Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dietetyczka.

Pytania do dietetyczki.

Polecane posty

Gość najlepiej mi bez mięsa
a co jest ćwiczeniem cardio? bardzo lubie stepper i mogłabym chodzić/biegać dłużej ale tego nei robie ze względu na te mięśnie :-O chodzę na niskim obciążeniu...

raczej chodzi o niełączenie białek i węgli, tłuszcze można łączyć z jednym i drugim bo są neutralne. Czyli uważasz, ze ta dieta jest Ok? a jak się ma ona do tego, ze wszyscy trąbią, że zbilansowany, dobry posiłek ma i węgle i białka i tłuszcze? Nie rozumiem tego... myślisz, ze jogurt naturalny jest słodzony??????

w dzisiejszych czasach chyba tylko do wody nie dodaja cukru.. zmien stepper na bieganie, marsz, rower, skakanka itp

Gość Dietetyczka.
Ty mówisz o tzw bionat. Jeśli widzisz rezultaty w swoim żywieniu, prowadź ja. Zblilansowany posiłek powinien zawierać wszystkie wymienione składniki, łącznie z tłuszczami.ale są to posiłki, dla osoby która albo nie ma kłopotów z waga, albo jest na diecie tzw mż, za która ja najbardziej obstaje. Jak już mówiłam, w dietach niełączenia chodzi o to by pomoc organizmowi strawić pokarm. Jogurt naturalny nie musi być słodzony, poszukaj te o najniższej zawartości węgli. Nie pamiętam dokładnie, ale z tego co sie orientuje, najmniej ma jogurt sanocki.co do ćwiczeń, przyrost masy mięśniowej może być spowodowany tym że jesz więcej białka, a poza tym ćwiczysz za dużo.orbiterek po 40minut co dwa dni wystarczy.postaw głównie na ćwiczenia aerobowe , kardio

Gość Dietetyczka.
Stepper nie orbiterek.

Gość Dietetyczka.
Dlatego mówię żeby zrezygnowała z tyle ćwiczeń na steperze, a przerzuciła sie na aeroby czy cardio. Tangeska dobrze radzi, więcej maszeruj.

Gość djaklfjskd
No ale mozna wykonywac jedne i drugie chyba ;)

Gość djaklfjskd
A te "straszne umiesnienie" to podejrzewam tylko troche spuchniete i napiete miesnie ;) Przez 2 tygodnie, to jakis duzy przyrost masy miesniowej raczej jest malo realny, jeszcze przy cwiczeniu non stop 60 minut :)

Gość Dietetyczka.
Z mojego punktu widzenia, ćwiczenia aerobowe to potocznie mówiąc gimnastyka , przysiady itd, a ćwiczenia cardio to uzupełnienie, rodzaj aerobów.spacery, rower, szybki marsz.to ma ze sobą powiązanie. Kobietom dużo ciężej jest nabyć tkankę mięśniową, ludzie na nią pracują godzinami treningów na siłowni.nie przejmuj sie powiększonymi obwodami, zmniejsz ilość ćwiczeń i przerzuc sie na inne.

Gość Dietetyczka.
Wielki błąd, że spalamy tkankę tłuszczową po 30minutach. To zależy od poziomu cukru, który spala sie pierwszy, jeśli go nie ma organizm sięga odrazu po tłuszcz.dlatego ja polecam ćwiczenia rano, przed śniadaniem.ale by sie nie odwodnić należy wypić przynajmniej półtora szklanki wody. Każdy ma inne teorie, które bądź co bądź prowadzą do jednego celu, więc mogę mieć odmienne zdanie niż twój dietetyk.chodzi o to by kierowac sie zdrowiem, płcią, aktywnością fizyczna, wiekiem.dlatego ciężko jest przez internet, ale wszystko odnosi się do piramidy żywienia, i odrobiny zdrowego rozsądku.;)

dziękuje, skorzystam z rad, a co powiesz o tych tabelach dotyczących diety niełączenia? jak z tym awokado na przykład? To neutralne czy białko?

ale mieszacie. cwiczenia cardio - cwiczenia glownie spalajace tkanke tluszczowa - biegi, marsze, plywanie, taniec, skakanka, ABS -ogolnie lekkoatletyka cwiczenia aerobowe -cwiczenia skupiajace sie na budowowie tkanki miesniowej - ciezarki, podnosniki, brzuszki, nozyce, stepper, A6W -te cwiczenia gdzie w ruch idzie sila fiz.

czyli kurcze, co? ten stepper to dobrze czy źle? spacery/biegi odpadają, pracuję całymi dniami i jak wracam z pracy to nie mam ochoty znów wychodzić koło godz. 20, zeby biegać czy chodzić

tangeska ale dla mnie ten stepper jest jak bieganie albo szybki chód. czym to się różni? mam słabe obciążenie, "pedały"chodza szybko/lekko bez większego oporu, czy to nie ma znaczenia? Czy stepper zawsze będzie na mięśnie a nie na spalanie tkanki tłuszczowej?

jak sama widzisz-stepper robi Ci lydy. ja wlaczylabym sobie muzyke potanczyla, potruchtala w miejscu, skakanka, hula hop.. jest b. duzo opcji

Gość Dietetyczka.
Konflikt w tym gdzie zaliczyć awokado może wynikać z tego że tego białka w nim jest ok 2g na sto, a tłuszczy jest ponad 20, więc białko nie jest tu głównym cennym składnikiem.mimo wszystko polecam je, bo ma niewielką ilość węglowodanów. Mówiłam, na początku chyba że nie bede nic udowadniać.kto chce niech zapyta, nie mogę tu nikomu układać diet, bo nie znam ludzi, nie wiem ile ważą, jaki mają styl życia, jakie choroby. Jeśli ktoś zaufa to odpowiem na proste i ogólne pytania, jeśli nie to ja naprawdę nikogo nie zmuszam.

ale mam sąsiadów pod sobą, nie wiem czy będą zachwyceni :-P tak, widze, że robią mi sie łydy, tylko czy to rzeczywiście rosną mi mięśnie czy może spala się tkanka tłuszczowa i w końcu uwidoczniają się mieśnie i mości a nie sam tłuszcz?

Gość ANABELEEEE
WITAM jaka diete stosowac przy niedoczynnosci tarczycy?

nie no on zawsze cos spali ale raczej buduje miesnie. tak samo jest z brzuchem- kiedys codziennie robilam 100brzuszkow i nic, dopiero gdy zaczelam tanczyc belly dance i abs pojawila sie ladna talia. stepper mimo ze jest na malym obciazeniu wymaga od Ciebie nacisku, tak nie spelnialby przeciez swojej roli

to jak z tym stepperem??? please o jasność

Gość Dietetyczka.
Przy niedoczynnosci tarczycy postaw głównie na białko.niestety dokładnie Ci nie poradzę, bo nie znam twoich wyników.ale, zapomnij o: brukselce, kalafiorze, orzeszkach ziemnych, soji, czyli tzw substancji WOLOTWÓRCZYCH. Myślę że więcej z nich znajdziesz w internecie. I radzę zasięgnąć opinii lekarza:) dobranoc wszystkim:)

Gość djaklfjskd
Nie wiem jak jest ze stepperem, bo nigdy nie uzywalem, mam wrazenie ze dosc ciezko na takim czyms dojsc do odpowiedniego dla aerobow tetna, ale jesli potrafisz to beda to aeroby. Przy stepperze dosc mocno pracuja lydki i generalnie chyba lepiej by bylo biegac, truchtac, czy szybko maszerowac, bardziej naturalny ruch, na pewno lydki nie beda tak obciazone.

Mieszkam na poludniu francji,nie mam zbyt duzego wyboru w pieczywie,a nie potrafie calkiem z niego zrezygnowac :( do wyboru mam albo pulchne bagietki albo dmuchane,ale zawsze bagietki.Nie widzialam w zadnym sklepie ciemnego pieczywa,jedynie pumpernikiel ktory jest zbyt drogi jak na moja kieszen.Czy widzi pani sens jedzenia pieczywa chrupkiego? (bialego) czy moze nie ma roznicy miedzy bagietka a pieczywem chrupkim? czytalam ze ma tylko pare kalorii mniej a zdrowy nie jest wcale,nie wiem co wybrac :( zwykle sucharki odpadaja,prawda? ponoc zawieraja duzo tluszczu (szkoda bo je uwielbiam).Z gory dziekuje za jaka kolwiek porade

witam dietetyczko:) prosze o pomoc mam 22 lata 166 cm wzrostu i waze 42 kg;/ prosze o wskazowki i i o wypisanie jakiejs diety copowinnam czego nie..blagam!

Gość djaklfjskd
I w dodatku, powiedz jak to wyliczylas, ze stracilas tylko 4%?

niedziela, schudlas tyle bo bylas/jestes? otyla. minimalny wysilek przy takiej wadze + odpowienia dieta powoduje jej spadek. jak ktos ma wage w normie to kieruje sie w strone cwiczen spalajacych tluszcz, bo trudniej go zrzucic. 112% spoko.

Gość Dietetyczka.
Pejzanka. Sucharki odpadają, jeden nie zaszkodzi ale czy jednym sie najesz? Pieczywo chrupkie jest dobrym zapychaczem, ale podejrzewam że posiada nawet więcej węglowodanów niż ta bagietka.najkorzystniej jest wybrać dla Ciebie bagietke, ale nie ciepła i puszystka, a taka z niekrucha twardsza skóra.a może sama upieklabyś chleb? Taki bez drożczy , na zakwasie.uwierz że to nie zajmuje dużo czasu , a wyniesie Cie to nie więcej niż euro za jeden chleb.w weekend możesz zrobić kilka i zamrozić. Jednak jeśli nie masz czasu, rano radzę zjeść ta bagietke, a wieczorem ewentualnie pieczywo chrupkie, ale 2kromeczki, lub wafle ryżowe. Do dziewczyny która pytała jak przytyc.musisz sie zastanowić, czy chcesz obrosnac w tłuszcz, czy przybrać troche tkanki mięśniowej, troche czyli nie tyle co u kulturysty. Jeśli wybierzesz opcję pierwsza, nie obżeraj się czekoladą, tylko odżywiaj sie zgodnie z piramida żywienia, możesz sobie częściej pozwolić na słodycze i fast foody.ale jak to wpłynie na twoje zdrowie? Opcji pierwszej nie polecam. 2sposób to zdrowa dieta, plus ćwiczenia i podniesienie dawki pokarmu ponad dzienne zapotrzebowanie o jakieś 300kcal , czyli o np dużą pomarańczę i dwie kostki czekolady. Trening wydaje mi się że najlepszy dla Ciebie byłby siłowy. I takie rady: po jedzeniu leżakuj pół godziny, popijaj jedzenie woda lub herbatą. 10kwietnia. Jeśli chcemy wyliczyć tkankę przed i po odchudzaniu, to bierzemy najpierw pierwsza wagę, a później druga, tak jak wyliczył Ci ten Pan. Nie rozumiem jak możesz kłócić się z kimś, kto widać ma większe doświadczenie. Ja nie twierdzę że wszystko wiem, bo lekarze, (o ile ktoś kiedys wspomniał że dietetycy nim nie są) uczą się całe życie.dlatego nie obrażaj sie i nie kloc, bo widocznie nie wiesz o tym nic, twierdząc że nie straciłas mięśni, bo normalnym jest że tracąc tłuszcz mięśnie też sie zużywają. Podejrzewam że usłyszałas coś polslowkami, nie masz bladego pojęcia o co chodzi, a obnosisz się ze sobą jak byś była tutaj najważniejsza. Pozdrawiam i miłego dnia.

Gość zrezygnowana12345
Ja mam pytanie, nad którym zastanawiam się już od roku. Czy 10 dniowa głodówka pomoże trwale zrzucić kilogramy? czy osoba w wieku 20 lat ma w sobie tyle toksyn, że dzięki głodówce może poczuć się lepiej? I czy dieta cytrynowo-lemoniadowa (przez 10 dni pic sok z cytryn i syropem klonowym) jest zdrowa czy to zwykłe oszustwo które wyniszczy organizm? Jak wychodzić z głodówki aby uniknąć jojo?