Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowaaa111

dotacja z up własny biznes ....

Polecane posty

Gość nowaaa111

witam ostatnio zastanawiam się nad otworzeniem własnej działalności gospodarczej mam pewien pomysł może nic specjalnego ale chciałabym starać się o dotacje z up . Może ktoś z was wie ile można teraz dostać ,czy długo trwa załatwianie tych wszystkich spraw no i czy długo czeka się na decyzja ......

Gość nowaaa111
czy ktoś może coś wie na ten temat ?????

Gość chełpiący się
odiwedź stronę www swego PUP-u, proste...

Gość miałam ten sam plan
niestety zrezygnowałam ponieważ przerosły mnie formalności i wymagania UP. Najlepiej żebyś była bezrobotna miała pełne konto, duży wkład własny, 2 poręczycieli, i zakładasz firmę odpowiadającą ich wymogom. Wtedy może się załapiesz na kwotę do 12 tyś. (tyle jest w moim miescie)

w 3 miescie do 40 tyś, bez wkladu wlasnego, formalnosci sa ale bez przesady, wystarczy miec dobry pomysl ;)

Gość nowaaa111
smrodek może napiszesz coś więcej dostałeś taka dotacje . Tez słyszałam ze to dużo zależy od tego w jakim up bierzesz ze nie wszędzie jest trudno

Gość taka.jadna.ja
moj brat (24 lata) dostal 47 tys plus przez pol roku 1300 co miesiac jakiejs zapomogowej pomocy -czy cos takiego bylo duzo chetnych, z tego co wiem to 90% sukcesutkwi w tym jak bedzie napisany biznes plan poza tym nie mial wkladu wlasnego zadnego

Gość biznes
spróbuj tutaj www.obuwie-burtons.pl

ja sie jeszcze nie ubiegalam (studiuje - planuje po ) jednak w rodzinie juz kilka osob skorzystalo i idzie ok :)

Gość a ja powiem takk
nie zrażajcie się! przez wszystkie formalności można przebrnąć, nie taki diabeł straszny ;-) ja musiałam mieć żyrantów chyba na kwotę 5tyś (dochód miesięczny)więc może być jeden żyrant, albo i trzech byle by kwota dochodów miesięcznych się zgadzała wkład własny? to ściema w biznes planie nie musisz mieć fizycznie tych pieniędzy wystarczy, że napiszesz w specyfikacji zakupów na potrzeby rozpoczęcia działalności np. zakup mebli-dotacja3tyś zakup komputera-wkład własny 2tyś zakup drukarki-wkład własny zakup towaru =dotacja 8tyś itp chodzi o to, że np piszesz wniosek i robisz spoecyfikacje zakupów i w tym jest założmy 18 tyś środki z dotacji i np 3 tyś zakup ze środków własnych ogólna kwota na otworzenie działalności 21 tyś w tym 18 dotacja +3 środki własne a to czy faktycznie coś kupisz za swoją kasę to tak na prawdę później nikogo nie obchodzi, tyle, że dobrze w papierach wygląda, że też chcesz coś w tą firmę zainwestować ze swojej kasy

Gość a ja powiem takk
taka jedna.....mogłabyś się dowiedzieć z jakiego konkretnie programu korzystał Twój brat? bo mnie baaardzo zaciekawiła ta dodatkowa kasa przez pół roku

Gość miałam ten sam plan
nie wiem o jakich 40-50 tyś mówicie...:o ŚRODKI NA PODJĘCIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ Bezrobotnemu mogą być przyznane jednorazowo środki na podjęcie działalności gospodarczej w wysokości nie przekraczającej 6 krotnej wysokości przeciętnego wynagrodzenia. Aktualnie, w III kwartale 2010 r., przeciętne wynagrodzenie wynosi 3 203,08 zł. to jest ze strony up.

Gość nowaaa111
NO DOKŁADNIE A SŁYSZELIŚCIE O TAKIEJ DOTACJI JAK ZATRUDNI SIĘ KOGOŚ Z WSI TO TEZ MOŻNA DOSTAĆ JAKAŚ KASĘ Z TO ? A JA POWIEM TAKK.... A TY STARAŁAŚ SIĘ O DOTACJE DŁUGO TO TRWAŁO ????

Gość a ja powiem takk
z tym pracownikiem, to wcale nie koniecznie musi być ze wsi rozwijasz firmę, tworzysz dodatkowe stanowisko pracy i przez chyba rok up Ci dopłaca za pracownika, albo pokrywa wszystkie koszty związane z jego zatrudnieniem, albo jakiś większy procent, tego nie jestem pewna o większe piniądze na biznes można się starać w urzędach marszałkowskich, to tam właśnie dają taką dużą kasę w UP tak jak ktoś już wyżej napisał 6x średnie miesięczne wynagrodzenie u mnie trwało ponad 3miesiące, dwa miesiące czekałam na kurs ABC Przedsiębiorczości(obowiązkowy)kurs świetna sprawa, biznes plan był zaliczeniem całego kursu i jednocześnie załącznikiem do wniosku po złożeniu wszystkich dokumentów czekałam jakiś miesiąc na decyzję, potem jeszcze musiałam pojawić się z żyrantem i za kilka dni miałam już kasę na koncie

Gość a ja powiem takk
a potem miesiąc na rozliczenie się z pieniędzy i przedłożenie wszystkich papierów do UP

Gość nowaaa111
NO TO TROCHĘ TO TRWA A MOŻNA ZAPYTAĆ ILE DOSTAŁAŚ???A SĄ TAKIE CZĘSTE KONTROLE BO KTOŚ MI MÓWIŁ ŻE WTEDY CO MIESIĄC MASZ KONTROLE

Gość a ja powiem takk
a i jeszcze jedno na kurs dojeżdżałam miałam całkowity zwrot kosztów +stypendium szkoleniowe :-) wcześniej załatwiłam sobie też inny kurs, który był bardzo drogi i trwał 2 tygodnie (tu trzeba uderzyć bezpośrednio do dyrektora/kierownika UP) pokryli mi 100% wszystkich wydatków (zakwaterowanie+wyżywienie+dojazd+stypendium szkoleniowe) jestem mega zadowolona :-D dodam, że UP wcale nieduże miasto powiatowe

Gość adinnaaaa
ja wzielam 19 tys. najlatwiejsza kasa jaka kiedykolwiek dostalam

Gość a ja powiem takk
w sumie gdyby nie ten kurs, to kasę miałabym w miesiąc , więc wg mnie to szybko ale nie we wszystkich up są wymagane te kursy, nie we wszystkich potrzebny jest żyrant (to chyba takie wewnętrzne widzimisie) kontrolę miałam po 5miesiącach(oczywiście była zapowiedziana), trwała mniej niż 5 minut i polegała na tym, że pani miała listę kilku rzeczy zakupionych z dotacji(takich, które potencjalnie mogłabym zabrać sobie do domu)i sprawdziła czy są one aktualnie na stanie, (zapytała tylko o 2 rzeczy) zrobiłą kilka fotek i sobie poszła u koleżanki natomiast w trakcie takiej kontroli babka spradzała każdą pierdołę zakupioną ze środków z up, więc nie ma reguły, zalezy na kogo się trafi mogę podpowiedziec, że jeżeli np kupujecie meble to piszcie Meble- 3tyś, a nie regał 800, lada 400, stół 500 itp Towar 10tyś (to , tamto, owamto itp) nie rozdrabniajcie się bo możę was to zgubić przy rozliczeniach wtedy łatwiej manewrować nawet jak sie ceny zmienią,bo jak napiszesz , że kupisz stół za 100, a kupisz faktycznie za 700 to się przyczepią, dopuszczalne odstępstwa to 10% od podanych cen we wniosku

Gość nowaaa111
ADINNAAAAA A ILE CZEKAŁAŚ DŁUGO ZAŁATWIAŁAŚ ??

Gość a ja powiem takk
ja dostałam 19400, ale ta kwota się często zmienia o kilkaset zł właśnie w zależności od aktualnej średniej krajowej

Gość Marian 678
Na dofinansowanie z UP nie czeka się długo,zależy ile jest wniosków i jak dobry był nasz biznesplan. Wszystkie niezbędne porady znajdziecie na http://www.e-b2b.org/

Gość gość
Moim zdaniem warto inwestować. Ja dostałem 40 tysięcy na rozwój firmy, która zajmuje się recyklingiem i przetwórstwem tworzyw sztucznych. Zatrudniam 5 osób, kupilem maszyny w http://www.pol-service.pl/ - magazyn wynajmuję. Generalnie biznes się opłaci, ale trzeb nieustannie dbać o zamówienia.

Gość gość
ja bym założyla piekarnie, teraz mozna dostac dotacje na sprzet i kupic - a firm, ktore sprzedaja takie maszyny jest wiele, na przyklad www.guztech.pl :)

Gość Dominik5632
Co do PUP można dostać do 20 tys złotych. Chociaż dostać dofinansowanie z PUP jest bardzo cięzko, sam sie starałem pare razy i za każdym razem brakowało pieniędzy. Radziłbym Ci rozglądnąć sie lepiej za dofinansowanie z Unii, dużo więcej można dostać kasy i łatwiej. Dostałem 40 tys z Unii bez problemu. Wnioski i sprawy papierowe powierzyłem firmie z mojego regionu: https://www.ppg24.pl/z-podkarpacia/mielec Szary człowiek sam sobie nie poradzi z tymi papierkami.

Gość wiktoria741
Jeśli chcesz zdobyć dotację z unii zgłoś się do https://www.sekwencja.eu/ Uzyskasz pełne wsparcie i dokumenty, które trzeba złożyć żeby dostać dotację. Zaoszczędzisz sobie stresu i sporo czasu.