Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Migotka 23

Pierwsza wizyta u ginekologa. :(.

Polecane posty

Pewnie teraz beda padac komentarze bardzo nie mile dla mnie, ale mam to szczerze mowiac gdzies. Mam 19 lat i jeszcze nigdy tak naprawde nie bylam u ginekologa, poprostu wstydze sie.. do faceta, a u babki bede sie niezrecznie czula. Boje sie nie badania, ale tego co mi wyjdzie. Ze moze mam nadzerke, a nwet raka ;( nie wiem czemu tak mysle ;(. Mam chlopaka od poltora roku i spalam juz z nim nie raz, po 5-6 razy w tygodniu. Ale jego sie nie wstydze, a lekarza , obcego czlowieka owszem. Doradzcie mi cos :(

Gość dasd
Głowa do góry, ja byłam pierwszy raz u ginekologa w wieku 15 lub 16 lat i wcale nie było źle. Pani doktor była bardzo miła, delikatna, zbadała mnie i wszystko było w porządku. A też się denerwowałam tak jak Ty i jak się okazało - niepotrzebnie. Tak więc idź śmiało i nie stresuj się na zapas. Powodzenia :)

ale z czym mamy ci pomóc ? powinnaś iść do lekarza bo regularnie współżyjesz a po drugie właśnie im wcześniej choroba jest wykryta tym łatwiej ją wyleczyć ale o tym wiesz sama. Musisz po prostu przełamać ten irracjonalny strach przed lekarzem. Żeby się 'nie naciąć' najlepiej popytaj wsród koleżanek kogo polecają a jeżeli wstydzisz się z nimi rozmawiać to np. na wizazu są tematy kogo dziewczyny polecają a kogo warto unikać ;) ja tam osobiście wolę iść do lekarza mężczzny-są delikatniejsi na ogół niż kobiety :)

Gość dasd
A myślisz, że stare baby golą miejsca intymne ? Nie trzeba, to zależy od Ciebie jak się lepiej czujesz

no ja tam nagiej starej baby nie widzialam i raczej nie chce :D ale lepiej do chlopa czy babki.? jak myslicie.?

oj masz się czego wstydzić, ja byłam jak miałam z 15-16 lat, wielkie co, majtki przed facetem czy kobietą zdjąć, dla nich to chleb powszechni

ale ja sie wstydze.. nie wiem taka juz jestem.. ja stracilam dziewictwo jak mialam dokladnie 17, 5 lat.. i to czekalam na tego jedynego.. ale tez sie wstydzialm pierwszy raz, a teraz to szkoda gadac, wole nie mowic :D:D.

ja tam się nie goliłam bo i tak mnie raz opieprzył ,że to ochrona taka naturalna ;) ale jeżeli na codzień się golisz to idz ogolona. Hmm co do wyboru lekarza-jak pisałam wolę mężczyznę bo delikatniejszy i milszy ale na pewno są też i kobietki-lekarki godne polecenia . A skąd jesteś bo jeżeli podkarpacie to mogę polecić Ci swojego gina ;)

po prostu idź, tam nikt ci nic strasznego nie zrobi, pogrzebią ci w piczy pogadasz i tyle, wielkie cooo, gdybyś była dziewicą.... a tak masz już jakieś doświadczenie,

mam i to ogromne, ale jednak ten srach jest . Jestem z Krakowa no niestety .. :) a wlasnie, a co to ta cytologia.? wiem ze to jest wymaz, ale nie bardzo wiem do konca.

idź czego tu się bać? pomyśl że zakonnice też chodzą regularnie, a tak na serio i tak będziesz musiała iść wcześniej czy później,

Gość polaamola129
nie przejmuj się dasz radę:) ja też byłam jak miałam 16 lat i nie bylo na prawde tak strasznie tym bardziej ze juz współżyjesz to badanie bedzie normalne przez pochwe więc tak nie boli . a ja ci radze jak bedziesz sie wybierac to załóż sobie spódniczkę lub jakąś dłuższą tunikę bo zawsze to mniej stresujace jak sie ma zakryta pupe w momencie dojscia na "samolot". Doradzałabym iśc do kobietki na pierwszy raz. No jest to stresujaca wizyta ale pomyśl sobie o tym ile ten lekarz wcześniej przed Tobą ogladal już kobiet wiec dla niego to juz rutyna i normalka czy obejrzy ciebie czy inna pacjentke - ja tak sobie tłumacze do tej pory i pomaga...

bardzo mi pomoglyscie bardzo wam dziekuje :):). :*. wybiore sie jak najszybciej :). i pojde z chlopakiem , zeby sie lepiej czuc:).

Gość polaamola129
a jesli chodzi o nadżerke to nie jest nic strasznego ja miałam 2 stopnia i wcale nie miłam zadnego wypalania tak jak wszyscy zawsze strasza. teraz lekarze nie decyduja sie na ten zabieg za pomoca wypalania dla kobiet ktore jeszcze nie rodziły. No i ja własnie miałam to leczone takim płynem. musiałam isc wtedy 2 czy 3 razy w rownych odstepach czasowych aby lekarz mógł zastosowac ten płyn. nic strasznego na prawde.

Gość polaamola129
mozesz iśc nawet z jakąś kolezanką w razie gdyby facet sie wstydził Ja pierwszy raz byłam z kolezanką i ona tez była pierwszy raz

poczytaj sobie opinie o ginekologach i idz do tego któego polecają inne dziewczyny ;) p.s- widziałam Twój temat o twoich obawach nt chłopaka -powiem Ci ,że im bardziej będziesz go kontrolować tym gorzej dla Was. Oczywiście zaufanie zaufaniem i rękę na pulsie powinnaś trzymać ale nie popadaj w paranoję -wyobraznia bywa zdradliwa i zbyt wybujała. :)

wiem wiem, ale boje sie.. zawszer tak mam, ze gdziekolwiek pojdzie to zaczyna mi sie wyobraznia uruchamiac, ze juz z jakas sie caluje i wogole swietnie bawi zapominajac o mnie :(