Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poproszę o radę dziewczyny

antybiotyk a brak przerwy między opakowaniami

Polecane posty

Witam, Proszę o radę, mój lekarz jest na zwolnieniu i nie mogę się go poradzić w tej chwili. Biorę antybiotyk - Xormimax 500 przez 10 dni i zażywam pigułki Yasmin. Moja 10 tabletka antybiotyku wypada na 20tą tabletkę pigułek. I pamiętam, że czytałam gdzieś, że jeśli antybiotyk bierze się w ostatnim tygodniu pigułek, to nie powinno się robić przerwy. Czy tak właśnie powinnam postąpić w tym przypadku? I zabezpieczać się jeszcze tydzień dodatkowo po wzięciu do końca Xorimaxu?

podnoszę

up

Owszem, słyszałam, że antybiotyk może wpływać na skuteczność tabletek, ale nigdy nie słyszałam tak konkretnie jak Ty to opisałaś. Myślę, że gdyby tak było to takie informacje byłyby w ulotce. W mojej nic na ten temat nie ma. Ja bym raczej postawiła na dodatkowe zabezpieczenie. Swoją drogą obaj lekarze są na zwolnieniu? I ten, który przepisał antybiotyk i ginekolog?

W mojej też nic nie ma na ten temat, tzn ulotce. A jeśli zabezpieczać się dodatkowo, to rozumiem, że ten tydzień po przerwie również, czy tylko w czasie przerwy? Moja pani doktor na pytanie czy ten antybiotyk obniża skuteczność pigułęk nie wiedziała co mi powiedzieć, więc już nie pytałam dalej. Wróciłam do domu, znalazłam informacje, że składnik Xorimaxu może wchodzić w interacje z pigułkami. Dlatego pytam tutaj co dalej, jak zrobić żeby być bezpieczna, ile czasu dodatkowe zabezpieczenie?

Serio czy sobie żarty robisz? No to już w ogóle bez sensu brać kolejną paczkę. Szybciej wyjdzie zaczekać do miesiączki i rozpocząć kolejne opakowanie. Myślę, że właśnie po to jest ten sposób z łączeniem opakowań, żeby nie musieć czekać niewiadomo ile na niewiadomo co. Jak połączę opakowania, to wiem, że 7 dni dodatkowo wystarczy się zabezpieczać, a jak zrobię przerwę, to nie mam pojęcia.

Tyle, że nie wiadomo kiedy dostaniesz kolejną miesiączkę. Kiedy powinnaś zacząć przerwę? Może do tego czasu uda się chociaż skonsultować z położną?

W poniedziałek wypada pierwszy dzień przerwy. Nie wiem może spróbuję jeszcze zapytać w aptece farmacetkę, może trafię na jakąś rozgarniętą.

Wątpię ;) ale spróbować możesz ;) Ja ostatnio zapytałam czy lek, który kupuję to antybiotyk i nie wiedziała :D