Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kajka1989-22

Seks bez zabezpieczenia a niepłodnośc

Polecane posty

Gość kajka1989-22

Mam pytanie. Ze swoim chłopakiem jesteśmy parą od ponad roku. Kochany się bez zabezpieczenia ( w dni płodne nie kończył we mnie nigdy ). Koleżanka powiedziała mi ostatnio, że skoro przez ten ponad rok nigdy nie stosowaliśmy żadnego zabezpieczenia a i tak nie wpadliśmy, to znaczy że któreś z nas może byc bezpłodne. Czy możliwe, że tak jest ? Wystraszyła mnie tym troszkę. Trzy miesiące temu zaczeliśmy starania o dziecko i jak narazie nic ;/. Czy moja koleżanka mogła miec racje ? Bardzo proszę o pomoc, bo niestety w necie nic o tym nie piszą.

Mogła mieć rację tak samo i jak mogła jej nie mieć. Trzy miesiące to jeszcze trochę krótko. Nie panikuj, próbujcie dalej. Z tego co wiem to lekarze zazwyczaj dopiero po ok. roku bezskutecznych starań robią badania w kierunku sprawdzenia płodności.

Koleżanka mogła mieć rację bo nie wierzę, że umiesz dokładnie określić dni płodne i niepłodne, OKREŚLIĆ, a nie wyliczyć. A po drugie plemniki mogą przeżyć w ciele kobiety, więc Ty myślisz, że są niepłodne i owszem mogą być, ale one przeżyją do owulacji i ciąża gotowa. Wobec czego jak w pierwszym zdaniu : mogła mieć rację.

Gość April74
Nie prawda!!!!!!!!!!! Ja mam 3 dzieci.najmłodsze ma 10 lat i od 10 lat nie zabezpieczam się.Uważamy jedynie w dni płodne a w ciążę nie wpadłam:) A przeciez jestem płodna:D Dużo zalezy od partnera.3 m-ce starań to naprawdę krótko:)

Gość kajka1898-23
A czy to możliwe że dużo tu zależy od psychiki ? Ponieważ ja bardzo tego dziecka pragnę ... Zawsze pragnełam, nawet jak jeszcze się nie staraliśmy to marzyłam,żeby @ się spóźnił ... Teraz nie ma dnia żebym o tym nie myślała... Do głowy idzie dostac, szczególnie jak zaczełam się zastanawiac czy jesteśmy płodni ...

Gość a moze ślub najpierw
co? a nie bękarta majstrujesz

Gość To nie jest prawda, że
jak się ma dziecko, a później się nie zabezpiecza i ciąży nie ma to jest wszystko ok. Istnieje takie zjawisko jak niepłodność wtórna. Czyli u ludzi, którzy mają już dziecko, może coś się "zepsuć" i jest problem niepłodności jednak, a nie niezawodnego "liczenia". Autorko, koleżanka ma rację. Mówi się, że po roku starań bezskutecznych można zacząć mówić o problemie niepłodności.

Gość April74
dziewczyny po roku starań gdy nie zachodzi sie w ciążę to jeszcze nie problem no co wy...Mówmy tu raczej o 2 latach! Ja przed pierwszą ciążą strałam się z mężęm 2 lata i może tak 2-3 m-ce.Już myślelismy ,że może coś jest nie tak.I jak odpuściliśmy w pierwszym cyklu zaszłam.Po dwóch latach planowaliśmy 2 dziecko..zaszłam w 2 cyklu starań.z 3 dzieckiem było troszkę inaczej bo planowaliśmy jeszcze jedno.. mieliśmy 2 chłopców i chcieliśmy dziewczynkę a ,ze zaliczyliśmy wpadkę za pomocą prezerwatywy(pękła) to i teraz jestem wdzięczna,bo między dzieciaczkami jest mała różnica i dzieci już odchowane:) Od tamtej pory stosujemy tylko stosunek przerywany i w ciążę nie zaszłam:DPrezerwatywy używamy w okolicach dni płodnych ,ale tylko jako dodatkowe zabezpieczenie. Autorko psychika nie raz jest bardzo dużą przeszkodą w zajściu w ciążę.Wyluzuj...powiedz sobie nie w tym to w kolejnym cyklu sie uda a ciążą jeszcze was zaskoczy i będzie to bardzo miła niespodzianka. Wiem coś o tym:) Życzę powodzenia

Gość kaja1898-22
April74 dzięki.! Pocieszyłaś mnie :) I nawet trochę się wyluzowałam :) A co do wcześnijszej wypowiedzi, to my starmy się dopiero od 3 miesięcy a nie od ponad roku.! A ślubu mi nie potrzeba ;)