Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niezdecydowanaa8

co wybrać? studia licencjackie czy studium fryzjerskie?

Polecane posty

Gość niezdecydowanaa8

Witam. Doradźcie co w dzisiejszych czasach mam zrobić bo ja już sama nie wiem co zapewni mi prace na pszyszłość... Otóż zastanawiam sie jaka szkołe wybrać czy iść na studia licencjackie na administacje lub zarzadzanie o specjalizacji związanej z rachunkowościa i finansami żeby miec wyższe wykształcenie, czy iść na studium fryzjerskie ponieważ interesuję sie od dawna tą dzedziną, poza tym mam skończoną szkołe wizazu i stylizacji paznokci, roczna szkołe kosmetyki. Jestem po technikum ekonomicznym z maturą ale nie wiem co dalej robic... Boje sie że kiedyś wyższe wykształcenie to bedzie podstawa do pracy, że majac średnie może być ciężko. Obecnie pracuje w pracy za biurkiem, ale nie mam umowy na czas nieokreslony mimo że mam już trzecią umowe, wiec jak kiedys założe rodzinę to nie wiem czy do tej pracy bede miała powrót. Co do fryzjerstwa to mam możliwości zdobycia doświadczenia w rodzinnym salonie, pracy na fryzjerki jest dużo, mam smykałke do takich kosmetyczno-fryzjerskich zabiegów - lubię to. Poza tym mam tez swoje lata tj 25 i coś w tym zyciu chcę dla siebie zrobić. Idę jeszcze na nauke angielskiego ale prosze doradźcie co zrobić mam jaka szkołe wybrać??? Co wy byście zrobili w mojej sytuacji?

Gość ffffffdddddd
Masz 25 lat i jeszcze nie bylas na studiach?

Gość fryzjerstwo...
ja poszłabym na studium fryzjerskie, jeśli lubisz to i masz dodatkowo jakiś salon rodzinny co napewno Ci pomoże to według mnie nie ma nad czym się zastanawiać, jak skończysz to studium i będziesz już pracowala zawsze możesz iść zaocznie na studia, niestety w dzisiejszych czasach nie liczy się już wykształcenie a raczej konkretny zawód i doświadczenie

Gość niezdecydowanaa8
skonczyłam dwa kierunki studium. Bedac na studiach pedagogicznym przerwałam po pół roku poniewaz wolałam isc do studium kosmetycznego.

Gość niezdecydowanaa8
a teraz żałuje że nie skonczyłam tego licencjata pedagogiki przynajmniej miałabym wyższe wykształcenie, ale dlatego wziełam sie w garsc i od wrzesnia zbieram sie za naukę tylko mam dylemat co wybrac co jest bardziej przyszłościowe?

Gość asdfghtyjuk
teraz to lepeij miec fach w reku.Mam tyle kolezanek po studiach a pracuja w fabrykach.Zal.

Gość prosze o wiecej wypowiedzi
prosze o wiecej wypowiedzi

Gość asdsdsk
Studia. Nawet w tym wieku. Wiek nie ma znaczenia, jeśli się kontynuuje edukacje. W dzisiejszych czasach uczymy się przez całe życie. W UK to normalne jest, że dziewczyna najpierw idzie do pracy, wychodzi za mąż, rodzi dzieci, a potem idzie na studia, żeby robić to, co chce. Tylko w Polsce wciąż panuje zaściankowe podejście, typowe dla tego ciemnogrodu. Każdy ma inną sytuację życiową, każdy co innego w głowie. Ja skończyłam studia rok temu, 34 lata, ze mną na roku były babki po 40. Idź na studia, a równocześnie możesz zapisać się na jakiś kurs fryzjerstwa. Nie wiem...

Gość asdsdsk
A nawet po 50. Studia pomostowe dla pielęgniarek.

Gość Gadatliwa..
Idz na to co jest Twoją pasją :)po administracji wcale nie jest powiedziane ,że będziesz mieć pracę ile teraz osób to studiuje sama pomyśl. A skoro masz smykałkę, lubisz to i jesteś w tym dobra to w tym masz szansę się spełnić. Nie będziesz wstawać co dzień z myślą ,że idziesz do pracy której nienawidzisz :)

Gość to zlaezy
FRYZJERSTWO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość marikju
jezeli fryzjerstwo lubisz i masz talent to fryzjerstwo moja zona teaz wlasnie otwarła własny salon po 6 miesiacach działalnosci sa wyniki w koncu za kwiecien zarobiła konkretne pieniadze , tyle ,z e to dalej w inwestycje idzie , no ale cóż ma sie ku lepszemu . ale jezli masz zamiar pracować u kogoś no to nie licz na fanfary ! fryzjerstwo to zatrudnienie z 1/2 etatu a praca na cały , itd , sa fryzjerzy co zarabiaja u takiego kobiety i w super misiacach nawet pod 6 tys zł , ale jezeli masz takie umiejetnosci to tylko zakładać wlasny biznes inaczej bedziesz zarabiać od 1300zł do 2500zł

Gość hgfds
dobra fryzjerka musi miec lata , albo wybitny talent i ciagle wydawac pieniadze na kursy, bez nich nigdy nie osiagnie mistrzostwa ! stajesz sie taką dopiero około wieku 28 lat

Gość gość
Będąc dzieckiem mówiłam, że zostanę fryzjerką lub przedszkolanką. Skończyłam podstawówkę, liceum i marzenia mi się nie zmieniły. Byłam wzorową uczennicą, więc wybór wydawał się oczywisty - studia magisterskie, wyższe wykształcenie. No bo przecież nie zawodówka, bo do zawodówki idą ci, którym uczyć się nie chce (wg ówczesnego, nieco ograniczonego myślenia...) Zostałam "nauczycielką przedszkola i kształcenia zintegrowanego". Po studiach z miejsca znalazłam pracę i "zadomowiłam się" w zawodzie - już ponad 10 lat. Bardzo lubię swoją pracę, realizuję się w niej, ale... czasami bardzo żałuję tego fryzjerstwa! Być może dzisiaj pokierowałabym swoją edukacją nieco inaczej. Jeśli lubisz "te klimaty" to ja bym chyba w to poszła. Studia zawsze można zrobić zaocznie, wieczorowo...jest tyle możliwości, aby mieć wyższe wykształcenie (które niekiedy jest warte tyle, co nic niestety...), a przy okazji mieć wcześniej konkretny fach w ręku. Powodzenia!

Gość hgfds
do fryzjerstwa nie potrzeba wyzszego wykształcenia , nawet szkoły takiej nie ma poza technikum

Gość hgfds
znaczy sie sa podyplomowe

Gość hgfds
kobieto w tym temacie studia zadne ci nic nie dają tutaj potrzeba doswiadczenia zawodowego i umiejetnosci , a zadne studia tego nie dają , to nie kosmetyka , to fryzjerstwo . praktyka , praktyka i jeszcze raz praktyka doswiadczenie .

Gość Magten
Otóż to doświadczenie to podstawa. Trzeba uczyć się od najlepszych w tym zawodzie i iść do przodu. Mi dużo dała nauka u Pani Aleksandry Góreckiej. Na kursie fryzjerskim wiele się nauczyłam. Mogłam podszkolić swój fach.

Gość gość
najbardziej opłaca sie isc na studium medyczne, po tym zawsze jest praca www.dental.szczecin.pl - tutaj maja najlepsza kadre.

Gość gość
Skończ jedno i drugie. Studia z zarządzania dadzą ci wiedzę potrzebna by prowadziic pózniej, profesjonalnie salon fryzjerski. Po takich studiach będziesz wiedziała co to znaczy konkurencja, zarządzanie, analiz rynku, zbyt, popyt i podaż. Na pewno nie otworzysz salonu w PGRze i nie będziesz narzekała jaka to Polska zła i jak cie skrzywdziła.

Gość gość
wlasnie mialam to pisac co osoba powyzej idz na oba kierunki Praktyka praktyka z zakresu fryzjertswa i wiedza z prowadzenia businessu. Z pasji rodza sie najlepsze businessy ja skonczylam wlasnie management 3 lata i robilam dodatkowo trenera personalengo pol roku. teraz zaczynam swoj business ale od wrzesnia moze zaczne marketing. WSZYSTKO sie przyda Pamietaj, jak to moj tata mowi: dypolm to jest najwieksza inwestycja

Gość gość
witam ja zrobiłam licencjat z administracji a magistra z ekonomi na http://gsw.gda.pl/ wydaje mi się że to jest najlepsze rozwiązanie w dzisiejszych czasach