Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ta co sie uczy jezdzic

wada wzroku a prawko- oszukiwac, czy nie?

Polecane posty

mam -4,5 D, noszę soczewki; jutro badanie na prawko i sie zastanawiam czy dziad nie wciśnie mi nakazu robienia prawka co dwa lata ;( i nie wiem co robić .. Jeszcze sie zastanawiam, czy będę musiała czytać wszystkie rządki- od samego dołu. Bo u swojego okulisty mam tak, że wystarczy że czytam od 4 od dołu, aby oko samo też pracowało. Co robić?

kto z was mial jeszcze taki problem>?

Twoja wada nie jest mała. Prawo jazdy robi sie raz, badania gdy minie termin ważności (przy wadach wzroku). Na twoim miescu nie oszukiwałabym.

wada jest stała, choć do okulisty swego chodzę co ok 4 miesiące, badaną zawsze mam rogówkę, czy wszystko ok jest, od soczewek. Mysle, ze nikt bez okularow/soczewek nie jezdzi. Wydawanie 80 zl co dwa lata nie kręci mnie:(

Ja mam wadę, i mam prawko do wymiany za 8 lat, ale to tylko by odnowić badanie lekarskie, egzaminu drugiego nie będziesz mieć, więc się nie martw.

Gość werkaojwerka
jak masz duze piersi, to jutro na badania zalóz bluzke z duzym dekoltem... dalej juz samo pojdzie:)

Bumbumshoko- osiem lat, to nie jest źle, nie wiem dlaczego, ale słyszałam, ze przy wadzie wzroku dają tylko na dwa lata. Ciekawe od czego to zalezy.

piersi mam małe :P

strasznie głupio się poczuję jak lekarz odkryje to, ze oszukuję ;d

Gość thtraha
lekarz wydaje orzeczenie na ile ma byc prawko,tzn wydane oswidczenie z data jest data terminowa na prawku. lekarz okresla czy nadajesz sie na kierowce i co ile masz robic badania (o ile w ogole), wada wzroku -4,5 (to raczej nrmalna wada nie jakas duza, sama ma wieksza) nie jest przeciwwskazaniem do posiadania bezterminowego (sama taki emma). masz widziec w soczewkach/okularach i to sie liczy. 4 rzadek od dolu to raczej slabo. poza tym lekarz daje odpowiednie oznaczenie do prawa (prowadzenie w soczewkach, w soczewkach/okularach, w okularach)

takie biorę zawsze, aby nie męczyć się przy czytaniu z bliska .dzieki za wszystkie wypowiedzi , powiem jutro jak bylo ;d

Gość thtraha
lekarza ni ebedzie obchodzic twoje czytanie z bliska, tylko to czy dobrze widzisz na okreslona odleglosc :o