Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość onnnnnnnnnnnnnnnnn7890

jak to jest z urlopem ???

Polecane posty

witam niedawno zwolnili mnie z pracy ale w piatek dostałem nową pracę za tydzien mam miec umowę , chciałbvym jechac na koniec lipca na wczasy na tydzien ale niewiem jak to jest z urlopem jaksie zaczynapracowac ?? chciałbym 5 dni taktood pon-pt i w sobote bym wrócił ... przysługuje mi 20 dni urlopu na rok

Gość taka jedna niezalogowana
Sprawdź na świadectwie pracy czy wykorzystałeś już jakiś urlop za ten rok. Druga sprawa to na ile masz podpisaną nową umowę? Jeśli na trzy miesiące to niewiadomo czy w ogóle w sierpniu będziesz jeszcze pracował. Najlepiej podpytać innych pracowników jak to jest z planami urlopowymi.

Gość jak to jest z urlopem
NIe innych pracowników tylko osoby, która zajmuje się kadrami. Ludzie pieprzą trzy po trzy.

narazie mam tygodniowy okres próbny ale juz widzą ze jestem dobry mam referencje wiec mysle ze nie bedzie problemu ... ta praca jest po 12 h ... do wakacji byłoby 3 miesiace dobrze bybylo jakbyza miesiac były 2 dniurlopu

Po za tym, musisz pamiętać, aby twój urlop nie zakłócał normalnego toku pracy. Zależy jeszcze jaki wymiar urlopu Ci przysługuje, ile urlopu wykorzystałeś w poprzednim miejscu pracy. Ale mogę Cię pocieszyć. Pracownikowi przysługuje urlop w wymiarze 14 dni pod rząd. Pozostałe dni możesz brać nawet pojedynczo (o ile zgodzi się pracodawca) ale 14 dni musi mieć jako całość. Taki zapis widnieje w kodeksie pracy.

W ciągu siedmiu dni od zawarcia umowy o pracę pracodawca przedstawia pracownikowi pisemną informację dotyczącą zatrudnienia. Podstawowy zakres tych danych ma zawierać pięć elementów art. 29 3 k.p.: 1. obowiązującą pracownika dobową i tygodniową normę czasu pracy, 2. częstotliwość wypłat wynagrodzenia za pracę, 3. wymiar przysługującego pracownikowi urlopu wypoczynkowego, 4. obowiązującą pracownika długość okresu wypowiedzenia, 5. informację o układzie zbiorowym pracy, którym pracownik jest objęty.