Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kadzidełko

Ciasto dla początkujacej

Polecane posty

Poratujciemnie jakims łatwym przepisem na dobre ciasto. Dsopiero ucze sie gotowac i piec i chcialabym zacząc od czegos łatwiejszego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pani prut- prut
najlatwiejsze ciasto w swiecie: do prodiza albo na okragla foremke wysmarowana tluszczem i posypana bulka tarta -3 jajka rozbeltac z 3/4 szkl cukru i 1 cukrem waniliowym -dodac 1/2 rozpuszczonej margaryny -1 szk i 1/3 maki, pol proszku do pieczenia wlac do formy posypac owocami( jablka, gruszki, sliwki, wisnie, rabarbar, porzeczki) piec az patyczek bedzie suchy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość miśka86
jablka prazone w sloiku (mozna kupic wszedzie) mala torebka rodzynkow mala torebka orzechow wloskich (posiekac) 2 szklanki maki 1 szklanka cukru 2 jaja pol szklanki oleju lyzka sody oczyszczonej cynamon mieszasz wszystko razem w duzym garze, po czym wylewasz na blache i pieczesz ok 40 min w 200st. (moze byc, ze dluzej) nie ma nic prostszego. zadnych wartsw, podpiekania, kruszonki etc. po prostu wszystko razem. ciasto jest pyszne. pozdrawiam miśka http://wodakokosowa.wordpress.com/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Najprostsze na świecie napoleonki.Kup 2 duże opakowania krakersów "Lajkonik" , 2 opakowania masy do karpatki, takiej którą rozrabia się tylko w mleku "Delekta" W prostokątnej blaszce ułóż na dno warstwę krakersów , wyłóż zrobioną wg przepisu masę karpatkową ( z 2 szt.)Na to ułóż w ten sam sposób jak na spodzie krakersy.Posyp je z wierzchu cukrem pudrem,odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce , aż zmiękną .Są naprawdę przepyszne i nie wymagają umiejętności kulinarnych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Uwielbiam piec , więc przepisów mam bardzo dużo i takich prostych i trudniejszych!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
to zależy z jakiej grupy ciast? Torty , serniki, szarlotki a może super pyszne rafaello, makowce,babki, zawijany wafel, może ciasto miodowe z masą budyniową?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ANN555
Murzynek na Bon Appetit na początku. Bardzo łatwy, tani i pyszny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość łazienkowy problem
czekam dziewczyny bo jutro muszę coś wyczarować to dajcie przepis :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość łazienkowy problem
aha i na dużą blachę przepisu szukam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Adabodzi
No to daje naprawdę proste i smaczne ciasto,które właśnie wyjełam z piekarnika.2 szklanki mąki,szklanka cukru ,łyżka cynamonu,łyżka kakao,szklanka mleka,3/4 szklanki oleju,łyżeczka sody,pół łyżeczki proszku do pieczenia ,jedno jajko,łyżka dżemu.Wsypujemy do miski mąkę ,cukier,cynamon,kakao dodajemy mleko,olej,sode,proszek,jajko i dżem.Pieczemy około 30 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.Na dużą blachę weź podwójną porcie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
łazienkowy problem podaję Ci przepis na miodownik z orzechami: 3 szklanki mąki tortowej 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła 3 łyżki gęstej śmietany 3 łyżki miodu prawdziwego 1 kopiata łyżeczka sody Składniki ciasta połączyć i zagnieść ciasto.Podzielić je na trzy części.Cienko rozwałkować, każdy placek piec osobno, uprzednio nakłuwając go widelcem.Placki piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.W piekarniku nagrzanym do 180s.C przez 10 - góra 15 minut. Ostudzone przełożyć masą. Masa: 1,5 szklanki mleka 5 żółtek 3/4 szklanki cukru,cukier waniliowy 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej 1 kostka masła. Z żółtek i cukru ubić "kogel-mogel".W tym czasie w garnku zagotować mleko.Do kogla mogla dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną,cukier waniliowy i kilka łyżek zimnego mleka dla rozrzedzenia( tak by była łatwa do wylania).Masę jajeczną wlać do gotującego się mleka ,energicznie ubijając.Gotować ,aż zrobi się gęsty budyń.Wystudzić.W osobnym naczyniu ubić masło ubijając dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu.Do masy można dodać mielonych orzechów włoskich, wiórek kokosowych,, 1 łyżeczkę sypkiej kawy prawdziwej,lub kilka łyżek kawy CAPUCZINO wg uznania i gustu!!!! Masa przekładać upieczone placki, wierzch polać polewą czekoladową. Ja rozpuszczam w kilku łyżkach mleka pół tabliczki czekolady gorzkiej i pół tabliczki czekolady mlecznej + 1 łyżka masła + kilka żelków.Wierzch jeszcze nie zastygłej polewy posypuję sporą ilością drobno siekanych orzechów włoskich.Zamiast polewy można posmarować masą krówkową- ale będzie b. słodkie!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Następnym takim ciastem na dużą blachę jest jabłecznik z pianką kokosową: 3/4 kostki margaryny lub masła 3 szklanki mąki tortowej lub krupczatki , lub pół na pól, 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany (gęstej) 4 żółtka Z podanych składników zagnieść ciasto, 3/4 ciasta w woreczku włożyć do lodówki na 1 godzinę, 1/4 ciasta w woreczku do zamrażarki też na 1 godzinę. 1 kg jabłek , obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z 3-4 łyżkami cukru,1 cukrem waniliowym lub cynamonem. Na blaszce wyłożyć ciasto z lodówki, ponakłuwać je widelcem. Na ciasto wyłożyć jabłka wymieszane z cukrami.Wierzch jabłek oprószyć 1 (sypkim) kisielem cytrynowym .Na jabłka wyłożyć piankę kokosową , którą robi się z 4 białek - pozostałych z ciasta.Białka ubić z 3/4 szklanki cukru na sztywną pianę a następnie dodać 20 dkg wiórek kokosowych i delikatnie wymieszać.Piankę wyłożyć na jabłka.Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki ( na grubych oczkach tarki) Ciasto piec w temperaturze 200 - 220st.C 40 - 45 minut.Wierzch można polać "esami - floresami" z rozpuszczonej czekolady.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
łazienkowy problem - podam Ci też przepis na rafaello jest pyszne, ale przepis jest na tortownicę , jeśli chcesz na dużą blaszkę , to weź podwójną porcję składników. Podaję ci składniki na tortownicę: BISZKOPT CZEKOLADOWY: 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady (zamiast czekolady można dać 3 łyżki kakao) 1 łyżeczka masła Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę,do piany powoli dodawać po jednym żółtku i porcjami cukier - miksować, aż do rozpuszczenia cukru.W międzyczasie rozpuścić czekoladę z 1 łyżeczką masła,aż będzie płynna (najlepiej w kąpieli wodnej)Do zmiksowanych jaj i cukru dodać po woli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie zmiksować,nadal miksując dodawać powoli letnią czekoladę( porcjami).Dokładnie wymieszać.Wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy.Piec 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Biszkopt po ostudzeniu przekroić na 2 części. Masa na te 2 biszkopty to 1 opakowanie ( 100g) płatków migdałowych, 2 szklanki mleka, 2 białe czekolady, 1 ciemna czekolada, 3 szt."Śnieżki - śmietanki, 20 dkg wiórek kokosowych. Mleko zagotować - 1 szklanką gorącego mleka zalać wiórki kokosowe a w drugiej rozpuścić 2 białe czekolady,tak aby się całkiem rozpuściły.Wystudzić.W ostudzonej białej czekoladzie ubić 3 Śnieżki, wsypać namoczone i ostudzone wiórki.Całość dobrze wymieszać.Masę podzielić na 2 części i wylać po 1/2 części na każdy biszkopt.Posypać płatkami migdałowymi i polać zygzakami, rozpuszczoną gorzką czekoladą.Dać na kilka godzin w chłodne miejsce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Na necie znalazłam też fajny przepis na ciasto "cycki murzynki" i styropian wyglądają,na naprawdę smaczne, jak zechcesz to podam przepisy.!!! Idę już spać .Dobrej nocy życzę!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Oto przepis jaki znalazłam na "Cycki murzynki" Biszkopt ciemny: 4 jajka 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao tłuszcz do wysmarowania formy Ciasto makowo-kokosowe: 6 białek 20 dag wiórek kokosowych 20 dag maku (nie moczyć, nie kręcić) 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy Masa: 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 6 żółtek 1 łyżka mąki 1 kostka masła 1 mała paczka biszkoptów polewa czekoladowa Ciasto ciemne: Ubić białka razem z cukrem na sztywno mikserem. W osobnym małym naczyniu rozmieszać żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane żółtka wmieszać łyżką do białek. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do nasmarowanej tłuszczem formy i piec ok 30 minut w temperaturze 160 stopni. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na pół, można nasączyć ponczem ale nie jest to konieczne. Ciasto makowo-kokosowe: Ubić białka, dodać cukier puder, cukier waniliowy, wiórka i ma. Wymieszać wszystko. Na wysmarowanej blasze piec 30 minut. Masa: W 1/4 szklanki mleka należy roztrzepać żółtka z mąką. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i wlewamy do niego mleko z rozrobionymi żółtkami i mąką cały czas mieszając. Ucieramy masło i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Kolejność warstw: Ciasto ciemne biszkoptowe kroimy na dwie części i na spód idzie jedna z nich. Następnie wykładamy połowę masy budyniowej. Później ciasto makowo-kokosowe. Następnie druga część masy budyniowej i druga część ciasta ciemnego. Na górze układamy biszkopty i polewamy je polewą czekoladową. Na szczycie każdego z nich można dać rodzynka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
A to na "Styropian" ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 5 żółtek 1 kostka margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia masa: 5 białek 1 litr śmietany 18% 20 dag wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 duży budyń waniliowy lub 2 małe Ze składników na ciasto zagnieść typowe ciasto kruche. 1/3 tego ciasta należy włożyć do zamrażalnika około 2 godziny wcześniej. Przygotowanie masy: białka należy ubić wraz ze szczyptą soli na sztywno. Przy pomocy łyżki trzeba dodać pozostałe składniki. Blachę smarujemy tłuszczem i wkładamy ciasto kruche. Na ciasto wylewamy masę. Na wierzch ucieramy na tartce pozostałą część ciasta kruchego, którą mamy w zamrażalniku. Ciasto należy piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Najprostrze na świcie to jest Tiramisu i w dodatku bardzo szybkie Składniki 3 opakowania serka mascarpone po 250 g (najlepsze z Piątnicy) 0,5 l śmietany kremówki 36 % 2 czubate łyżki cukru pudru szklanka zaparzonej mocnej kawy (może być rozpuszczalna 5 łyżeczek na szklankę) 1/3 szklanki alkoholu (ajerkoniak lub likier kawowy) duża paczka biszkoptów do tiramisu (podłużne) kakao Zaparzyć kawę, odczekać, aż wystygnie, dodać do niej alkohol. Njalepiej przelać to do miseczki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodawać serek mascarpone. Wymieszczać dokładnie na gładką masę. Biszkopty pojedyńczo maczać w kawie z alkoholem i układać je jeden obok drugiego, na tacy lub płaskim półmisku (moja taca ma 20 cm x 32 cm, mieszczą się dwa rzędy). Rozsmarować krem na biszkoptach i na nim znowu ułożyć nasączone biszkopty. Na tych biszkoptach rozsmarować resztę kremu. Obsypać wierzch przez sitko kakao. Najlepiej jak tiramisu poleży w lodówce kilka godzin. Wtedy biszkopty bardziej połączą się z kremem. http://wkuchniiwogrodzie.blogspot.com/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
kuchareczka_m - znam to ciasto , ale u mnie głównym zjadaczem ciast jest moje dziecko !!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to można zrobić bez alkoholu, za to z truskawkami, jest jeszcze lepsze, no ale niestety na truskawki trzeba jeszcze poczekać. :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Ale mi narobiłaś smaka !!!! Uwielbiam ciasta z truskawkami .Masz może jakiś sprawdzony przepi, taki na biszkopcie z dobrą masą i galaretką?????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mówisz i masz :) ten przepis raz robiłam latem,ale i tak nie przebił tiramisu z truskawkami, jest bardziej pracochłonny no ale też dobry. Biszkopt: po 8 łyżek mąki, cukru i masła 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy Masa: 2 szklanki serka homogenizowanego 1/2 szklanki cukru 30 dag truskawek łyzka żelatyny Ponadto galaretka truskawkowa Biszkopt: jajka oddzielić białka od żółtek. z białka ubić pianę, gdy jest sztywna, nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukier, następnie kolejno - żółtka na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę o średnicy 28 cm. wysmarować tłuszczem, przełożyć do niej ciasto. Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do 170 C. Masa: żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami wody, gdy napęcznieje, ogrzewać na wolnym ogniu, mieszając do zawrzenia, ostudzić. Zimny serek zmiksować z cukrem, wymieszać z żelatyną. Truskawki umyć, 1/2 bez szypułek zmiksować z masą serową. Odłożone podzielić. Część dodać do masy. Na biszkopt wyłożyć masę i truskawki, wstawić do lodówki. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem, tężejącą wlać na ciasto. http://wkuchniiwogrodzie.blogspot.com/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Wielkie dzięki , już jutro robię , truskawki mam mrożone mniammmmm!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szukam przepisu na krem
do ciasta budyniowy ale na soku zamiast mleka i była tam jeszcze galaretka chyba sucha wmieszana kojarzy ktoś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
do pani margolki: znalazlam przepis na jablecznik z pianka, upieklam w ten likend i jest - a raczej byl :D - przepyszny!!!!!! dziekuje za przepis!!:)🌼 🌼🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×