Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama Weroniki Niki

Gorączka! Pomocy !!!!!!!!!!! Niech ktoś coś poradzi. Nie mam doświadczenia !!!!!

Polecane posty

Gość Mama Weroniki Niki

3 pytania mam... Moja córcia 7m-cy od wczoraj ok. 12:00 gorączkuje. Mniej więcej 38,4 ... podaje paracetamol w czopku, ale gorączka spada troszkę i znów wraca więc chyba podawać go po prostu co 4h nie czekając aż wróci po 5h :o ??? Nie ma innych objawów, jest troche marudna i ospała i taka inna, ale to z powodu gorączki, bo nikt z gorączką nie czuje się idealnie. Co to moze być? Ząbków nie widzę, ma już 2, ale wyszły bez problemu z miesiąc temu. Jest na piersi i pije duzo wody, ale stałych pokarmów nie bardzo, dziś troche kaszki i pół banana... Jak się zachowywać, Co robić? Nie chce biec do przychodni, bo średnio uśmiecha mi się wizyta wśród kichających i kaszlących dzieci :( Teraz zamiast paracetamolu zrobiłam jej kąpiel chłodniejszą o 1,5st od temperatury ciała i jest ok,... mała śpi, a właśnie o 20:00 powinnam podać paracetamol

Gość marga28
Nurofen w syropie!

Gość Mama Weroniki Niki
Mam IBUFEN w syropie. Kiedyś kupiłam na wszelki wypadek :o Czyli to podawać? Myślałam, że czopki są LEPSZE ? Bezpieczniejsze? Hm

Gość już nie mogąąca
może to 3-dniówka? jak będzie miała plamki na brzuszku tzn że tak. po 3 dniach przejdzie.

dobrze zrobiłaś z ta kąpielą nie wiadomo co to moze być, może to być np trzydniówka-czyli 3 dni gorączki na 4 dzień dziecko zdrowe ale za to często wysypane mogą to być ząbki długo wychodzą czasem i na raty albo jakiegoś wirusa złapała, może jutro się tak okazać jak bedzie katar czy kichanie ja w sumie córce nie daję nigdy paracetamolu tylko zawsze syropy na ibuprofenie, sa mocniejsze i lepsze dla niej na pewno zbijaj gorączkę i zobaczysz co jutro bedzie

Gość Mama Weroniki Niki
Ok, dziękuje Tylko teraz śpi, a o 20:00 wypada godzina podania paracetamolu więc nie podam go już tylko ten IBUFEN, ale kiedy? Jak zobaczę, że znów jest cieplejsza? Rozbudzę ją na chwilke, podam i znów ukołyszę, moze bedzie lepiej spała ?

Gość Mama Weroniki Niki
Tak się właśnie zastanawiałam czy dobrze zrobiłam z kąpielą :) mąż mówił aby nie kąpać :]

super mama na piątkę z plusem! wszystko ok! jak się przebudzi po 20 możesz jej dać, a jak nie to niech spi póki się nie przebudzi, no chyba że potrafi na śpiocha coś przyjąć, moja córa nie potrafiła, zawsze wrzaskiem kończyły się wszelkie próby brania ją na śpiocha :P

Gość możesz jej robić
chłodne okłady na czoło- też troche zbija temperature, i najlepiej paracetamol na przemian z ibufenem

Gość Mama Weroniki Niki
aha ok :) bardzo wam dziękuję

Gość mądralińskaska
jak na zmiane z ibufenem paracetamol? weż ty sie zastanów :o przecież to pierwsze podaje się 3razy na dobe, a to drugie co 4h !!!!

Gość możesz jej robić
madralinska moze ty jestes za madra zeby to zrozumiec ze jak odczekasz po paracetamolu 4 godz to mozesz podac ibufen, i znowu odczekac 6 godz Przy wysokiej temp lekarze pozwalaja podac jeden i drugi lek w odstepie min 2 godz Paracetamol jest bezpieczniejszy i lepiej go podawac przy nizszych temp a ibufen przy wyzszych, ibufen dodatkowo moze podraznic zoladek

Gość matka x 2
nie wiem co moze byc twojej corce ale moja ostatnio miala nawet 39,4 i podawalam ibufen C co 6 godz (tak jest napisane na opakowaniu) i robilam zimne oklady na czolo. jesli chodzi o kapiel to nie wkladaj od razu do zimnej wody tylko stopniwo dolewaj zimnej (mozna zmniejszyc do 30 stopni w ten sposob) ale kapiel musi byc krotka max 5-7 minut

Gość jak najbardziej kąpac
kąpiel zbija goraczke - gdy moja corka ma goraczke to zawsze robie jej kąpiel po ktorej goraczka spada . Podaj lek np. ibufen ( ibum , nurofen maja ten sam skladnik ) - jest silniejszy . taki lek mozesz podawac co 4 h rob zimne oklady na czolo i nie przykrywaj dziecka za mocno ( bo goraczka nie zejdzie tak szybko ) podawaj dziecku czesto do pica wode .

Gość uaaaaaaa
w razie wysokiej temp dziecko rozebrac do pampersa i nie okrywac, kapac w chlodniejszej niz temp ciala wodzie nawet jesli tylko ma 10 min posiedziec w wanience, mocz pieluszke tetrowa lub recznik w zimnej wodzie i przykladaj do czolka, nurofen/ibum podawaj naprzemian z paracetamolem ( lepsze czopki niz zawiesina ) nawet co 3-4h, wazniejsze zeby dziecku temp nie skakala pod 40 stopni niz odstepy 6 godzinne bo tak pisze. sprobuj zamowic domowa wizyte lekarza jak nie przejdzie po 3 dniach. powodzenia.

Gość Mama Weroniki Niki
o godz. 22:00 podałam jej Ibufen przez sen... teraz się obudziła, spałaby dalej, bo przesypia całe noce, ale wykorzystałam fakt przebudzenia aby ją przepoić, bo przy gorączce podaje jej dużo wody. Wiecie, że to inne dziecko po tym Ibufenie :) wesoła, pogodna... w końcu taka moja Wika :) teraz już śpi, ale przez te pół h przebudzenia okazała tyle energii co przez cały dzisiejszy dzień :) Będę podawać Ibufen na zmiane z paracetamolem i obserwować. Mam nadzieje, ze to tylko zęby albo ta trzydniówka. Dziękuje raz jeszcze...

Moim dzieciom trudno zbić temteraturę. Działaly tylko czopki .Temperatura 38-39 .W aptece kupiłam taką" płachtę" z żelem ,chłodzę go w lodówce i kładę maluchowi na głowkę.