Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość molik książkowy niewydymek

Szukam książek podobnych do...

Polecane posty

Hej szukam czegoś, co byłoby podobne do Ani z Zielonego Wzgórza, albo do przedwojennych książek dla nastolatek. Może nawet do Musierowicz, do Jane Austen. Ale nie chodzi o miłość, tylko opisanie dawnego życia, opisy domów, strojów, zachowań... Znacie coś takiego? Wiem, że niektórzy reagują na to alergicznie, więc może skoro wam się nie podobało, mnie się spodoba? :) Będę wdzięczna za każdą propozycję 🌼

Gość its not and so and on
kurczę :) zaraz po ani z zielonego wzgórza czytałam "patty" - rewelacja!!! tu link: http://nakanapie.pl/book/182272/patty.htm i z tej serii jest wiele takich ksiązek :D

kurczę, zaraz po ani z zielonego wzgórza czytałam "patty", tu link: http://nakanapie.pl/book/182272/patty.htm strasznie dawno temu to było... :D z tej serii jest wiele takich kasiazek. tytułów nie pamietam, ale były wszystkie fascynujące.

"patty" "zaczarowane baletki" 'tajemniczy opiekun"

Gość EMO light
''Pollyanna''i ''Pollyanna dorasta'' - podobne bardzo do Ani z Zielonego Wzgórza.

sorry za 3 posty, nie wyswietlały mi sie to pisałam raz jeszcze i kolejny... z pollyanna sie zgadzam. najbardziej podobna do ani. i jeszcze polecam tajemniczy ogród :) wszystkie te ksiazki były wspaniałe... 15 lat temu :)

Teofil Gautier- Kapitan Fracasse, niby to płaszcz i szpada, a w istocie- raczej bliżej tego, o co Ci chodzi, proponowałbym pogrzebać u Prospera Merimee, także Iwan Bunin taki nastrojowy.

Gość rtrr575767gjhjh
tajemniczy ogrod jest nudny polecam tez mala ksiezniczke ale przed wszystkim polecam te ksiazki powyzszych autorow -kazda jest taka jest ich mnistwo sa piekne

daj spokój, tajemniczy ogród czytałam wiele razy i rozbudzał moja wyobraznie strasznie... fakt, nie ma tam jakiejs super akcji... ale jest klimat

Gość nie interesuj się bo kociej
seria z "Emilką" tez jest taka staroświecka bardzo :P

Trochę takich supernastrojowych, do tego z przednim humorem, napisał Makuszyński. Kiedyś bardzo podobała mi się książka Benadykta Hertza "Ze wspomnień Samowara".

Gość rtrr575767gjhjh
'godzina pasowej rozy' tez jest super ale pewnie wszyscy znaja..

Jeszcze "Dziewczyna i chłopak, czyli heca na 14 fajerek" Ożogowskiej i "Gruby" Minkowskiego

Gość rtrr575767gjhjh
dzieczyna i chlopak to chyba inna era

Dziękuję wam bardzo :) Całkiem zapomniałam o "Godzinie pąsowej róży"!!! Toż to wspaniałości same :) Czytam sobie takie książki dla poprawienia nastroju i już nie wiedziałam po co sięgnąć. Skończyłabym serię o Ani, ale jak czytam o Wtorku na peronie, to ryczę, a tego wolałabym uniknąć. Takiej mniej wzruszające, ale wspaniałe. Henry James, no właśnie. Plac Waszyngtona przecież! :)

Gość hgnghesiynev
polecam „Magiczny sklep z zabawkami Angela Carter

Gość hgnghesiynev
przepraszam, wkleiłam byle jak. Książka autorki Angeli Carter "Magiczny sklep z zabawkami" :)

Gość molikdawny
Moze chciałabyś kupić mam 2 książki z serii oan samochodzik i musierowicz tez coś mam:)

Dzięki wielkie, ale raczej wypożyczam lub czytam wersje elektroniczne - nie mam miejsca na odkładanie książek... Może kiedyś, jak już będę miała własne mieszkanko ;)