Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Byle jaki,

prawie 7 mesięczne dziecko

Polecane posty

Gość Byle jaki,

mój syn ma już prawie 7 miesięcy i zdarzyło mu się tylko jeden raz przewrócić z brzuszka na plecy.Z plecków na brzuszek ani razu. Czy powinnam się niepokoić? Dodam, że obraca się na boczki.

Gość mamusssssssssssssssai
nie, nie powinnas - do takich "definicji ksiazkowych", ze dziecko powinno zaczac obraca sie w tym i w tym miesiacu dodaj sobie margines bledu 3 miesiace ( zarowno w jedna jak i w druga strone)-wszystko jest w normie.

moj tez sie nie obraca tylko na boczki czasem tam sie obroci raz na jakis czas ale sie tym nie przejmuje

7 miesieczniak i on jeszcze na boki sie nie obraca? Powinnas isc z nim do lekarza . Moj syn jak mial 7m to juz dawno sie przewracal z boku na bok i z pleckow na brzusze i na odwrot. agata_bbb , twoj sie pewnie z bystroscia w ciebie wdal i dlatego jszcze w tym wiku nie potrafi rzeczy ktore juz dawno 6m powienien umiec. :D

jagoda- ty naprawd emasz cos z glowwa mnie mozesz obrazac ale nie moje dziecko.moje dziecko sie obraca na boki samo siedzin czasem tylko z brzuszka na plecy i odwrotnie a i ma niecale 7 msc

Moj ma 8 miesiecy, przewraca sie na boczki, z pleców na brzuszek, ale nigdy odwrotnie, pani doktor mówiła , ze wszystko jest w porzadku i nie ma sie czym martwic.

Gość moja córcia
zaczęła sie obracać z brzyszka na plecy jak skończyła 9 m-cy.Kazde dziecko rozwija sie inaczej,duzo zależy od wago brzdąca.Moja mła jest dość pulchna ,więc jest jej troche trudniej.w tej chwili ma 10,5 m-ca i zaczęła raczkować.

Gość mój ma 6 i pół miesiaca
i na brzuch potrafi sie przewrócic chociaz bardzo rzadko ....odwrotnie wogóle, na boki sie przewraca tylko cały czas i jakos mysle ze chyba to normalne.....ale sporo wazy okolo 9kg i myslke ze to tez ma wpływ na to

Gość cucurułka
Nie przejmuj się. Mój zaczął się obracać z brzucha na plecy dopiero w 11 miesiącu życia. Za to na brzuch z pleców bardzo sprawnie się przekręcał, odkąd skończył 3,5 miesiąca. Po prostu z powrotem nie umiał na plecy, gdyż zawadzała mu ręka:-). Ale nie robiłam z tego afery.Nauczył się w końcu.

Gość cucurułka
Jagodo, aleś palnęła odpowiedź, to że Twój już dawno w tym wieku się obracał na wszystkie strony nie oznacza, że każde dziecko tak musi. Są dzieci sprawniejsze i bardziej ruchliwe, a są takie,co później opanowują różne umiejętności. Mój miał zęby w wieku 4 miesięcy, to znaczy, że musze też gadackomuś, kogo dziecko nie ma w wieku roku ani jednego zęba, że ma biegiem do lekarza lecieć ? Zastanów się dziewczyno.

Każde dziecko rozwija się we własnym tempie, nie należy porównywać maluchów ze sobą. "Większość dzieci ok. piątego-szóstego miesiąca opanowuje bardzo ważną umiejętność. Jest nią przewrót z pleców na brzuch. Możliwość dokonania takiej zmiany pozycji jest koniecznym warunkiem późniejszego siadania czy wstawania. Niemowlę siada i wstaje z pozycji na brzuchu. Dopóki nie potrafi przewracać się na brzuch, nie będzie jeszcze siadać. Chcąc pomóc dziecku w szybszym opanowaniu tej trudnej czynności, powinniśmy prowokować je do wykonywania przewrotów. Można np. tak pokazywać i przesuwać zabawkę, aby dziecko, chcąc ją uchwycić, musiało dokonać przewrotu. Każdy, choćby najmniejszy wysiłek dziecka powinien być nagrodzony." Zachęcam do przeczytania http://www.mamopedia.pl/7-9-mies/zdrowie/siadanie