Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

rudaaa666

konspekt matura

Polecane posty

Już nie wyrabiam czy jest tu ktoś kto może mi pomóc? To są wnioski z mojego konspektu: Kłamstwo używane jest w różnych sytuacjach czasami wynika z litości czasami z chęci ukrycia zbrodni. Na podstawie opowiadania ''Proszę państwa do gazu'' obserwujemy motyw kłamstwa szlachetnego. Autor przedstawia bohatera, który okłamuje ludzi idących na śmierć. Dzięki temu żyją oni dłużej w nieświadomości. Natomiast w ''Liliach'' Adama Mickiewicza obserwujemy kobietę chcąca ukryć swoją zbrodnię. Niestety jedno kłamstwo ponosi za sobą kolejne. W ''Świętoszku'' Moliera obserwujemy człowieka pozbawionego jakichkolwiek skrupułów. Jedyne czego pragnie to władza i pieniądze. W ''Kamizelce'' Bolesława Prusa obserwujemy małżeństwo, które okłamuje sie wzajemnie po to, aby drugie było szczęśliwe. Dają sobie tym samym chwile nadziei. W ''Doktorze Piotrze'' możemy zaobserwować człowieka, który dla swojego syna okłamuje i okrada innych. Nie ma żanych wyrzutow sumienia. Okłamywał syna co spowodowało, że ten wyjechał. temat: Na wybranych przykładach literackich zanalizuj, jak w literaturze prezentowany jest problem prawdy i kłamstwa. Mam już serdecznie dość ciagle jest żle czy ktos mi powie co tu jest źle? Chodzi takze o znaki interpunkcyjne

Gość AnnaMariAjOPEK-cIHCOPEK
Kłamstwo używane jest w różnych sytuacjach - czasami wynika z litości, czasami z chęci ukrycia zbrodni. Na podstawie opowiadania ''Proszę państwa do gazu'' obserwujemy motyw kłamstwa szlachetnego. Autor przedstawia bohatera, który okłamuje ludzi, idących na śmierć. Dzięki temu żyją oni dłużej w nieświadomości. Natomiast w ''Liliach'' Adama Mickiewicza obserwujemy kobietę, chcącą ukryć swoją zbrodnię. Niestety, jedno kłamstwo ponosi za sobą kolejne. W ''Świętoszku'' Moliera obserwujemy człowieka pozbawionego jakichkolwiek skrupułów. Jedyne, czego pragnie, to władza i pieniądze. W ''Kamizelce'' Bolesława Prusa obserwujemy małżeństwo, które okłamuje się wzajemnie po to, aby drugie było szczęśliwe. Dają sobie tym samym chwile nadziei. W ''Doktorze Piotrze'' możemy zaobserwować człowieka, który dla swojego syna okłamuje i okrada innych. Nie ma żadnych wyrzutów sumienia. Okłamywał syna, co spowodowało, że ten wyjechał. Poprawiłam błedy.

Gość zarośnięte OO
pokaż piizdę to coś się wymyśli ;)

Gość kil98i
ja dzis 12 razy drujowalam konspekt w szkole :D

O matko dziękuję Anno Mario Jopek ratujesz mi życie i wcale nie żartuję. Ja mój wspaniały konspekt drukuję około 20 raz i mam dość... A nauczycielka w słowach nie przebiera