Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sawqpa

zmiana tabletek antykoncepcyjnych

Polecane posty

Gość sawqpa

zmieniłam tabletki na słabsze wiem ze zaleca sie wtedy tydzien z zabezpieczeniem ale moj chlopak tego nie zrobił:( przed stosunkiem wziełam 4 z nowego opakowania. pomóżcie mi i powiedzcie jakie jest prawdopodobieństwo zajścia w ciązę w takiej sytuacji??? czy tylko "zaleca sie" ten tydzien ostrożności czy to konieczne bo wystepuja dni płodne?

Gość naatalkaaa
Zaleca się wtedy tydzień zabezpieczenia dodatkowo albo przejście z jednych na drugie bez robienia przerwy dlatego, że organizm ten spadek poziomu hormonów może odebrać jako sygnał na owulację i wtedy ona wystąpi. Może ale nie musi. Prawdopodobieństwo na pewno niewielkie. Ale jakieś zawsze. Teraz już nie masz zbytnio wyboru. Dokończ pigułki, a w przerwie zrób test.

Gość sabiabi
mam podobny problem. nikt nic wiecej nie wie? moze procentowo jakie jest prawdopodobienstwo wystapienia owulacji?

Gość salianka
Wszystko zależy od indywidualnych zmian w organizmie.Jeśli zmieniasz pigułki,ale stężenie hormonów jest w nich takie samo, to ochrona jest ciągła (od pierwszej tabletki). Przy zmianie na słabsze, gdy poziom hormonów się obniża, zaleca się dodatkowe zabezpieczenie lub wstrzemięźliwość.To raczej czysta profilaktyka,lecz poparta badaniami - w tym okresie w ciążę zachodzi jakieś 2% kobiet.