Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamapieknej

mamy dziewczynek przedwczesnie dojrzewajacych

Polecane posty

Gość mamapieknej

Witajcie, prosze o wsparcie, Moja 6,5 letnia corcia prawdopodobnie rozpoczela dojrzewanie, prosze wszystkie mamy i opowiedzenie swoich historii i rady. Mam najwiekszy dylemat w moim dotychczasowym zyciu: czy zgodzic sie na hormonalne zahamowanie dojrzewania?! prosze drogie mamy o rady

Gość nie truj dziecka
jeśli nie jest to konieczne :) niech sobie powoli dojrzewa w swoim rytmie

Gość mamapieknej
oczywiście tez tak mysle. z tym ze skutki wczesnego dojrzewania sa wrecz tragiczne -niski wzrost ok 155cm zazwyczaj -przekwitanie ok 40 r.ż. -osteoporoza -problemy z zajsciem w ciąze -krepa budowa ciała lekarze pocieszaja mnie ze leki sa rewelacyjne i nie zostawiaja śladów na przyszlosc

Gość kilimandżaro
Może posłuchaj lepiej lekarzy bo to nie jest normalne gdy 6letnie dziecko dojrzewa, później będzie miała wiele przykrych konsekwencji zdrowotnych

Gość mamapieknej
prosze inne mamy z tym problemem o rady, jaka decyzje podjelyscie, jak cuja sie Wasze córki?

Gość sama sobie odpowiedziałaś
przeczytaj swój post - same minusy zostawienia sytuacji bez ingerencji farmakologicznej. Nie mam tego problemu, moje dzieci tez nie, ale mam kolezankę, która jest jak wzorzec do tego opisu- zaczęła miesiączkować w wieku 11 lat , więc nie aż tak wcześnie, ale ma 154 wzrostu, figurę jak karakan ( jej słowa ;) ) - krótkie nogi, zwarty korpus, siodłowaty tyłek i megakomplksy przez całe dzieciństwo i okres dojrzewania. U twojego dziecka dojdzie kompletny brak dojrzałości i rozumienia co dzieje się z jej ciałem. Ja bym podała hormony.

Gość mamapieknej
tak,wiem, boje sie z drugiej strony ze po leczeniu beda problemy z normalnym funkcjonowaniem organizmu. Na szczescie jestesmy pod opieka rewelacyjnych lekarzy w Białymstoku.

Gość mamapieknej
mam 28 lat i wiem jak wazny jest dla mnie ,( zreszta nie tylko dla mnie, to jest wymóg dzisiejszych czasów) wygląd, poczucie wartości. Teraz jest sliczną dziewuszką o gestych falowanych włoskach z doleczkami w polisiach, nie daruje sobie, jak za pare lat wykrzyczy mi ze ją zaniedbałam. oczywiscie najbardziej przerazajacy jest fakt, ze przez rozpoczecie dojrzewania ucierpi jej zdrówko.

Moja siostra dość wcześnie zaczęła dojrzewać, i ma teraz(17l ) 2 z tych objawów, jest krępej budowy ciała i jest niska. Nie wiem co będzie potem ale jeśli masz szanse zatrzymać to zrób to.

Gość autorko, ja miałam 10 lat
kiedy dostalam @ dziś mam lat 32, 173cm wzrostu i figurę modelki, ale uważam, że powinnaś podjąć decyzję wspólnie z lekarzem, proponuję też skonsultować się z innym lekarzem w tej sprawie i posłuchać co on ma do powiedzenia. Pozdrawiam

Gość mamapieknej
oczywiscie, ze zamierzam to skonsultowac. nie chce zrobic Jej krzywdy. Mialam nadzieje ze pojawia sie jakies mamy z podobnym doswiadczeniem. dziekuje wam za odp pozrawiam

Gość narażę się, wiem
Początek dojrzewania w wieku 10 - 11 lat to akurat mieści się w normie. Autorka mówi o zupełnie innej sytuacji i wydaje mi się, że niewskazane jest udzielanie jej rad przez osoby, które nie wiedzą nic o tym problemie. Zresztą sama na początku prosiła o wypowiedzi osób kompetentnych. Niewiele jej pomożemy, rozważając sprawy, na których się absolutnie nie znamy. Autorko, obawiam się, że to nie jest właściwe forum, abyś uzyskała mądre informacje...

Gość
skonsultuj sie z lekarzem i spytaj czy to nie wywola wczesniejszej menopauzy a teraz przede wszystkim wspierj corke psychicznie, bo bedzie ewenementem i moga sie z niej wysmiewac i kup jej dobry stanik

Gość Bucubucubucu
Ja przez to przeszlam. W wieku 6 lat nagle zaczelam bardzo rosnac i tyc, pojawilo sie owlosienie lonowe i miesiaczka. Zrobili mi rezonans i wyszla torbiel przysadki, mialam robiona operacje w CZD i przez 4lata dostawalam co miesiac hormon- decapeptyl. Teraz mam 23lata, 167cm wzrostu, miesiaczki regularne, fakt ze nadwage mam, ale walcze z nia.