Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wtorek.01901

Ciąża a wirus HIV

Polecane posty

Gość wtorek.01901

Mam pytanie, czy gdy kobieta rodzi dziecko, automatycznie i dziecko i mama przebadana jest na obecność wirusa hiv?

Badanie trzeba przeprowadzić przed porodem. Jeżeli u matki wykryty zostanie HIV, wskazane jest cesarskie cięcie, w celu uniknięcia kontaktu dziecka z krwią matki podczas normalnego porodu.

Gość wtorek.01901
czyli jeśli przed porodem nie było przeprowadzonych badan na wirus HIV wtedy nie wiadomo czy jest zarazona czy nie, tak samo i dziecko. tak? Czy automatycznie takie badania sie wykonuje przed porodem?

Gość wtorek.01901
hm?

Gość jhdsjddsj
powinnaś je zrobić już teraz żeby uchronić dziecko przed zarażeniem :O a nie czekać czy się zarazi czy nie.

Gość wtorek.01901
Ale nie,ja nie jestem w ciąży, tylko pytam tak czysto teoretycznie. Gdybym była w ciąży i podejrzewałabym HIV to bym nie siedziała na forum i bym nie pytała tylko byłabym już dawno u lekarza.

Gość wtorek.01901
Po porostu jestem ciekawa czy kobiety w ciązy maja badania na hiv robione zeby potem ewentualnie uchronić dziecko przed hiv

Gość wtorek.01901
wiec jak? są badania obowiązkowe wczesniej przed porodem robione czy nie ?

ja miałam takie badanie w pierwszym trymestrze. Lekarz zapytał czy chce badanie na obecność wirusa hiv zgodziłam się i dostałam skierowanie na badanie za darmo. Myślę, z warto zrobic badanie zwłaszcza, że wirusem mozna się zarazić np: u dentysty, robiąc tatuaż itd..

Gość wtorek.01901
dziękuję za odpowiedz :) tak myślę, że gdyby te badania były jakoś w miarę obowiazkowe, to wtedy mogła by się zmniejszyć choć trochę liczba ludzi zarażonych.. i kobiety w ciązy same powinny zabiegać o takie badanie.