Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dobramamaaaaaaa

ile się daje na komunię w tym roku

Polecane posty

Gość bhjbjh
ja pierdole, i potem rosna takie male pasozyty przekonane, ze wszystko im sie nalezy, ale trudno sie dziwic jak 8 latek po komunii ma na koncie kilka tysiakow:O

Gość 38989289
ja pie**ole, i potem rosna takie male pasozyty przekonane, ze wszystko im sie nalezy, ale trudno sie dziwic jak 8 latek po komunii ma na koncie kilka tysiakow ja myslę że to głównie kwestia wychowania jest, jak rodzic nie jest materialistą i wpoi to samo dziecku, to nie będzie go obchodzic ile ma na koncie. Są dzieci co mają znacznie więcej, nawet miliony, i zyja normalnie. Dzieci tak jeszcze pieniędzy nie cenią, mnie w tym wieku to w ogóle nie interesowało.

Gość Bronek Wierciwąs
w tym roku zgodnie z tegoroczną waloryzacją zatwierdzoną przez muj rzond daje się 574zł i 39gr. :classic_cool:

Gość KNKLL
Sorry, ale chyba Was ludzie pogięło! 1000-2000 zl na komunię?! 500zl to góra! Nie mieszkamy w Ire, gdzie 300euro dostaje się na rękę za tydzień pracy, tylko w Polsce gdzie na taką kasę trzeba pracować miesiąc!!! Polacy już powariowali z tymi komuniami i prezentami. Zacznijcie myśleć i porównywać prezenty do zarobków, no chyba ze na to forum wchodza tylko Warszawiaki zarabiający min. 20tys miesiecznie :/

Gość ja wam powiem
ej sory bo ludzie są zjebani :/ ja jak miałam komunie to w kopercie najwięcej 200 zł dostałam i to chyba od babci i dziadka bo chrzestni nie mięli kasy i co ? nikt im nic z tego powodu nie zrobił ani nie powiedział a ludzie to teraz wychodzą z założenia zastaw się a postaw się ! głupota ! sami nakręcacie takie rzeczy niedługo to już na chrzciny dzieci samochody będą dostawać jak tak dalej pójdzie! bez przesady! o takie rzeczy jak laptop to rodzice powinni zadbać a jak oni nie mają kasy i na komunie ktoś chce kupić to niech się złoży w kilka osób a nie że jedna czy dwie! jak ja chcę kupić coś dla mojego dziecka a na całość nie mam kasy a wiem że zbliża się jakaś okazja to proszę o kasę i to od kilku osób po 20 30 czy 50 pln a nie że jedna osoba da mi 500 zł i z głowy. ocenia się ludzi swoją miarą jeżeli ja nie mam kasy to nie będę wymagała od kogoś żeby mi dawał nie wiadomo ile a pomyślcie teraz co taka osoba ma zrobić. moje dziecko od chrzestnego dostanie 1000 zł a potem jego córka będzie miała jakąś okazję ja jestem chrzestną i nie stać mnie żeby dać 1000 zł a on mi dał to wypada żebym i ja tyle dała przecież nie wyskoczę ze 100zł zastanówcie się ludzie naprawdę !!!!!!!!!!!

Gość Lori Anna....
tez uwazam ze to przesada , na wesele dac 1 tys to rozumiem choc to i tak sporo...ale dziecu 8 czy 9 letnimemu?jakies laptopy?a na co mu ten latop?zeby grac?to wczesniej komputera nie mial w domu? marnuje sie ta kase i tyle poza tyk=m komunia nie jest od przescigania sie w prezentach tylko jest swietem religijnym i prezenty na nia to powinny byc jakies lancuszki czy drobne kwoty(zalezy ile kto chce da ci na ile kogo stac ale nie 1000 zl..) ja na moja komunie dostalam ksiazeczke z cytatami i zdjeciami swietych,2zlote lancuszki ,pierscionek i po 50-100zl od gosci(tzn 100 od calej rodziny i to bliskiej w stylu :wujek ciotka i jakis kuzyn) , kasy tez nie zobaczylam :P, no prawie-swinke morska dostalam za reszte mam sobie radiomagnetofon kupila(to z 13lat temu bylo)

Gość ,m,m,mn
w tamtym roku miałam komunie chrzesniaka,dałam 2200(laptop) co gorsze musiałam doleciec do niemiec;/ ogolnie gorzej jak wesele...

Gość Lori Anna....
to po co tyle dalas....? zreszta ciekawa jestem jak te dzieciaczki zareaguja jak na 18 czy wesele mniej dostana ;]

Gość mjknjn
Wow 1000 na komunie to ile się daję na wesela? Szok.

Gość ano ciekawe ciekawe
na wesele to po samochodzie, a od starych dom :D

Gość Lori Anna....
ja mysle ze jakas ciotka tez bedzie musiala dolozyc dom bo jeden to moze byc za malo :P

Gość ja wam powiem
wychodzi na to że najlepiej to nie chodzić w ogóle na takie imprezy jak ktoś nie jest bogaty hehehe ludzie gdzieś zagubili priorytety w tym pędzie

Gość o ja tak się zapytam trochę w
a ile na chrzest?

Gość tysiac zloty
ja pierdole :D to ile sie daje na chrzest i slub ?

Gość mjknjn
Naprawdę ludzie powariowali jak dziecko w wieku 8 czy 9 lat ma dostać tysiąc to serio na ślub to tylko dom lub wypasione auto mu kup.

Gość matko boska ...
u mnie stawki u chrzestnych sa tak przyjete w rodzinie z tego co widze: chrzest 200-300 komunia ok. 500 slub ok 1500-2000

Gość o ja tak się zapytam trochę w
ja widzę rozdżwięk między miastem a wsią. Na wsi 500 zł a miastowi 200 zł. Zauważyłam to po zebranym wywiadzie.

Gość barbarka999595kki
nie przesadzajcie po co aż tyle dawać Jestem mamą która też robi komunię i już powiedziałam gościom żeby nie przesadzali z prezentami to ma byc dla dziecka ważny dzień pod względem duchowym a nie pod względem prezentów moim zdaniem to przesada 1000 zł Ja w ubiegłym roku będąc chrzestną dałam 500 i było ok Wiem że inni dawali mniej i nikt do nikogo nie miał pretensji ludzie to komunia nie ślub+wesele!!!Później tylko dzieci się chwalą jeden przed drugim drogimi prezentami a to jest wina rodziców Po co takie prezenty żeby ludzie widzieli że Cie stać ?czy co?

daje się tyle ile człowiek może to chyba oczywiste i nie ma co się oglądać na innych . bo to bez sensu !! trzeba wziąć pod uwagę również to ze dziecko w tym wieku nie ma realnych potrzeb. w sensie egzystencji. sądzę ze nawet 100zł to nie żaden obciach . jeśli ktoś zarabia 1000zł to co kredyt ma wziąć . ???

Gość niech poczyta w co go wrobili
ja bym dał ze dwa numery Faktów i Mitów, i niech sobie poczyta w jaką zakłamaną mafię wdepnął,hahaaa

Gość no fakt
jest to wyjątkowo kretyńska "uroczystość",szczególnie dla gosci,od których sie wymaga zachwytów,nad przebiegiem tej żałosnej farsy

Gość grg
hej ja daje 750 - jestem chrzestnym

Gość jiuooooooooy
hahahahahhahaha pogłupieliście? tyle pieniędzy dla małego dzieciaka???? niegdy w zyciu!

Gość kad
Ja proponuje jakąś pamiątkę z dedykacją. a jesli kasa to może góra ze 100zł. Mieszkam w wawie(od dziecka) i nie zarabiam nawet 1500zł miesięcznie. Więc tu nie chodzi o miasta,a raczej o mentalność ludzi i tak jak pisało parę osób wcześniej to jest sakrament święty a nie gwiazdka liczy się wiara w Boga, to co dziecko przeżywa... i proszę nie pisać że jestem dewotką, nie jestem zbyt wierzącą osobą,ślubu kościelnego nie miałam, ale mogę zrozumieć na czym polega ta uroczystość

Gość mmiwwi
Ja planuję dać max. 500 zł (jestem chrzestnym) a i tak to chyba za dużo (z mojej perspektywy). Trzeba realnie oceniać sytuację, mógłbym dać spoko ponad 1000 zł ale chrzestny mojego dziecka (tak sie nawzajem wymieniliśmy) nie dał i nie daje mojemu dziecku jakiś prezentów (bo oficjalnie mało zarabia i zawsze ma deficyt budzetowy choć jakoś po warunkach w jakich zyje nie widze tej biedy) więc i ja nie mam zamiaru wyskakiwać przed szereg. Jak juz tu wcześniej pisano ma to być przeżycie dla dziecka, żeby pamiętało tą chwilę przez uczestnictwo w wierze a nie przez prezenty i wydaje mi sie że najlepszym prezentem byłoby jakiś konkretny (problem w tym że o takie trudno, bo wybór między łańcuszkiem a rowerem, jesli ma to sie zmieścic w rozsądnych granicach pieniężnych jest raczej małociekawy). Tak więc wysokość "datku" powinna zależeć po pierwsze od naszych mozliwości, po drugie od relacji między chrzestnym, rodzicami dziecka i samym bratankiem/cą, po trzecie nie można hołdowac zasadzie "zastaw sie a postaw się" bo to poprostu głupie.

Gość a to ja jestem
mmiwwi bardzo rozsądne podejście ! Ja jestem tego samego zdania. Oczywiście można dać 1000, 2000, 10000 ale ...do czego to zmierza ? Jest jakiś próg tych licytacji...??? Co jest istotą tego wyjątkowego dla dziecka dnia...? Niestety zrobiliśmy cyrk z I Komunii naszych dzieci.... - my dorośli...

Gość normal avegrage
500 PLN, może do tego jakaś pierdoła. Od razu powiem, że stać mnie na o wiele więcej ale uważam, że dawać dziecku 1000 jest hmmm..... idiotyzmem? pozerstwem? drobnomieszczaństwem? Chyba to wszystko po trochu :)

Gość elka1985x
chrzestni dają ok 1500 - 2000 (1000 zł to minimum, dać mniej np. 800 czy 500 to wstyd), oczywiście jeśli ktoś jest zamożny to daje więcej niż 2 tys. to jasne zwykli goście -myślę, że wystarczy jak dadzą ok. 500 - 1000 zł oczywiście można też dać prezent, ale lepiej wcześniej porozmawiać żeby dziecko nie dostało np. kilku laptopów albo telewizorów

Gość Reivena
o masakra co tu wyczytałam.....sami bogacze ....prawdziwi Polacy zastaw się a postaw się...i do końca miesiąca zęby w tynk;)