Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tynka_86

przyspieszenie wpisu do księgi wieczystej

Polecane posty

witam wszystkich i proszę o pomoc, być może ktoś jest w podobnej sytuacji. Mój mąż dostał mieszkanie w darowiźnie, teraz chcemy je sprzedać (pieniadze potrzebne na budowe domu), mamy klientów na to mieszkanie, ale chcą oni aktualny wypis z KW. Wiem jak napisać takie podanie ale zastanawiam się jakich argumentów użyć żeby się zgodzili.. może macie jakiś pomysł?

Gość 222222
ale jakie podanie? idziecie do sądu i od razu wam drukują na miejscu...

Gość no to teraz sobieeee
sprzedac mozesz a za 5 lat to mieszkanie bedzie prawnie ich dopiero

mój mąż nie jest jeszcze wpisany jako właściciel w KW, właśnie chce napisać podanie żeby go jak najszybciej wpisali, stad pytanie do Was, jakich argumentów użyć?

Gość pancia ancia
mieszkanie z darowizny można sprzedać po 5 latach kalendarzowych o czym ty mówisz ?

Gość pancia ancia
on może sobie figurować w KW ale jest napisane że darowizna i od kogo więc o co ci chodzi ?

można je sprzedać kiedy chcesz, pod warunkiem że zadeklarujesz że te pieniądze przesnaczysz w ciągu 2 lat na budowe domy czy inne mieszkanie (trzeba się z tego rozliczyć z US)

Gość pancia ancia
nie ,błędne myślenie

o to że kupujący ma kaprys że chce aktualny wypis z KW gdzie będzie figurował mój mąż (osoba od której kupują mieszkanie). Chce to cholerstwo przyspieszyć bo zależy nam na czasie.

Gość ja na wpis do kw czekalam
okolo 2 tygodnie, tyle chyba maja na te procedure czasu ustawowo. powiedz kupujacemu w czym czym rzecz, powinien zaczekac jesli nie krecicie, bo akurat nic dziwnego w tym nie widze ze chce zobaczyc aktualna kw

Gość chodzi o imię
"można je sprzedać kiedy chcesz, pod warunkiem że zadeklarujesz że te pieniądze przesnaczysz w ciągu 2 lat na budowe domy czy inne mieszkanie (trzeba się z tego rozliczyć z US)" racja moja sąsiadka z dołu miała identyczną sytuację pieniądz muszą iść na budowę, czy kupno innego mieszkania

Gość pancia ancia
nieruchomość nabyta do 2009 roku podatek 19 % od dochodu (różnicy między ceną sprzedaży a nabycia) ulga : na zakup następnego mieszkania , spłata kredytu, zakup działki złożyć oświadczenie w ciągu 14 dni TO JEST DAROWIZNA A NIE UMOWA SPRZEDAŻY

Gość pancia ancia
PRZEPRASZAM MIAŁO BYĆ NAERUCHOMOIŚĆ NABYTA PO 2009 ROKU

skad jesteś że czekałaś tylko 2tyg na wpis?? oczywiście nie jest dziwne że chcą aktualny wypis z KW, ale aktualny mogę i dać + akt notarialny przepisania mieszkania na męża- to wystarczy. Wg notariusza takie dokuemtny są wystarczające do sprzedania-nie trzeba czekać 'na zmiany'. No ale kupujący mają takie życzenie i dlatego ja kombinuję jak tę sprawę załatwić w miarę szybko.. a czasu określonego na zmiany, sąd podobno nie ma.

pancia ancia a darowizna to nie nabycie? tez nabycie, tylko w takiej a nie innej formie. Jest to potwierdzone przez notariuszy..

Gość pancia ancia
ok ale zapłacisz kilkadziesiąt tysięcy podatku a to jest opłacalne ludzie nie sprzedają żeby nie zapłacić tego podatku tak samo jest z mieszkaniami kupionymi za złotówkę

jeśli rozliczysz te pieniądze że przeznaczyłeś je na cele mieszkaniowe to nie zapłace podatku.

Gość pancia ancia
połowa kosztów mieszkania do oddania dla państwa - nonsens chyba że ktoś kupi na podstawie umowy przedwstępnej notarialnej a akt notarialny za 5 lat ale nie znam takiej osoby która by sie podjeła kupna takiego wtedy kredyt pomostowy lub depozyt u notariusza -wielki koszt

Gość pancia ancia
może na cele mieszkaniowe tak, nie wiem ale na budowę domu też ?

no dobrze ale zeszliśmy z głównego wątku :) macie jakiś pomysł na dobitną argumentację??

Gość Gunter
W zyciu nie widzialem głupszej dyskusji na forum tj. odpowiedzi na zadane pytanie wszyscy piszą o dupie maryni tylko zeby ominac temat główny. Tez zastanawiam się jak uzasadnić taki wniosek - wpis po darowiźnie.

Gość a nie możesz iść do sadu i
po prostu o to zapytać? Ja kupiłam mieszkanie i już czekam 3 miesiące na wpis i pewnie jeszcze poczekam...:(

Gość a nie możesz iść do sadu i
a najlepiej wejdź na jakies forum prawne bo tutaj czasem graniczy z cudem zeby sie czegos konkretnego dowiedziec :(

Gość ehhhhhhhhhhhhh................
15:17 [zgłoś do usunięcia] Gunter W zyciu nie widzialem głupszej dyskusji na forum tj. odpowiedzi na zadane pytanie wszyscy piszą o dupie maryni tylko zeby ominac temat główny. Tez zastanawiam się jak uzasadnić taki wniosek - wpis po darowiźnie. Jeśli w Twoim SR trwa jeszcze przepis ksiąg z papierowych na elektroniczne i masz tego pecha, ze akurat Twoja nie została jeszcze zmigrowana to i tak nie wiem jakie byś napisał uzasadnienie do wniosku to krócej niż około miesiąca nie będzie