Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niepelnoletnieziewcze

Metoda ilizarowa

Polecane posty

Witam. Czekam na zabieg wyprostowania nogi i wydłużenia ścięgna o 1,5 cm. Najpierw ma być zabieg prostowania i będę miała aparat ilizarowa. Wiecie może jak długo będę musiała go nosić. I czy przy kolejnym zabiegu tj wydłużanie ścięgna znów będą mi go zakładać ??

Po pierwsze: to nie jest metoda Ilizarowa, tylko aparat Ilizarowa :) Po drugie: to nie jest operacja plastyczna, to wykonuje ortopeda :) Aparat Ilizarowa jest to tzw. aparat trójpłaszczyznowy, jak wyglada to sobie w googlach mozesz znaleźć, więc ci nie będę go opisywać. w każdym badź razie wkręca się tzw. druty Kirchnera w kość na wylot i łaczy z takimi pierśćieniami, które też są połączone. To jest trochę niewygodne w życiu codziennym, aczkolwiek bardzo skuteczne :) i nic nie boli, może trochę na początku.. A nosi się go co najmniej kilka tygodni, w zależności od potrzeby, zależy po jakim czasie noga ci się wyprostuje. I powinno się w nim chodzić. a w jakim szpitalu masz mieć operację?

W sumie to tego nawet operacja nie można nazwać :) taki aparat dla przeciętnego człowieka może wygladać drastycznie, ale taki nie jest :)

W Centrum Matki Polki w Łodzi przez dr. Lipczyka. Chodzi mi o to czy przy drugim zabiegu czyli wydłużeniu ścięgna będą mi znów ten aparat zakładać ??

Ścięgna Achillesa?? Z tego co wiem, to je sie przecina i ono potem samo się zrasta (chyba ).. nie wiem, jak to z tym ścięgnem wyglada.. ale aparat Ilizarowa słuzy do wydłużania kości, nie mięśni... więc nie wydaje mi się, żeby był znowu konieczny.

Gość MISIOMONISIA
MAM OK.3CM KRÓTSZĄ NOGĘ I CORAZ BARDZEJ MI TO PRZESZKADZA .BYŁAM WCZORAJ U ORTOPEDY W KONSTANCINIE I POLCIŁ MI WIZYTE U DOKTORA ŻARKA W WARSZAWIE I BOIE SIĘ TEJ WIZYTY BOJE SIĘ TEJ OPERACII. NIEWIEM CZY POTEM BEDE MOGŁA PRACOWAĆ. PROSZE O KONTAKT MEJLOWY JEŻELI KTOŚNIEDAWNO PRZESZEDŁ TO CO MNIE CZEKA .POZDRAWIAM

Szukam osób które miały założony aparat lizarowa moje dziecko ma za tydzień operacje chciałam się dopytać bardzo się boję tej operacji

Szukam osób które miały aparat lizarowa mój syn ma za tydzień operacje boję sie