Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nivea77

CZY JEST TU KTOS KTO ZNA SIĘ NA PODATKACH, RYCZAŁCIE ITP.? POMOCY!!!

Polecane posty

Gość w czym problem?
:)

Cz mogłabyś/byś wyliczyć mi ryczałt 3 % z przychodu np. 2000 zł ? Tylko wiesz, tak krok po kroku jak malemu dziecku :o bo nigdy tego nie skumam :(

Gość w czym problem?
chcesz rozwiązać jakiś problem czy prowadzisz statystykę uzytkowników kafeterii?

Gość adddda
60zł

a no tak, jeszcze społeczne trzeba odjąć :D czyli... 2000 minus składka na ubezp. społ. = podstawa opodatkowania x 0,03 minus składka zdrowotna --> 7,75 %

Jak mi podasz jaki ZUS płacisz, to Ci wyliczę. Mogę Ci nawet przesłać program mojego autorstwa na e-mail.

Gość w czym problem?
2000 zł * 3% = 60 zł normalna matematyka od tego co ci wyszło ( tu 60 zł) masz prawo odjąc ZAPŁACONĄ składkę na ubezpieczenie zdrowotne. jesli zapłacona składka jest większa niż wynik odejmujesz tylko tyle, aby wynik był 0. Resztę zapłaconej składki mozesz odjąc w rocznym PIT 37 jesli miałas jeszcze inne opodatkowane na zasadach ogólnych dochody ( np chorobowe)

Gość w czym problem?
wielbiciel ma racje przepraszam płacisz składkę zdrowotną 9% a odliczasz tylko 7,75%

Prosze Was. PO KOLEI CYFERKAMI... 2000- tyle i tyle x tyle i tyle itd. Jak małemu dziecku...

Gość w czym problem?
po kolei to jeszcze powiedz czy to roczny pit ? czy miesięczne wyliczenie podatku? i ile zapłaciłas na zus a ile zdrowotne

Miesięczne wyliczenie, za luty. ZUS: 243,39 i 123,24 Przychód 1650 zł. Będe bardzo wdzięczna.

przychód 1650 minus ubezp. społ. 123,24 = 1526,76 podstawa opodatkowania po zaokrągleniu 1527 ryczałt (x 0,03) 45,81 minus składka zdrowotna 209,58 do zapłaty 0 zł

Jesteś pewien? bo to by znaczyło, że od roku niepotrzebnie ryczałt płace... Zajebiście, jak zakładałam dzialalność to byłam u babki z US i ona mi to wszystko rozpisała, wytłumaczyła i podliczyła :o

Jeśli zapłaciłaś niepotrzebnie, powinno to wyjść w rozliczeniu rocznym w PIT-28 i dostaniesz zwrot. Tzn. już powinnaś dostać, bo PIT-28 składa się do końca stycznia.

No i co ja mam teraz zrobić? Co miesiąc płaciłam ok. 50 zł a teraz nagle 0 ??? Musze iść powiadomic że mam zero czy co ??? Ciekawe co z rozliczeniem rocznym teraz???

Prosze Cie jak do końca Stycznia???? Ja jeszcze nie zlożyłam, byłam pewna że normalnie do kwietnia!!!

PIT-28, wydrukować, wypełnić, zanieść do skarbówy http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/formularze_podatkowe/pit_2010/pit-28-2010.pdf do tego musisz wypełnić jeszcze PIT-28/A http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/formularze_podatkowe/pit_2010/pit28a-2010.pdf no i licz się z tym, że dostaniesz karę, na oko 100-200 zł ewentualnie do zeznania dołącz pismo, z jakimś sensownym wytłumaczeniem dlaczego tak późno, ale nie bardzo wiem co naściemniać, żeby uwierzyli w 2-miesięczne spóźnienie :D dochody z innych źródeł rozliczasz normalnie w PIT-37 itp. jeśli ryczałt masz z działalności gosp., to nie możesz rozliczać się na PIT-37 wspólnie z mężem, musicie osobno

Gość w czym problem?
złóż roczny i KONIECZNIE DOŁÓŻ BO NIEGO PISMO o nastepującej treści: CZYNNY ŻAL Powołujac sie na art. 16 kodeksu karnego skarbowego składam z opóźnieniem PIT 28 i bardzo proszę o niekaranie mnie za opóznienie. Opóznienie wynikła z tego, że.... podpis KONIECZNIE, bo inaczej dowalą ci karę za to że nie złozyłas pita w terminie

Gość w czym problem?
i nic nie ściemniaj, pisz jak było. ze to twoje pierwsze rozliczenie ryczałtu i do wczoraj byłas święcie przekonana że składasz to do końca kwietnia. Nie ma znaczenia, czy ci uwierzą, czynny żal jest po to, aby cie nie ukarali

Dziękuje Wam bardzo, nie miałam o tym pojęcia. Nawet mi do głowy nie przyszło, że to może być jakiś inny termin niż kwiecień...

Powiedzcie mi jeszcze jedno. Jak mam rente rodzinną to rozliczam ją normalnie na PIT 37 do końca kwietnia tak? czy to sie jakos łaczy z tym pitem z działalności?

Gość w czym problem?
rentę rodzinn a rozliczasz na pit 37 do końca kwietnia z ryczaltem łączy sie to tak, że: 1. tak jak pisał wielbiciel, nie mozesz rozliczyc się ze współmałżonkiem 2. częsć składki zdrowotnej której nie miałaś od czego odjać w PIT 28 moze zostac odjęta w PIT 37