Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Jordan123

Bibliografia

Polecane posty

Mam do Was takie pytanie, jako że moja polonistka totalnie olała temat prezentacji na maturze... Wybrałem temat "Ukaż motyw walki o niepodległość w wybranych utworach literackich". Chce go zawęzić do samych powstań (styczniowe i listopadowe) ale kompletnie nie wiem jak to ująć i gdzie umiescić w bibliografi. Bradzo prosze o pomoc.

Jeszcze chce wam pokazać moją bibliografie, jakby ktoś mógł sprawdzić czy jest dobra (w sensie te przecinki itp) to bede bardzo wdzięczny. Temat prezentacji: Ukaż motyw walki o niepodległość w wybranych utworach literackich. Bibliografia: I.Literatura podmiotu: 1.Mickiewicz Adam, Wiersze, Warszawa: wyd. Czytelnik, 1975, Reduta Ordona str.313-317 2.Orzeszkowa Eliza, Gloria Victis, wyd. Spes, Kraków, 2003, 3.Słowacki Juliusz, Kordian, Warszawa: wyd. Kama, 1996, 4.Słowacki Juliusz, Sowiński w okopach Woli, Warszawa: Wydawnictwo Czytelnik, 1999 5.Żeromski Stefan, Opowiadania, Warszawa: wyd. GREG, 2002, Rozdzióbią nas kruki, wrony II.Literatura przedmiotu: 1.Makowski Stanisław, „Kordian Juliusza Słowackiego, Warszawa: wyd. Czytelnik, 1976, Problem powstania listopadowego, str.151-153 2.Markiewicz Henryk, Prus i Żeromski-Rozprawy i szkice literackie, Warszawa: wyd. PIN, 1964, Rok 1863 w twórczości Żeromskiego, str.385-401 3.Matyszko Jadwiga, Szkolny słownik tematów literackich, wydanie 1, Białystok, wyd. Printex, 1999, A. Mickiewicz ,,Reduta Ordona",,,Powstania Narodowe" , str.176-177 4.Sławiński Janusz , Głowiński M., Kostkiewiczowa T., Okopień-Sławińska A.,Słownik terminów literackich, wydanie 2 poprawione,Wroclaw, wyd. Zaklad Narowody im. Ossolińskich, 1988, "Motyw", str. 298