Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

CiagleOczekujac

2w1 chrzest i slub

Polecane posty

za kilka miesiecy z narzeczonym bierzemy slub koscielny wraz ze chrzcinami naszej corci. zastanawiamy sie ile za te dwa sakramenty dac ksiedzu w kopercie? w naszej parafii nie ma "cennika" tylko 'co laska'. jak myslicie jaka kwota bylaby odpowiednia?

Gość agatttatattatat
mysle ze 600 zł bylo by ok

300 zł za ślub i 100zł za chrzest, to i tak wygórowane. Dacie tyle na ile was stać. Gratulacje:)

Gość 888866
mialam identycznie, choociaz nie jestem koscielna ani zbyt religijna, moja rodzina takze, za to mojego faceta rodzina i on sam baardzo jest , wiec dlatego wzielam koscielny i odrazu chrzest dziecka, dalismy 400 zl za slub i chrzciny, ksiądz nie oprotestował wiec chyba spoko :)

Gość kurczaczek88
u nas wg cennika biorą 100 za chrzest i 400 za ślub.

my za slub prawie 2 lata temu dalismy 200 zl, teraz za chrzest damy 50 zl... w koncu to nie jest osobna msza tylko dla naszego dziecka...

Gość bncnnty
W naszym kościele jest taki cennik: 800zł - ksiądz za udzielenie ślubu 100zł - kościelny 100zł - gosposia (strojenie kościoła m.in.) 400zł - chrzest A jak nie chcesz u niego to robi problemy z wydaniem zaswiadczeń ;)

Gość ja 3 lata temu ...
za slub i chrzest w jednym dalam 300 zl-moglam dac nawet mniej-bo ksiadz od razu zaznaczyl, ze pieniadze to nie wszystko, ze wazne, ze chcemy wziac slub i ochrzcic dziecko.

widze ze "ceny" sa dosc zroznicowane.. Sama nie wiem, nie jestesmy zbyt zamozni wiec tez napewno nie damy 800zl;/ dla mnie to glupota.. tyle pieniedzy to wole wydac na dziecko ;) Po Waszych wypowiedziach sadze ze 300-400zl wystarczy, za same chrzciny dalabym 100 zl a slub w urzedzie stanu cywilnego kosztuje nie cale 100zl wiec nie rozumem czemu niektore parafie tak droga sie cenia...

zasadniczo jest co łaska i nawet jak dasz 1zł to sakramentów ci udzielą :) jedyne na co jest cennik to ewentualny kościelny i organista który średnio bierze 50-100zł od takiej mszy ja miałam znajomych księży i ten od chrztu i od ślubu bo tez 2w1 i oni ode mnie ani grosza nie wzieli a wręcz się obrazili jak chciałam dać i na siłę wcisnełam siostrze z kancelarii parafialnej na kwiaty bo też nie chciała 100zł ale te 300-400zł to jak najbardziej wystarczy :)