Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mirka73

macie jakis przepis na ciasto z serkiem mascarpone? oprocz tiramisu...:)

Polecane posty

podajcie jakis przepis z wykorzystaniem mascarpone. uwielbiam ten serek a tiramisu mi sie znudzilo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bylo tu gdzies
tiramisu wersja letnia z galaretka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
sernik na zimno z owocami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość autorko topiku a
mamy: Prosze bardzo: Kruchy spód: 150 g mąki ( niepełna szklanka) 5 łyżek cukru -pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka Masa serowa: 750 g twarogu 9 % tłuszczu 250 g sera śmietankowego (mascarpone) 1 szklanka cukru 6 jaj 5 płaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mleka ( 160 ml) 50 g roztopionego masła cukier -puder do posypania oprócz tego: 2 kartki z gazety typu Trybuna Ludu lub Wyborcza ;) Są one potrzebne do owijania boków tortownicy z sernikiem. Zmoczone łatwo chłoną wodę i potem ją oddają w postaci pary wodnej ciastu. Dzięki mokrym gazetom ciasto jest puszyste jak ptasie mleczko, wilgotne i łatwo odchodzi od ścianek tortownicy. Para wodna z mokrych gazet spełnia poniekąd rolę kąpieli wodnej. Wykonanie: Składniki ciasta posiekać, zagnieść i rozwałkować. Wyłożyć ciastem dno tortownicy o średnicy 26 cm ( ja wzięłam tortownicę o śr. 28 cm i wyszło super - przygotowany sernik sięgał niemal do samego brzegu, a podczas rośnięcia nawet go sporo przekroczył). Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem i zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. ( wg mnie - lepiej w 200 C, jak każde kruche). Przygotować gazety: kartkę złożyć wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. To samo zrobić z drugą kartką. Przygotowane opaski włożyć do miski napełnionej zimną wodą . Położyć na nich coś ciężkiego, by nie wypływały. Rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania pół szlanki cukru. Żółtka ubić z resztą cukru, dodać ser, twaróg, mleko, roztopione masło i mąkę pszenną zmieszaną z ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Można też cały cukier dodać ( partiami) do ubitych białek. Zwiększy to puszystość ciasta. Do masy serowej dodawać porcjami ubitą pianę, delikatnie mieszając. Otrzymaną masę wylać na podpieczony spód. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Boki tortownicy obłożyć przygotowanymi mokrymi opaskami z gazety. Wstawić do piekarnika na 10 minut, po czym wyjąć. Nie bać się, nie opadnie! Piekarnik wystudzić do 160 stopni. Opaski zdjąć i jeszcze raz namoczyć w wodzie. Ponownie owinąć formę i wstawić do piekarnika na 1 godzinę. Do ciasta można dodać wanilię i 2 białka, które zostały z pieczenia kruchego spodu lub cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny. Jeśli ser jest rzadki, można zmniejszyć ilość mleka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×