Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lalalalalalala

ważne

Polecane posty

Gość lalalalalalala

Mam do was jedno małe pytanie :) Przez prawie 3 lata pracowałam jako pomoc w obsłudze klienta w sklepie odzieżowym niestety na czarno więc nie mam świadectwa pracy. Teraz staram się o pracę w takich sklepach. No i właśnie czy mogę wpisać tą prace w cv w doświadczeniu zawodowym?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lalalalalalala
Nikt nie doradzi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Grzegorz Kaczmarczykiewicz
Wpisaj , że masz doświadczenie w w/w zakresie , ale nie podawaj szczegółów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość abcd-abcd
Zaparcie występuje wtedy, gdy oddawanie stolca ma miejsce rzadziej niż jeden raz na dobę. Dzieje się tak na skutek zwolnienia przesuwania się mas kałowych, co jest konsekwencją zwolnienia ruchów perystaltycznych jelit. Towarzyszy mu zwykle złe samopoczucie, bóle głowy, nudności, brak apetytu, a nawet stany podgorączkowe. Prostymi środkami przeciwdziałającymi zaparciom są: ruch, pożywienie z dużą zawartością błonnika, niehamowanie odruchu wydalania. Regulująco na wydalanie stolca mogą wpływać: szklanka wody, łyżeczka masła, miodu, sok z kwaśnej kapusty lub aloesu, spożywane przed snem albo przed śniadaniem. Nie należy natomiast pochopnie stosować środków przeczyszczających. Pomocne są czopki glicerynowe. Zabiegiem ułatwiającym wydalanie stolca jest lewatywa. Zaparcia stolca mogą powstawać z różnych przyczyn, nie tylko z powodu niedostatecznej perystaltyki jelit (postać atoniczna), lecz również z powodu nadmiernych skurczów jelit (postać spastyczna) oraz z braku odruchowego pobudzenia defekacji przez masy kałowe w prostnicy. Atonia jelit występuje zazwyczaj jako wyraz zaburzeń układu nerwowego autonomicznego przy przewadze pobudzenia nerwów współczulnych, natomiast zaparcie spastyczne powstaje przy przewadze układu nerwowego przywspółczulnego. Niekiedy atonia jelit powstaje podczas żywienia się pokarmami nie dającymi resztek niestrawnych, albo przy braku wytwarzania się odpowiednich bodźców chemicznych poprzez rozkład bakteryjny zawartości przewodu pokarmowego. W tych wypadkach po podawaniu pokarmów nie ulegających całkowicie strawieniu (najlepiej podawać pokarmy zawierające trudno strawną celulozę) zaparcie ustępuje. Jedną z najczęstszych przyczyn zaparcia jest brak prawidłowego odruchu pobudzenia defekacji przez masy kałowe w prostnicy. Zwykle zjawisko to występuje u osób wstrzymujących oddawanie stolca mimo istniejącego parcia. W warunkach prawidłowych masy kałowe przechodząc do prostnicy wywołują odruch defekacji. Przy wstrzymywaniu oddawania stolca pomimo parcia odruch parcia stopniowo zanika i w następstwie, mimo obecności nawet dużych ilości kału w prostnicy, odruch defekacji, a tym samym sama defekacja, nie następuje. Pod wpływem odpowiedniego treningu odruch ten znów powraca i defekacja jest prawidłowa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×