Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Poparzona....

Co zrobić na oparzoną skórę

Polecane posty

Gość Poparzona....

Wczoraj ok.21 rozlałam wrzątek na prawą dłoń i rękę. Smarowałam wczoraj pianką schładzającą. Nijak nie dało się ręki obandażować z opatrunkiem- strasznie piekło. Dziś mam ogromny czerwony rumień, nadal piecze. Co robić. Próbować obandażować i iść do pracy tak? Co w aptece kupić do smarowania?

Panthenol. Jałowy opatrunek choć jak można to najdłużej bez niczego. A co do maści to Bepanthen jest najlepszy.

po oparzeniu powinnas sie dlugo trzymac reke pod zimna, koniecznie bierzaca woda. a teraz to mozesz to samrowac np pentanolem. nie zakladaj zadnych bandazy - ewentuualnie sa takie specjalne, zelowe opatrunki na poparzenia, badnaz i inne to zly pomysl i tylko sobie zaszkodzisz

Gość Poparzona....
Dzięki, tylko czymś by wypadało utrzymać nałożoną maść. Teraz mam rękę wysmarowaną altacetem i obłożoną tak jak sama umiałam sobie zakręcić gazą. Ale muszę się powoli do pracy zbierać. I nie wiem jak zabezpieczyć poparzoną skórę :( . Tak na trwałe to bym tą gazę znowu bandażem właśnie owinęła, ale pewnie znów będzie piekło strasznie. Co robić?

Gość myslę o wielkanocy
Najlepszy jest na oparzenia ALTACET w żelu!!! Koniecznie kilka godziny wychłodzony w lodówce. Nakładasz grubą zimną warstwę żelu na oparzoną skórę i aż czujesz mrowienie tak wychładza skórę. Momentalnie wygasza oparzenie. Ja mam zawsze Altacet w lodówie na wszelki wypadek.

Gość myslę o wielkanocy
GRUBO altacet. na to gazę i owinąć bandażem.

Gość Poparzona....
właśnie mam altacet tylko z niego się robi okłady. I nie wiem jak z takim okładem gdzieś w miasto wyruszyć. Bo Tak dla sprawdzenia zdjęłam teraz gazę i przy zdejmowaniu bardzo piekło...

Gość kup w aptece
Argosulfan 2% krem, jest b.dobry, po 2 dniach nawet blizny nie bedzie po poparzeniu.

Gość Altacet jest na stłuczenia i
urazy:O Schładza skórę, bo trzymasz go w lodówce :O Identyczną funkcję spełniłaby każda zimna substancja. Piecze, bo podrażnia poparzoną skóre :O A autorka niech jednak idzie do lekarza, bo po kilku godzinach nie powinno już piec

Panthenol - masz zarowno w piance jak i w zelu, ktor sie wchlania. idz po drodze do apteki i kup specjalny opatrunek to oparzen. i nie wazne czym posmarujesz ale to musisz powtarzac co kilka godzin, rowniez w pracy

Gość myslę o wielkanocy
---> Altacet jest na stłuczenia i Poczytaj ulotkę zanim zaczniesz się mądrzyć. :O

Gość myslę o wielkanocy
Mi też nie pomagał nigdy Panthenol. Tylko Altacet. W szpitalu jak miałam zator skrzepowy w żyle po wenflonie to też mi robili okłady z Altacetu.

Gość Poparzona....
Na opakowaniu mam napisane, że altacet na stłuczenia, obrzęki i oparzenia I stopnia. To chyba lecę do farmaceutki w sumie zaraz po drodze. Niech mi coś doradzi. Do lekarza to jak coś to dopiero wieczorem będę mogła się dostać. A skórę mam całą czerwoną i to takie opuchnięte jest... Najgorzej na zgięciu kciuka i reszty palców. Najlepiej by było chyba gdyby to jakoś unieruchomić bo najdrobniejszy ruch i ból całej skóry

Gość to tzooooo
wiesz co :o to nie wygląda na oparzenie 1 stopnia, a na 2giego :o powinnaś od razu na pogotowie pojechać. takim czymś to spryskują i normalnie masz jak druga skóre.. no i co najwazniejsze, blizna mniejsza o wiele by ci została.. a tak.. hmm ciezko to widze. leć lepiej do lekarza.