Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bede robic obiad

Prosze o latwy i szybki przepis na jakas zapiekanke

Polecane posty

Gość bede robic obiad

w naczyniu zaroodpornym robiona. Dziekuje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Ja robię taką zapiekankę , z kapusty ryżu i mięs różnych nazywam ją "gołąbki dla leniwych" smakuje wybornie, dużo lepiej niż tradycyjne gołąbki a i pracy przy niej dużo mniej. 1 szklanka suchego ryżu, mała główka kapusty, mięso pieczone, kiełbasa słoikowa lub ostatecznie konserwa turystyczna ,wędliny , które aktualnie macie w lodówce, 2 średnie cebule.Kapustę poszatkować.1/3 kapusty wyłożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, na kapustę równomiernie wysypać pół szklanki ryżu na to kiełbasa w kostkę lub kiełbasa słoikowa, może być tez konserwa turystyczna lub mięso pieczone jak wam zostało.Na to równomiernie drobno pokrojona cebula, przyprawić warstwy tylko pieprzem i znów 1/3 kapusty , pozostały ryż,mięso , cebula a na sam wierzch kapusta .Dobrze to ucisnąć.W 1/2 litra wody rozpuścić 2 rosołki drobiowe lub grzybowe oraz taki większy koncentrat pomidorowy.Równomiernie polać potrawę.Płynu ma być tyle , że jak uciśnie się lekko widelcem płyn będzie widoczny. Piec w piekarniku ok 2 godziny, po tym czasie delikatnie odchylić kapustę od brzegu i zajrzeć czy ryż już miękki , nacisnąć wierzch czy niema płynu.Jak jest to z pół godzinki podpiec.Można zostawić do ostudzenia na drugi dzień, a potem podpiec jeszcze z 1 godz. jest jeszcze lepsze.Na talerzu to taka pulpowata masa ryżowo-mięsno-kapuściana , ale smakuje wybornie!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bede robic obiad
Bardzo dziekuje, brzmi niezle, tylko ze ja nie przepadam za kapusta...ale zapisze do swoich pzrepisow pewnie kiedys gosciom zrobie...a moze jeszcze ktos podpowie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Moja koleżanka robiła kiedyś taką przekładane warstwami: Frytki + wędlina lu pieczone mięso w kostkę + starty żółty ser.Na wierzchu ser, doprawione wg uznania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Makaron ugotować al'dente (lekko twardy;) mięso mielone (moze być łopatka) podsmażyć na patelni, dodać pomidory z puszki. Przyprawić (sól, pieprz, oregano zresztą jak kto lubi). Do naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę makaronu, na to usmażone mięso mielone, reszta makaronu. W rondelku podgżać mleko, dodać 2 serki topione, mieszć aż serki rozpuszczą się, polać zapiekankę. Piec ok 40 min

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a dlaczego
margolk 66 a nie masz jakiegos foto?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Moje , czy zapiekanki? moje nie radzę !!!! jestem stara i brzydka ha ha ha :) :) :) a zpiekanki dawno nie robiłam i nie ma czego fotografować!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bardzo latwa zapiekanka z tunczykiem (na 2 sluszne porcje): naczynie zaroodporne (takie typowe okragle wielkosci talerza lub cos w podobie) posmarowac maslem, na dno wylozyc ugotowany makaron (ok. 1/3 opakowania) np. rurki, swiderki - cos grubszego. na makaron dac warstwe sera startego. na ser b. drobno pokrojona cebule. na cebule rozdrobnionego tunczyka z puszki (w oliwie, a jesli jest w sosie wlasnym to polac troche oliwa). na tunczyka pomidor pokrojony w bardzo drobna kostke (albo z puszki) calosc zalac sosem zrobionym z 2 jaj i 2 lyzek jakiejkolwiek smietany lub jogurtu oraz przyprawami: sol, pieprz, ulubione ziola lub natka pietruszki. na wierzch znowu warstwa startego sera. piec ok. 30-40 min w ok. 150*C bardzo szybka zapiekanka, bo nic nie trzeba dodatkowo i podwojnie przysmazac, a makaron mozna zaplanowac zeby byl pozostaly z poprzedniego dnia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×