Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lolitka paniusia

polska rzeczywistosc;

Polecane posty

Gość lolitka paniusia

czy za granica naprawde sie zyje lepiej niz w polsce?

Gość powiem jak jest..
chocby nie wiem jak sie starala i nie wiadomo ile na obczyznie osiagnela,i tak serce bedzie rwalo do polski..zapewniam

jest lepiej. przynajmniej mi. nie zyje od 1 do 1 i nie musze liczyc kazdego grosza. nie mam hulaszczego trybu zycia, nie szastam kasa, skrupulatnie oszczedzam ale tez nie odmawiam sobie kazdej dooperelki.

wstyd się przyznać i w sumie smutno, ale... mnie się lepiej żyje za granicą. nie zarabiam tutaj kokosów, bo jeszcze studiuję, ale nie brakuje mi niczego. poza tym dla mnie dużym walorem jest wygląda miasta, w którym mieszkam (zawsze marzyłam, by zamieszkać w wiedniu :)), mentalność i zwyczaje ludzi. jeśli zatęsknię za Polską to bardziej tak sentymentalnie - że tam dorastałam, tam miałam znajomych, pierwsze sercowe rozstrerki itp :D

A nie zgodze sie z wypowiedzia wyzej. Serce rwie do rodziny w PL, przyjaciol i ukochanych gor, cerkiewki na wzgorzu, laki pod lasem itp. Ale na mysl ze niedlugo pewnie spowrotem, po 6 latach emigracji zamieszkam w PL, na te mysl dostaje drgawek. Jestem bardziej przerazono niz jak w wieku 19 lat pchalam sie w ciemno do Anglii na studia majac w kieszeni 300 funtow, zadnego dachu nad glowa i potwierdzenia na pismie ze dostalam sie na studia. Boje sie jak sobie poradze, nie mam pojecia jak sie tam zyje, jak zaklada sie konto w banku, wkurza mnie fakt ze Panie w sklepie niemile, ze ludzie patrza spode lba.Wyjazd za granice to nie tylko wyjazd by poprawic sytuacje materialna, i mimo ze dla niektorych nie zawsze kase jest super to mimo wszystko zyje sie lepiej (lzej, weselej itd)

Gość czarodziejka z marsa
coralicku dziobek dla ciebie :)

Gość kozibonk........
czy za granica naprawde sie zyje lepiej niz w polsce? Tak

Gość Nie pije.
Żyje się lepiej . Ja osobiście nie wyobrażam sobie wrócić do Polski. O prace teraz cieżko a i życie drogie . Rodziny tam nie mam przyjaciół tez nie. Mam mieszkanie w miescie i działkę na wsi . W razie czego mam gdzie wrócić ale nie mam po co..

Gość a moj obgryza..>.o9
my we dwujkemamy 2400 z czego opłat 1800 wynajeta chaypa zans na swoje zadnej..klutnie jazdy z biedy i braku perspektyew małzenstwo sie walli.Nawet niema za co wyjechac.

Gość ano ciekawe ciekawe
jakos po 9 latach na obczyznie moje serce nie rwie sie do PL, wprost przeciwnie

Gość plu s
Mam znajomych Leni w polsce .Jej złatwiłem prace w niemczech u ogrodnika,warzywnika ,prasowanie i sprzątanie-i to w ciągu 1 roku opanowała -taka zdolna .Wrociła do polski i lepiej jest pobierać kuroniówke ,zapomoge,niż praca,a w domu ,mąż śpi do południa,syna żona wygnała bo też sie nie interesował robotą,śpi od kolacji do kolacji,a tusk wali po 300zł i im starcza

Gość oszukany wyborca
wiekszość polaków to czekają na zapomogi i caritasu dary.

Gość p&o
to chyba zalezy od rodziny:) nam rowniez za granica zyje sie lepiej, nigdy nie pracowalam w Polsce, nie wiem nawet jak oplacic rachunek na poczcie.. polska mentalnosc mnie przeraza..zachowanie pan w sklepie..cos zalatwic..biurokracja na kazdym kroku, ceny z kosmosu a zarobki takie same od lat, tutaj gdzie mieszkam nie zyje od 1 do 1 , stac mnie na wszystko, kiedy wkladam cos do koszyka to nie mysle ze to cos kosztuje 20 p taniej w innym sklepie..ja nawet nie wiem ile kosztuje mleko czy chleb, w Polsce wiedzialam dokladnie ile kosztuje zwykla buleczka, bo musialam sie liczyc z kazda zlotowka, zdecydowanie lepiej zyje mi sie za granica, tesknie za Polska ale po 2 tyg wakacjach marze o powrocie do domu,

Gość Co sie stało
A co ja bede szukał pracy ,gdy złodzieje wszystko rozkradli,zniszczyli niech mi dadzą jeść,i dzieci też mi niebedą możyć,szkoły kasują,szpitale prywatyzują,czekam jak bedzie koniec świata,w tym tygodniu bedzie trzesienie ziemi w usa,losandzeles zniknie hollywood już zamkniete ze wzgledu na jakąś zaraze aktorów/ syf ,tryper ,eits,coś w tym stlu ale coś nowego -i wielka jest cisza/- już zamkniente korestwo -kara boska.

Gość mam konto
zerowe i dożywotni debet,nie starcza na nic wiec nic nie opłacam nie chodze na poczte cukier, chleb, biore ,maslo biore na kreske, buty mamy z corką jedne z ciuholandu,gdy ja ide do kościoła córka gotoje jakąś polewke ,

ja tesknie za Polska, nie da sie ukryc... a jka juz wyjade na wakacje do Polski to po 10 dniach mam dosc i chce wracac... przytlacza mie to co sie tam dzieje. szkoda ze tak sie dzieje, nie czuje sie z tym dobrze. ale ja wcale nie zakladalam ze wyjade... do tego akurat mnie zmusilo zycie..

Gość 8niezdecydowana
a ja wyjezdzam, potem wracam do polski, a potem znowu jade, probuje... i znowu wrocilam do pl i znowu nie wiem czy dobrze zrobilam. dlaczego tak jest ze czlowiek tam teskni za tym co jest tu, a tu teskni za tym co jest tam? ktora droge wybrac? :(

Gość 8niezdecydowana
z lubieżnym usmiechem na ustach zasadzam się w gołębniku sąsiada aby znienacka pokrywać moim kroczem niczego nie spodziewające się gołębie