Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dietetyczka.

Pytania do dietetyczki.

Polecane posty

Gość djklafjksa
sisisia przeciez to byla ewidentna pomylka, ktora Pani juz wyjasnila. Przestan sie czepiac... Jak patrze, jakie glupoty ludzie na tym forum wypisuja, to i tak dobrze, ze znajduje sie jakis specjalista, ktory ma ochote za darmo pomagac.

Gość adda345
jakie pani by polecała tabletki wspomagajace odchudzanie?

Gość adda345
albo coś na słodycze bo bardzo mnie ciągnie do czekolady? czy faktycznie chrom pomaga bo słyszałam ze dłyższe stosowanie szkodzi?

Gość Dietetyczka.
Jeśli ciągnie do czekolady polecam..czekoladę:) jeśli umiesz się ograniczyć do kostki, bo cukier uzależnia i zaczynamy od kostki a kończymy na tabliczce.chrom faktycznie pomaga i zmniejsza laknienie, ale przy dłuższym stosowaniu uzależnia nas, tak jak wszystkie tabletki wspomagające. Nie ma tabletek na odchudzanie, jedyne co ja polecam to właśnie chrom, i błonnik w proszku.

Gość adda345
właśnie nie umiem ograniczyc sie co do slodkiego ciagnie mnie do niego niestety codziennie :( i to jest moja zmora i jak widze nie ma na to rady szkoda

Gość djklafjksa
Rada jest taka, zeby w takim przypadku w ogole przestac jesc slodycze. Ze 2-3 tygodnie trzeba silnej woli, zeby sie powstrzymac, a pozniej samo mija. Ja niestety tez tak mam, ze jak zaczne od kawalka, to po jakims czasie skoncze na tabliczce. Jak nie jem w ogole, to jest ok.

Gość inka z mlekiem897
Dietetyczko nie przejmuj się durnymi uwagami, zazdroszczą Ci że wiesz więcej od nich ! moja mała rada - w ogóle nie odpowiadaj na tego typu zaczepy to się odwalą, zobaczysz znudzi im się, nie pisz nawet pół słowa w odzewie ! Co do słodyczy ja ich juz nie wiem 2 miesiące, jak to zrobiłam ? przez pierwsze 2-3 tygodnie męczyłam się fakt, chodziłam jak struta tak potrzebowałam cukru, po 3 cim tygodniu ochota odeszła, wydaje mi się że po prostu cukier mi się ustabilizował na optymalnym poziomie i nie mam już takich wahań jak przy jedzeniu śłodyczy, to wszystko

Gość inka z mlekiem897
nie jem miało być

Hej Ja ważę 72 kg przy wzroście 167 i chciałabym chociaż ważyć 65kgJuż różnych diet próbowałam ale po kilku dniach wracałam do normalnego objadania się Nie jem białego chleba ale za to wcinam paczkę wafli ryżowych dziennie Nie jem mięsa może przy niedzieli kawałek kurczaka ale wieprzowiny wcale ale strasznie lubię podjeść słodycze i to zawsze z samego rana Może dlatego że nie słodzę herbaty i spada mi cukier Co zrobić żeby zgubić chociaż 5kg Z góry dziękuje za odp. i pozdrawiam:)

Gość czym słodzić?
Jaki słodzik wybrać? Jaki skład lub nazwa? Co Pani sądzi na temat ksylitolu i stewi? Co lepsze? Obecnie używam słodziku na bazie cyklaminianu sodu i sacharyny. Wykluczam słodziki z aspartamem i cukier zwykły.

Gość inka z mlekiem897
Czy czerwona herbata Pu-Erh pomaga naprawdę schudnąc ?

Gość Dietetyczka.
Jestem bardziej za stewia.ale sposób przetworzenia tego jest ogromnie skomplikowany.dlatego ja zamiast jakiś słodzikow proponuje stosowanie zwykłego cukru gruboziarnistego tylko w mniejszej ilości.

Gość Dietetyczka.
Każda zielona i czerwona herbata usprawnia odchudzanie bo oczyszcza organizm.prawidłowo powinna być parzona 3minuty pod przykryciem.

Gość Dietetyczka.
Banan przed treningiem siłowym.dlatego że, zapycha, ma dużo błonnika bo ok 4g w 100g, i dlatego że ma białko które pomaga spalić tkankę tłuszczowa, a tak naprawdę to zamienić ja na mięśnie.

Gość Dietetyczka.
Podnoszę:)

Gość 173 CM
mam wzrostu 173 ,waga 69-70 kg,chcialabym zrzucic jeszcze ok 5 kg.czy moglaby Pani napisac jak zdrowo zrzucic te kg.tzn co jesc/

Gość Dietetyczka.
To zależy od tego ile dotychczas jadłas.ale proponuje obciąć 500 kcal z dziennego zapotrzebowania, którego niestety nie mam jak wyliczyć przez internet, ale podejrzewam że będzie to ok 2000kcal. Czyli przejdz na dietę ok 1600kcal, chyba że stawiasz na siłownię 5razy w tygodniu to co najmniej 1900 powinnas zjeść.białe pieczywo zamien na pełnoziarniste, makaron i ryż również.gotuj je na pół twardo. Staraj się łączyć sorowkę z mięsem, lub dodatkiem takim jak ziemniaki itd. Oczywiście możesz to łączyć ale w odpowiednich proporcjach, jeśli więcej ziemniaków czy ryżu, to połowa mniej mięsa. Na śniadanie proponuje jeść musli zrobione samemu z płatków owsianych, zalane mlekiem lub woda ciepła wieczorem i pozostawione na noc.na drugie śniadanie kromka chleba najlepiej bez tłuszczu z warzywami i plastrem wędliny. Jeśli przyjdzie ochota na słodkie, zjedz pół kubka lodów śmietankowych.kolacja białkowa, 3godziny przed snem.ruch ruch i jeszcze raz ruch! Basen, siłownia, domowe ćwiczenia, bieganie.co lubisz.

Gość 173 CM
OTOZ nie jem od 1.5 miesiaca ieczywa,ziemniakow itp,jem duzo pialka ,chyde mieso warzywa ,zero slodyczy

Gość Dietetyczka.
A schudlas już coś? Bardzo źle, że całkowicie zrezygnowałas z tego. Chyba że już do końca życia nie będziesz tego jadła, a ziemniaki są bardzo zdrowe. Jak zakończysz odchudzanie i zaczniesz jeść znowu chleb i ziemniaki ,jojo gwarantowane. Wprowadzaj powoli te składniki, narazie dwa razy w tyg po odrobinę, dla własnego dobra i dobra swojej diety.postaw na ruch, a nie odcinanie się od pokarmów.

Gość 173 CM
tak schudlam 9 kg.tez myslalam zeby powolutku ,niewielkue ilosci ziemniakow,ryzu wprwadzac.

Gość Dietetyczka.
I bardzo dobrze myślałas. Choćby po lyzce raz na trzy dni.

Gość asnyku
witam i prosze o pomoc .jestem w 6 miesiacu ciazy i tyje i tyje i tyje ....zaszlam w ciaze juzza gruba 77 kilo teraz waze 90 i mam cukrzyce.....nie mogesobie poradzic bo nikt mi nie chce pomoc z jadlospisem ...moze znasz jakies stronki gdzie moglabym sie czym sugerowac ...potrzebuje jakis jadlospis zeby powiesic na lodowce i sie nim kierowac ...czuje sie okropnie ,bola mnie nogi itp...ginekolog kazemi sie ograniczyc z jedzeniem ....

Gość Dietetyczka.
Mogę ogólnie powiedzieć, co możesz a czego nie w cukrzycy. Ale! Nie widziałam twoich wyników, jak zaawansowana jest choroba, więc mowie na wstępie że nie biorę za to odpowiedzialności. Jedz często i regularnie, ok 6małych posiłków. Wtedy stężenie cukru będzie sie utrzymywać na równym poziomie. Jedz: ok 600g dziennie warzyw, mało owoców do 250g. Makarony z mała ilością jaj, pełnoziarniste.mąka razowa, pszenna, kukurydziane. Pieczywo-chleb chrupki, graham, bułka paryska. Kasza jęczmienna, ryż pełnoziarnisty, płatki owsiane(!) na śniadanie. Jogurty bez cukru, kefir 0%, mleko 0.5 do 1.5%. Sery chude twarogi i serki homogenizowane, topione i żółte małe ilości dwa razy w tyg. Jaja gora dwa na tydzień, uwaga na żółtka. Mięso chude, kurczak, cielecina, indyk, wołowina , chuda wieprzowina, chuda szynka, parówki bez MOM (MIĘSO ODDZIELONE MECHANICZNIE) conajmniej 60%mięsa. Wątrobka.ryby dorsz, pstrag, lesz. Śmietane ograniczyć, zastąpić chudym kefirem. Ziemniaki. Słodycze -herbatniki bez cukru, zabronione słodkie prazone owoce. Niewolno ci jeść:cukru, miodu, kiełbas tłustych, majonezu, musztardy, octu, czipsy, kaczka, gęś, boczek, jogurty słodkie, czekolada(ewentualnie raz na tydzień gorzka,bardzo rzadko) , galaretki, kisiele i budynie z cukrem, banany, winogrona.

Gość pytaneczkomalusie
Czy osoba majca do zzrucenia ok.20 kg moze na poczatek zrobic dietke kapusciana, tak dla oczszczenia organizmu

Gość pytaneczkomalusie
a potem dieta 1500 kcal oczywiscie

Gość pytaneczkomalusie
i co myslisz o dietach typu odchudzanie na zawolanie

Gość pytaneczkomalusie
no dobra, a jak wyjsc z tej diety bez jojo

Gość pytaneczkomalusie
podnosze

Gość Dietetyczka.
Na tej diecie nie masz schudnac, bo to niemożliwe, tylko sie oczyścić.