Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kdkfdhfhfhfog

robilam badanie krwi i....

Polecane posty

Gość kdkfdhfhfhfog

wyszlo mi ANEMIA MIKROCYTOZA MIKROCYTY HYPOCHROMIA. Co to znaczy?:( To jest poważne?:( nie znam sie w ogole...

Gość odpowiem też ......
poczytaj w necie ...a najlepiej będzie jak pokażesz wyniki lekarzowi

prawdopodobnie masz niedobór zelaza,nic powaznego,lekarz przepisze Ci preparaty z zelazem( np ferrum) i wszystko powinno wrocic do normy,mozesz tez miec niedobory wit z gr B(6 i 12),lub zatrucie olowiem . wystepuje tez ten stan w niedozywieniu(odchidzasz sie ostatnio bardzo drastycznie?) wystepuje tez w innych schorzeniach..ale sa one sporadyczne:) Lekarz na pewno wyjasni Ci przyczyne takiego wyniku.

Gość to jest niedokrwistość
z niedoboru żelaza. Nic strasznego

Gość kdkfdhfhfhfog
nie odchudzam sie w ogole... ale widzialam w necie ze jak jakies mikrocyty hypochromiczne to nowotwor czy cos takiego...:(

Gość Żart na Prime Aprilis
Jest to wirus HIV

Gość pieczykow
Mikrocytoza - stan hematologiczny charakteryzujący się występowaniem we krwi krążącej mikrocytów, tzn. małych krwinek czerwonych, o średnicy mniejszej od średnich wartości uznawanych za normę, a więc mniejszej lub równej 6 mikrometrów. Pojawienie się mikrocytów nie jest stanem chorobowym, lecz wyrazem zakłócenia procesu erytropoezy. MIKROCYTY - krwinki czerwone o nieprawidłowo małej wielkości; m. występują w niektórych typach anemii, np. anemii niedoboru żelaza. Hipochormia krwinek czerwonych jest to stan, w którym znajduje się mniejsza ilość hemoglobiny w krwince niż prawidłowo, inaczej mówiąc, wskazuje na niedokrwistość z niedoboru żelaza Jednym słowem masz anemię, spowodowaną niedoborem żelaza. Dostaniesz żelazo w tabletkach, które bedzie musiała brać przez jakieś 2 miesiące i po krzyku...

niedokrwistość mikrocytozowa NIEDOBOR ZELAZA Niedostateczna podaż Niedoborowa dieta Zaburzenia wchłaniania Resekcja żołądka lub jelita cienkiego Przewlekłe biegunki Zwiększone zapotrzebowanie Ciąża Intensywny wzrost Zwiększona utrata Przewlekłe krwawienia z przewodu pokarmowegoz dróg moczowychz dróg rodnychkrwioplucie Obfite miesiączki CHOROBY PRZEWLEKŁE (np) Reumatoidalne zapalenie stawów Zespół Feltyego Toczeń układowy Amyloidoza

no dokladnie jesli tylko to jest zmienione to po prostu niedobory zelaza.. ja sama kiedys mialam fatalne wyniki,tez bralam zelazo ale ja wybralam w zastrzykach(balam sie o zeby) i nie szperaj w necie i na forach bo tam okazuje sie ze jak ma sie drgajace miesnie to ma sie SM..a nie brak magnezu. nawkrecasz sie i tyle

Gość kdkfdhfhfhfog
ktos pytal o te wyniki napisze te co nie sa w normie HGB 10.3 a norma jest od 11.0 do 17.0 HCT 34.2 norma od 35.0 do 55.0 MCV 66.8 norma od 80.0 do 100.0 MCH 20.1 norma od 26.0 do 34.0 MCHC 30.1 norma od 31.36.0

Gość kdkfdhfhfhfog
nie mam tego, robilam tylko morfologie, ob to jest inne badanie?

wiec tak na Twoim miejscu bym jeszce zrobila poziom elektrolitow.:) cala ta reszta zmian spowodowana jest wlasnie na moje oko niedoborem zelaza.. co do OB zazwyczaj ejst robione razem z morfologia(mize pisac OB lub odczyn biernackiego)-swiadczy o wszystkich stanach zapalnych w orgnizmie,

Gość kdkfdhfhfhfog
ok dziekuje za odpowiedzi:)

Gość kdkfdhfhfhfog
zobacze co lekarz powie...

Gość Myszka 1234
Tez miałam takie wyniki i anemię z niedoboru żelaza - dostałam ferrum włąsnie

Gość kdkfdhfhfhfog
dam znać:) pozdrawiam

i ie szukaj w necie bo uwierz mi-wynikow krwi nie mozna interpretowac przez pryzmat jednej czy tylko 2 zmienionych norm..ale przez calosc.. wiec nie schizuj sie nowotworami..bo nie ma to sensu:) ja mialam np hemogl 9..i co??zyje?zyje:) i mam sie calkiem dobzie:)

Gość Myszka 1234
tez miałam 9:) Koleżanki mama około 5:)

a z tym 5 to ona po poeracji byla?????masakra.. ja przy 9 padalam na twarz..bladosci nie widzialam bo chodzilam na solarium,a sennosc i zmeczenie zwalalam na trwajaca akurat sesje,kiedy to student malo je malo spi malo pije itd.. wydalo sie podczas oddawania krwi.,gdy po badaniu hemoglobiny pani dr wyszla z sali i proszac mnie na bok powiedziala ze z takim wynikiem to ja sama niedlugo bede potrzebowala transfuzji..wypisala skierowanie na reszte badan i dala zwolnienie na tydzien.:P:P:P musialam jesc duzo salaty ktorej nienawidze,babcia wlewala we mnie hektolitry soku z burkaow a mama dawala zastrzyki z zelaza ;] dupcia sina byla ale zeby zdrowe:Phehehe

Gość mi lekarz
powiedzial ze ferrum czy jakos tak nie powoduje juz psucia zebow,