Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kukurxlyku

Skad ksiadz ma kase? Dostaje pensje z kurii ?

Polecane posty

Gość kukurxlyku

czy podbiera z tacy? Piszta :)

Gość zaq4444
co cie to obchodzi?

Gość kukurxlyku
obchodzi jak nie wiesz to won

Gość wert34rt34
też jestem ciekawa :)

Gość skad ma ?
przeciez ksiadz uczy religii, dostaje pieniadze jak kazdy nauczyciel.Zreszta za darmo ich nie dostaje.

Gość ksiondz zdzisiekkk
Ja wam powiem zagubione baranki :D To zalezy od parafii i samego proboszcza , ksiądz nei dostaje pensji ! Wiecie co to jest ''inctencja mszalna '' ? Chyba wiecie , z tego najczesciej utrzymują sie księza . A kasa wrzucana na tace , za pogrzeboy, sluby powinna isc na biezące oplaty , prąd ,woda , itepe wiadomo ( teoretycznie powinna) bo jak wiecie jest sporo ksiezy ktorzy nie są tam z powolania , i np na wsiach ksieza zbierają na remont od...kilku lat i zebrac nie moga a w miedzyczasie kupuja nowe samochody . Sa dobrzy i zli , jak wszedzie . Wiekszosc z nich zyje skromnie , ich emerytury sa jednymi z najnizszych. A niektorzy zyja w luksusach. Kazda grupa spoleczna ma swoje blaski i cienie ;)

Gość ksiondz zdzisiekkk
a w szkołach rzeczywiscie dostają kase :) podobnie ksieza z innych religii - bo tacy są w PL , np nauczyciele protestanccy , prawosławni . A to ,ze dostają kase z publicznych pieniedzy to juz inna sprawa.

Gość nie dostaje pensji
ale dostaje na tacę, a to wystarczy na luksusowe życie, dziwki, alkohol i narkotyki

Gość ksiondz zdzisiekkk
no wlasnie ? Ksiadz to tez czlowiek zyje tak jak inni. Musi miec co zjesc , srodki higieniczne, nowe ciuchy , przeciez w sutannie caly dzien nie lata. Prad , gaz , woda , telewizja i inne normalne oplaty. mowie to jako niewierzacy , wiekszosc ksiezy zyje skromnie i przecietnie. Tych bogaczy jest niewielu i najczesciej występują na wsiach , gdzie ludzie wierza w zabobony , boją sie kosciola i nauczyli proboszcza takiego zycia.

Gość gość
bzdury, ja mam księdza w rodzinie. Nowy samochód z salonu, TV 50 cali ,najnowszy model tak samo komórka i zagraniczne wycieczki. To raczej ciężko mieć z datków?

Gość gość
Masz księdza w rodzinie...ma parafię w wielkim mieście? No sorry, tv 50 cali , też mi wypas. Jak jest długo księdzem, mógł sobie uzbierać na auto, albo kupić na raty. W/g prawa kanonicznego, zarobek osobisty księdza to intencje mszalne, śluby, pogrzeby. Taca jest przeznaczona na bieżące wydatki kościoła, ogrzewanie, prąd, woda, środki czystosci.itp. Trzeba jeszcze pamietac, ze ksiądz oplaca etat organisty. W mojej parafii proboszcz wszystkie rachunki za utrzymanie kościoła, remonty, płaci przez Internet, każdy może sprawdzić, na co idzie kasa. A jeździ zwykłym Oplem. Auto jest potrzebne, trzeba jeździć do chorych w całej parafii, na pogrzeby, itp. Z tego, co pamiętam , każdy ksiądz płaci dziesięcinę do Kurii. Ale tego nie jestem pewna.

Gość gość
Ma normalną wypłatę

Gość gość
ta, a powiedzcie za co ksiądz codziennie po Mszy gdzieś jedzie? i gdzie? i po co? za czyje pieniądze dojeżdza z 50 km do swojej kochanki ja się pytam? największy burdel dzieje się na wiejskich parafiach i oddalonych od miasta. Ludzie, ta.... księża żyją skoromnie. KSIĘŻA NIE WIEDZĄ CO TO BIEDA, NIE WIEDZĄ - BO NIGDY JEJ NIE MAJĄ!!!!!! NIGDY NIE ZDARZYŁO SIĘ, ABY DWA DNI NIE JEDLI!!!!!!!!

Gość gość
tak, tak żyją skromnie i z tej skromności utrzymują swoje kochanki.

Gość gość
a skąd ksiądz ma kasę zapytaj jego samego, to ci tak nakłamie że żal...są wśród nich uczciwi, są ale ich niewielu... x wśród dzisiejszych księży panuje ateizm, oni są w większości niewierzący - dlatego są wakacje z kochanką za granicą - podczas kiedy te pieniądze powinny być przeznacozne dla biednych...tyle w temacie.

Gość gość
kochanice- żdziry bić się w piersi!!! celujecie w biedne dzieci!!!! bo im się należą słodycze, ciastka a nie wam podeluchy!!!!!!!!!!!!!!

Gość gość
każdy ksiądz ma wakacje za granicą, podczas kiedy przeciętni ludzie tylko o tym marzą...jak i rownież samochód - zawsze lepszy - podczas kiedy trzeba dojechać do pracy i się psuje - szary czlowiek wpada w rozpacz bo nie ma na nowy ani na na naprawę. Pięść się zaciska..

Gość gość
każdy ksiądz powinien dostać do opieki jedną biedną rodzinę i pomagać jej finansowo i duchowo - może wtedy się zbawi

Gość gość
Od ludzi ciemnych maja kase,ktorzy nie wierza w Boga tylko w ksiezy.z tacy,z intencji,slubow,chrzcin,koled,pogrzebow,wypominkow itd.Ludzie mysla,ze jak walna w koperte ksiedzu to w gumowcach pojda do nieba.

Gość gość
Jak poznałem to od kuchni to mi się oczy otworzyły. Zagraniczne wycieczki Japonia, Chiny, Australia, Grecja aż trudno wymienić te bardziej egzotyczne. Nowy samochód z salonu a ksiądz młody bo z 5 lat był wówczas "w zawodzie". Póki byłem z dala od tego "burdelu" to wierzyłem ale jak poznałem światek od kuchni to mi obrzydło.

Gość gość
katabasy katole w czarnych sukienkach kradna z tacy, skąd by inaczej mieli na te maybahy jak ojciec tadeusz rydzyk : ) zlodziejstwo pod plaszczykiem wiary, TFU ! a ludzie glupi jak byli tak sa.... co za kraj, chory katoland

Gość gość
Ja na wszystko uczciwie pracuję i dopiero jak zarobie to moge coś kupic pod warunkiem że mnie stać. A ten ledwo opuścił seminarium i już poleciał do salonu po nowe auto. A z domu był bieda az piszczy....

Gość gość
To swietny biznes po prostu.i fiskus sie nie wtraca.