Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Smutna29

Tabletki YAZ

Polecane posty

Witam. Zażywam tabletki YAZ od 2,4 tyg i po ok 12 tabletce miałam mdlłossi i ból piersi.Mdlosci rano i wieczorem. Dzis sie obudzilam i nie mam ich ale piersi dalej mnie bola. Nie wiem czy są skuteczne, nie wiem czy czasem je odstawic i zaczac brac jakies inne. Chcialabym uprawiac seks bez innych zabezpieczen a nie wiem czy te tabletki w ogole na mnie dzialaja skoro mam skutki uboczne. ;( Prosze pomozcie.

Tabletki same w sobie działają, to czy występują skutki uboczne nie ma wpływu na ich skuteczność. Jedyne co może zmniejszyć w Twoim przypadku skuteczność antykoncpecyjną to ewentualne wymioty. Jeśli wymiotujesz w czasie krótszym niż 12 godzin po łyknięciu tabletki to jest możliwość, że hormony nie zdążyły się wchłonąć zanim zwymiotowałaś tabletkę.

Co to za głupoty? Tabletka powinna być już wchłonięta po półtorej godzinie, na ulotce podany jest maksymalny czas 4 h (wiadomo każdy organizm jest inny). Skutki uboczne mogą utrzymywać się przez pierwsze 3 opakowania, natomiast jeśli w 4 dalej by były, to trzeba skonsultować się z ginekologiem czy nie trzeba zmienić tabletek. Jeśli bolała by Cię baaardzo głowa dzwoń do ginekologa i od razu o tym powiedz ale jeśli miałabyś zaburzenia widzenia, drętwienie rąk czy nóg, zaburzenia mowy to od razu trzeba odstawić, zresztą w ulotce Yazu jest tam wszystko ładnie i przejrzyście napisane. Jeśli wzięłaś pierwszą tabletkę w pierwszym dniu krwawienia to jesteś od niej zabezpieczona. Pamiętaj, że antybiotyki, środki przeczyszczające, napar z dziurawca, węgiel itp zaburzają wchłanianie tabletki przez co zmniejszona jest skuteczność (więcej w ulotce) Nabrzmiałe piersi to nic złego, organizm musi przywyknąć do nowej sytuacji i ból powinien zmniejszać z każdym opakowaniem.

Dziewczyny mam pytanie jesli zaczynam brac tabletki yaz i dwa tygodnie po stosunku odkladam tabletki to jest jakies ryzyko?

no a to nie jest czasem tak ze jak mam skutki uboczne to nie skutkuja?? i nie daja zabezpieczeinia??

nie poprostu twoj organiz tak reaguje to jest nowa sytuacja

czyli jezeli przez miesiac biore tabletke normalnie i jest stosunek po dwoch tygodniach odkladam tabletki i przestaje je brac to zadnego ryzyka niema?

bo zastanawialam sie wlasnie czy moge odlozyc tabletki kiedy zechce

jezeli bierzesz tabletki i podczas brania nich wspolzyjesz bez zadnych skutkow ubocznych to nic nie jest. Jesli odkladasz je i wspolzyjesz bez zadnego innego zabezpieczenia to ryzyko istnieje. A wlasciwie to dlaczego cbcesz je odstawic?

A ja z kolei zastanawiam sie czy moge wspolzyc bez innych zabezpieczec. Czy musze uzywac prezerwatyw jak biore tabletki, no ale czuje sie jak czuje wiec nie wiem czy moge wpolzyc bez gumek ;)

no ja ogolnie juz dlugo... a tak to normalnie z zabezpieczeniem to robimy tylko raz bez:D

i niewiem ile dni mam czekac zeby bezpieczny byl stosunek

czyli nie musze czekac pare tygodni? tylko zaraz po wzieciu tabletki?

lepiej stosowac zabezpieczenie, no ale jak chcesz. skoro bierxesz tabletki i nie masz skutkow ubocznych to mozesz bez.. tak mi sie wydaje.. nie opieraj sie na mojej opinie. to sa tylko przypuszczenia.

ale ja chce dodatkowo tabletki i zabezpieczenie, oto chodzi ze nigdy jeszcze ich nie bralam i nie wiem czy mam brac tydzien i juz spokojnie uprawiac seks czy nie..,... ile trzeba czekac... aby zaczely dzialac