdziwiła mnie opcja zrobienia ktg w gabinecie lekarza - fajnie by było, spore ułatwienie. Czyli generalnie ten pomiar ktg wykonuje się bardzo krótko przed terminem, tak?

ja miałam po obciążeniu 50g glukozy i krew pobierali mi raz po 1 godzinie ;) szwagierka miała odrazu 75g i miała po 1 godzinie i później po 2 od wypicia. ja chodziłam prywatnie do lekarza i kazał mi się zgłosić do poradni dla kobiet(w szpitalu gdzie rodziłam była) pierwszy raz pod koniec 39 tygodnia a późej na kolejne to już lekarz który oglądał zapis to mówił kiedy przyjść.