Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość keeendy

dwa razy wzięta tabletka anty.

Polecane posty

Gość keeendy

witam was serdecznie :) ja mam takie pytanie, szukałam juz wszędzie czytałam różne odpowiedzi ale nadal jestem zestresowana i nie wiem co mysleć. swoje pierwsze opakowanie tabletek zaczęłam z pierwszym dniem krwawienia czyli 15. lutego.( wtorek) pominęłam oczywiście poniedzialek na blistrze. ale w następnym tygodniu we wtorek przy tej wtorkowej tabletce pomyślałam że zapomniałam i łyknęłam tą zponiedziałku. niepotrzebnie. także blister skończyłam dzień wcześniej czyli w niedzielę 7 dni przerwy i 8 dnia wzięłam z kolejnego opakowania. czyli mój trwał 20 dni a nie 21 czy zakłóci to moje zabezpieczenie ? wiem, że zagmatwałam trochę i chaotycznie to opisałam mam nadzieję że wiecie o co chodzi ;) ale dopiero teraz zaczynam o tym mysleć i się zadręczac . ;/

Gość poproszę o radę dziewczyny
Wszystko jest ok. Nie straciłaś zabezpieczenia. Postąpiłaś zgodnie z ulotką i wszystko jest pod kontrolą. Nie masz czym się zamartwiać.

Gość keeendy
wydaje mi się, że poprostu nieświadomie przesunęłam (zmieniłam) sobie (o) dzień przyjmowania tabletek, dobrze rozumuję ?

Gość poproszę o radę dziewczyny
Tak dokładnie:) Zerknęłam w swoją ulotkę i wyraźnie jest napisane u mnie, że jak się zapomniało tabletki, to bierze się tę z końca opakowania. I wtedy cykl skraca się do 20 dni, ale antykoncepcja jest zachowana. Tylko trzeba wziąć następną po 7 dniach przerwy. No i zmienia się dzień przyjmowania. Tak więc wszystko gra:)

Gość keeendy
ale wiesz co ja teraz doczytałam Twój post. ja żadnej nie pominęłam. żadnej tylko wzięłam niepotrzebnie o jedną za dużo, tą którą powinnam wziąść ostatniego dnia... no i teraz się zestresowałam... ;/

Gość pominieta stuknieta
kurde ja wlasnie dzis przez przypadek wzielam 2 tabletki :( i teraz tez nie wiem co robic? normalnie powinnam ostatnia tabletke przyjac w niedziele, a przez ta pomylke przyjme ja w sobote to wtedy kiedy zaczac nowe opakowanie? zawsze zaczynalam w poniedzialek i to bylo super, bo tak od poczatku tygodnia bylo. A gdybym np.jutro nie wziela tabletki i dopiero bym ja wziela w sobote? pomocy!

Gość mkkmkmkmkkkkm
znalazlam cos takiego: "Alternatywnie jeśli nie chce Pani zmieniać dnia stosowania to można po 20 dniu cyklu można zrobić dzień przerwy i wtedy rozpocząć następne opakowanie (dzień się nie zmieni), ale konieczne będzie stosowanie dodatkowej metody antykoncepcji przez 9 dni, ponieważ antykoncepcja nie będzie zachowana".

Gość keeendy
ja się tyle naszukałam na necie ale tu nic KONKRETNEGO nie ma ;/ ! jest parę takich przypadków i każdy lekarz na forum odpowiada tak samo lecz w innych słowach. NP. Przyjmowanie 2 tabletek jednego dnia, choć niewskazane, jeśli występuje sporadycznie nie powinno prowadzić do nieprawidłowości. Na pewno nie zmniejsza działania antykoncepcyjnego. Może Pani spokojnie wybrać tabletki z tego opakowania do końca, jednak następne musi Pani zacząć nie później niż 7 dni od ostatniej tabletki (tj. dzień wcześniej niż do tej pory). Wydłużenie przerwy powyżej 7 dni powoduje zmniejszenie skuteczności w zapobieganiu ciąży. lub Powinna Pani brać tabletki "jak gdyby nigdy nic". Ilość hormonów w nowoczesnych preparatach jest na tyle mała, że nawet przyjęcie 2 tabletek "naraz" nie powinno powodować istotnych perturbacji (oczywiście w sytuacji jednorazowej pomyłki, a nie standardu postępowania). Proszę jednak pamiętać, że w związku ze swoją pomyłką skończy Pani to opakowanie dzień wcześniej niż zwykle. Pociąga to za sobą konieczność rozpoczęcia nowego opakowania również dzień wcześniej (tak, aby przerwa nie trwała dłużej niż 7 dni)! lub W przypadku zażycia dwóch tabletek na raz należy dokończyć opakowanie, zastosować siedmiodniową przerwę po której należy rozpocząć kolejne opakowanie. Z powodu zaistniałej sytuacji, bieżący blister skończy się dzień wcześniej a co za tym idzie kolejne opakowanie powinna Pani rozpocząć również dzień wcześniej niż poprzednie. ja się do tego zastosowałam czyli skończyłam w niedzielę (powinnam w poniedziałek) 7 dni przerwy i w poniedziałek zaczęłam kolejne opakowanie. ale dopiero teraz zaczynam mieć wątpliwości.

Gość pominieta stuknieta
ale jak skonczylas w niedziele, to powinnas wziac w poniedzialek tabletke z nowego blistra, wiec jest ok. Ale ja nie chce zmieniac dnia, w ktorym zawsze przyjmowalam 1 tabletke z opakowania nowego,wiec skoncze w sobote(powinnam w niedziele) zrobie 1 dzien przerwy i zaczne nowe opakowanie. Jedna z lekarek czytalam ze to radzila, aby nie zmieniac dnia w ktorym przyjmuje sie 1sza nowa tabletke.

Gość naatalkaaa vel. poproszę o...
keeendy ale co Ty jeszcze chcesz wiedzieć, przecież Ci napisałam, że znalazłam informację, że skuteczność jest zachowana w taki przypadku. A i nie wiem jak miałabyś sobie zaszkodzić nawet jeśli wzięłaś 2 na raz skoro takie opcje są dopuszczane w sytuacjach kiedy nie wiadomo czy tabletka się wchłonęła ( a jeśli się wchłonęła, bo to tak jakbys wzieła 2)

Gość keeendy
poprostu jestem panikara i mam prawo do wątpliwości. ale ok, już zrozumiałam, że wszystko jest ok i jestem zabezpieczona bo niczego nie ominęłam tylko wzięłam ponadprogramowo tak jakbym (nie)umyślnie chciała przesunąć dzień krwawienia. nie każdy ma stoicki spokój... przejmuję się bo to moje pierwsze opakowanie i pierwsze stresy na temat takiej antykoncepcji mimo tego że ulotkę znam na pamięć ale tak naprawdę NIC w niej nie ma ...

Gość Wiki0987
ej kobiety nic sie nie dzieje strasznego jesli wzielas tabletke za duzo:-) tylko teraz brakuje ci tej tabletki na inny dzien wiec wez z nowego opakowania:-)

Gość Aoleczka
Witam ;) Ja również dziś przyjęłam przez pomyłke 2 tabletki Daylette (16 i 17dzien czyli dzisiejszą-wtorek i jutrzejszą-środa). Czy zatem powinnam jutro wziąć czwartkową? Dodam, że niestety nie mam zapasowego blistra przy sobie ;( Z góry dziękuję ;)

Gość gość
Tak, i ja dla pewności nie robiłabym przerwy.

Gość gość
Hej, ja mam taki problem, że biorę tabletki codziennie przez 21 dni (mam budzik w telefonie i aplikację w której zaznaczam, że ją wzięłam, więc generalnie nie ma możliwości, żebym zaznaczyła, że wzięłam tabletkę, gdy tego nie zrobiłam). Jednak dziś rano znalazłam podczas sprzątania jedną tabletkę i zaczęłam się poważnie zastanawiać czy pominęłam jakąś, czy może jedna przypadkowo wypadła z blistra (dość niemożliwe), czy może wczoraj jednak tej tabletki nie wzięłam, tylko tak mi się wydawało a ona mi spadła... Nie mam pojęcia, co mam zrobić? Wziąć tą tabletkę i skończyć opakowanie, a potem po 7 dniach zacząć od nowa?

Gość gość
A jeśli wzięłam tabletke dwa razy pod rząd nie regularnie to to zmniejsza zabezpieczenie .?

Gość Cleo1976
Wszelkie "zakłócenia" w regularnym przyjmowaniu tabletek mogą zmniejszyć ich skuteczność.Ja bym w każdym takim przypadku stosowała 7-dniową dodatkową ochronę na wszelki wypadek.Ale samo w sobie zażycie "po fakcie" podwójnej (czy nawet potrójnej, bo i o takich przypadkach słyszałam) dawki niczego już w kwestii zabezpieczenia raczej nie zmieni.Co najwyżej może nasilić ewentualne skutki uboczne.Możesz skrócić ten cykl do 20 dni, jednakże wtedy pamiętaj o 8 dniach dodatkowej antykoncepcji.