Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość każdy ma prawo do posiadania

Co sądzicie o demokracji,czy naprawdę uważacie,że ustrój w którym

Polecane posty

i głoszenia dowolnego poglądu,jaki mu przyjdzie do głowy,nie ponosząc za niego jakiekolwiek rzeczywistej odpowiedzialności,jest sensowny.

kto lubi demokrację ręka do góry

Jak takie coś ma w ogóle działać

Gość mylisz demokrację z wolnością
słowa :) Wolno ci mówić wszystko, ale w granicach prawa. Jeśli oczerniasz kogoś mówiąc nieprawdę, lub ktoś przez ciebie czuje się obrażony musisz liczyć się ze skierowaniem sprawy do sądu i procesowaniem się z pokrzywdzonym :)

Gość dlaczego ten link
demokracja ma mnóstwo wad , ale nic lepszego nie wymyślono

Gość ja lubię demokrację
chociaż widzę niedoskonałości, np. takie jak częsta zmiana rządu itp., ale uważam, że to na pewno lepsze niż inny ustrój, spośród takich, które znam :) Każdy ma prawo do głoszenia dowolnego poglądu - z pewnością zaraz pojawi się argument dlaczego nie wolno głosić rasizmu np. - moim zdaniem nie różni się to specjalnie od spraw o zniewagę: kiedy mówię: X ukradł, a to nieprawda, to X czuje się urażony. Co innego jeśli powiem: ja uważam, że X ukradł, bo widziałem jak wychodził z worem przez siatkę. Kiedy zaś mówię "Cyganie kradną" to każdy kto jest Cyganem i nie kradnie może zrobić dokładnie to, co X. Co innego, kiedy powiesz: moi znajomi Cyganie kradną (wtedy ewentualnie mogą się obrazić te konkretne osoby). To nie są proste sprawy i pojawia się wiele dylematów, nie zawsze wiadomo, gdzie wolność bliźniego się zaczyna, ale i tak jest lepiej. Dziękuję za uwagę :)

nie chodzi jedynie o wolność słowa i głoszenie poglądów,chodzi o sam fakt prawa ich posiadania i realizowania w wyborach,bez ponoszenia za nie jakiejkolwiek rzeczywistej konsekwencji.

Pomińmy już jakieś wielkie dyskusje o gospodarce czy sojuszach międzynarodowych,a jeżeli ktoś wpadnie na pomysł,żeby wszystkie dzieci obowiązkowo szły do żłobka,większość to poprze,jeżeli niektórym to zjebie psychikę,to do kogo będą mogli pójść z pretensjami.Niech będzie demokracja,ale niech każdy się podpisuje pod głosem,ciekawu ilu wtedy byłoby odważnych.

podbiję

ilu byłoby odważnych,gdyby pod głosem trzeba byłoby się podpisać

Gość ja lubię demokrację
Na tę okoliczność mamy takie zabezpieczenie ideologiczne: mianowicie w demokracji większość decyduje tylko i wyłącznie o tym co wspólne, a to co prywatne jest nie do ruszenia nawet dla większości. Stąd prawa gejów i mniejszości narodowych. Żłobek - jest sprawą prywatną, więc nawet większość nie może zmusić mniejszości do posłania dziecka do żłobka. (BTW - skąd te makabryczne wizje o zrytej psychice po żłobku?). Natomiast np. kształt budżetu, kwestie podatków itp. są nam wszystkim wspólne, więc o nich większość może i powinna decydować.

Gość jnmjmkjj
no taaak... najlepiej gdyby powrócił autorytaryzm... 🖐️

jak nie szkolnictwo też jest wspólną w tzw.obecnie.System podatkowy to jest pochodna przyjętego systemu społeczno gospodarczego,który w zależności od przyjętych założeń może obejmować różne dziedziny życia.System podatkowy wynika z tego,czy mamy państwo minimum,maksimum,czy jakieś po środku. Jeżeli państwo może komuś kazać iść do gimnazjum,nie są wykluczone kiedyś przymusowe żłobki.

o żłobkach to nic w sumie nie wiem,ale pamiętam jakim przeżyciem w wieku 3 lat były dla mojego młodszego brata,były rozstania z matką,która szła do pracy do urzędu miasta,raz nawet uciekł z placówki i poszedł do niej do tego urzędu,

Gość jasne, że lepszy autorytaryzm
bez porównania lepszy byłby rozsądny autorytaryzm niż debilizm i zakłamanie dzisiejszych d.... tycznych świń przy korycie

podbiję

Sek w tym, że wtedy władza też by była niezbyt mądra.

sęk w tym, że głupszą niż obecnie trudno mi już sobie wyobrazić... ale jak się okazuje, rzeczywistość niemal każdego dnia potrafi przerosnąć moje wyobrażenie o niej...

demokracja,ale jawna to byłoby rozwiązanie

Demokracja to była w starożytnych Atenach. To co my mamy, to tylko żałosna podróba, która powinna sie nazywać "biurokracja obieralna".

i jeszcze należałoby dodać: (przed upływem kadencji) "nieusuwalna" :( Choćby nie wiadomo jakie debilizmy wymyślali i w życie wprowadzali :o

Gość ja lubię demokrację
Państwo nie moze i nie każe nikomu iść do gimnazjum. Robią to Twoi rodzice. Obowiązek szkolny należy rozumieć jako obowiązek nauki= zakaz pracy poniżej pewnego wieku. Wprowadzono to, żeby dzieci nie były wykorzystywane przez dorosłych jako parobki. Dziecko może uczyć się w domu, po swojemu. Nawet nie musi opanować materiału: nie ma kar dla rodziców za to, że ich dziecko nie nauczyło się np. czytać czy różniczkować.