Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niee_powiem

zasw lekarskie do becikowego

Polecane posty

Gość niee_powiem

czy zasw. lekarskie, ze bylyscie pod opieka lekarza w czasie ciazy dostawalyscie od prowadzacego w czasie ciazy czy juz po urodzeniu?

Gość oczywiście, że
po urodzeniu

Gość niee_powiem
nikt nie wie?

Gość kateim
po urodzeniu

Gość niunia maniunia
ile teraz placa?

Gość taka sobie mama 75
Pytałam w Mopsie i powiedzieli, że takie zaświadczenie można wziąć przed porodem. Płacą 1000 zł. tu się nic nie zmieniło.

Gość cullulittis
w mopsie ? a to nie w urzedzie miasta sie zalatwia takie sprawy

ja dostałam na przedostatniej wizycie :) becikowe to 1000 zł

Gość pomóżcie małemu ząbkowi
ja dostałam od gina prowadzącego, na pierwszej wizycie po połogu.

w mopsie sie to załatwia

Gość izia87
lekarz wydaje po urodzeniu

lekarz powinien po urodzeniu wydać no bo becikowe jest na żywe dziecko a wiadomo że czasami przy porodzie niestety dziecko umiera albo tuż przed nim a co do tego ile jest to ten 1000zł na bank jest nadal a nie wiem jak z tym drugim tysiakiem dla gorzej sytuowanych i tak becikowe załatwia się w mops

mami82 a co myślisz, że jak pójdziesz z samym zaświadczeniem od lekarza po becikowe to je dostaniesz. Hehe

Justyna jasne że nie ale lekarz nie powinien wystawiać przed porodem zaświadczenia koleżankę z mops odesłali po nowe zaświadczenie bo data jego wydania była wcześniejsza niż porodu i stwierdzili że przecież oni nie wiedzą czy dziecko żyje bo akt ur jest owszem ale przecież może być i akt zgonu :/ kumpela się wkurzyła i do tej pory nie złożyła papierów a córa ma półtorej roku

wkurzyła się i co?? i przepadnie jej 1000zl no to wyjdzie na tym:)

akurat dla nich ten 1000zł to nic specjalnego :/ uniosła się honorem i tyle bo stwierdziła że durna baba nie będzie jej podejrzewać że z państwa durnego tysiaka chce wyciągnąć :/

Ale to nie jest zaświadczenie od lekarza ginekologa, iż kobieta przebywała pod opieką lekarską a nie że dziecko po porodzie zmarło. Równie dobrze, moze iść po porodzie do swojego lekarza po takie zaświadczenie z aktem urodzenia. A akt zgonu też moze być. I co???

Miało być oczywiście że to jest zaświadczenie od lekarza ginekologa, iż kobieta przebywała pod opieką lekarską...

owszem może wystawić każdy lekarz ale powinien po porodzie na podstawie wypisu że szpitala :/ no chyba że u ciebie inne przepisy obowiązują :/ sama załatwiałam w grudniu becikowe to mi baba w mops pokazywała rozporządzenia co i jak ma być załatwiane

co?? Przecież to ma być zaświadczenie od lekarza ginekologa prowadzącego ciąże, że pozostwałam pod opieką lekarską.... A nie od tego co mnie do domu wypisuje. Ja załatwiałam w październiku. Zaświadczenie miałam wystawione na przedostatniej wizycie. Żadnych problemów nie miałam!

tak że byłaś pod opieką ale becikowe jest na żywe dziecko dlatego powinno być po porodzie na podstawie wypisu i karty ciąży ale fakt że większość mopsów ma to gdzieś i nie patrzy na daty ale jakby im się chciało to by się czepiali bo zaświadczenie ma być wystawione po porodzie

No możliwe. Ale ja wiem tyle, że jak mój M był po wniosek na becikowe to dała mu taki papier który ma wypełnić lekarza który prowadził moją ciążę. A on jej powiedział, że mi już lekarz to wypisał jak byłam w ciąży. I ona na to, że może być. A zresztą jakby ktoś tak wyłudził kase to musiałby ją oddać i jeszcze problemy by były więc chyba się to nie pyli.

nie wiem czy ktoś tak wyłudza chociaż nawet tu na kafe był temat że babka chciała becikowe i urlop macierzyński po poronieniu :/ tak więc wszystko możliwe mi to nawet lekarka nie chciała przed porodem wystawić bo ciąża zagrożona była i mówiła że nie chciałaby mieć potem problemów bo to po porodzie się dopiero wystawia ale wiesz jak jest w naszym kraju przepisy sobie a ludzie sobie :D:D:D

dokładnie więc skoro sa takie przypadki to pewnie i wyłudzenia się zdarzały więc ja się nie dziwię że się państwo zaczyna coraz bardziej zabezpieczać ustawy nie umiem znaleźć ale masz tu wzór tego zaświadczenia z dziennika ustaw i tam pisze jak byk że jest to zaświadczenie o byciu pod opieką aż do porodu więc logiczne jest że powinno być wystawione po porodzie :) http://www.infor.pl/dziennik-ustaw,rok,2009,nr,163/poz,1305,rozporzadzenie-ministra-zdrowia-w-sprawie-formy-opieki-medycznej-nad-kobieta-w.html

http://www.infor.pl/dziennik-ustaw,rok,2009,nr,163/poz,1305,rozporzadzenie-ministra-zdrowia-w-sprawie-formy-opieki-medycznej-nad-kobieta-w.html link nie działa więc jeszcze raz spróbuje a jak nie zadziała to sprawdz sobie Dz us 2009 nr 163 poz 1305

Gość aaaaaaaaaaaauuuuuuuuuu
Jeżeli poronienie nastąpiło po połowie ciąży, przysługuje urlop macierzyński, ale w innym wymiarze i nie ma w tym żadnego wyłudzenia.